29 Kasım 2015 00:31

İZELMAN’da ücret farkının kalkması isteniyor

Paylaş

Metehan UD
Eda AKTAŞ
İzmir

İZELMAN’da, İzmir Büyükşehir Belediyesinin süreci yargıya taşımasından dolayı TİS görüşmeleri 11 ay gecikmeli olarak başladı. İlk toplantıda 67 maddelik toplusözleşme taslağının yarıya yakın kısmında anlaşma sağlanırken, sendika ücret adaletsizliğinin giderilerek, maaşların insanca yaşama yetecek ücrete çekilmesini istiyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesine ait İZELMAN şirketinde Genel İş İzmir 1 ve 3 No’lu Şube ile Büyükşehir yönetimi arasında, yaklaşık 7 bin sözleşmeli işçinin geleceğini belirleyecek toplu iş sözleşmesi görüşmeleri başladı.

Geçtiğimiz günlerde yapılan ilk görüşmede idari maddeleri kapsayan 29 maddede anlaşıldı. Kabul edilen maddeler arasında grev kapsamı yasağında olan işçi sayısının 150’den 125’e düşürülmesi, askere giden personelin özlük haklarının aynen korunması, bazı sosyal haklar, yardımlar, izinler, personelin görev tanımı, disiplin uygulamaları ve özlük hakları bulunuyor.

Toplu iş sözleşmelerinin önemli maddeleri arasında yer alan ve işçilerin merakla beklediği taban ücretleri, maaş zamları, yüzde 40 ve 20 eksikle çalışan işçilerin durumu, kıdem ve ihbar tazminatları ve ikramiyeler gibi maddeler gelecek toplantıya kaldı. Sendika ile büyükşehir, 30 Kasım’da ikinci kez masaya oturacak.

‘BİR AN ÖNCE BİTSİN’

Devam eden TİS süreciyle ilgili sendika yöneticileri gazetemize konuştu. Genel-İş İzmir 3 No’lu Şube Başkanı Gürol Doğan, 11 ay gecikmeli olarak başlayan toplu iş sözleşmesinin bir an önce bitmesini istediklerini vurgulayarak “İlk yaptığımız TİS toplantısında da bunu gündeme getirdik. Biz benzer sıkıntıları geçtiğimiz TİS sürecinde de yaşadık. Geçtiğimiz dönem Yüksek Hakem Kurulunun bağıtladığı toplusözleşme beklentilerimizin altında olmuştu ama bu toplusözleşmede yaklaşık dört yıldan beri bekleneni almayan 7 bin tane işçi için en iyi şekilde sonuçlanacak şekilde masaya oturacağız” dedi.

Genel-İş İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Engin Topal da, 7 yılı aşkın bir süredir İzmir Büyükşehir Belediyesinin ücret politikalarının düzgün olmadığını dile getirerek şunları söyledi: “Düşük ücretlerle çalışıyoruz. Kamu değil, özel sektöre de baktığımız zaman aldığımız ücretlerin daha altında maaş alan bir yer yok. Ülkede bu paralara çalışan işçi kalmadı. Asgari ücretin 1300 TL olması konuşulurken bizim taban maaşı 968 TL olan işçilerimiz var. Günde 1.2 milyon yolcu taşıyoruz. 8, 9, 10 bazen 12 saat, 20 metre otobüsle şehir içinde dolaşan bir insanın artık bu ücretlerle çalışmasının mümkün olmadığını kendilerine anlattık.”

7 yıldır yüzde 20 eksik maaşla çalışan 500’e yakın işçi ile 5 yıldır da yüzde 40 eksik maaşla çalışan yaklaşık 1500 işçinin olduğunu belirten Topal, “Bizim net bir talebimiz var. Çalışan işçiler arasındaki ücret adaletsizliğinin kalkmasını istiyoruz. Maaş farklılığı olursa işyerinde orada iş barışı olmaz. İzmir halkına verdiğimiz hizmette de aksaklıklar yaşayamaya başlarız. Bu talebimize büyükşehirin olumlu yanıt vereceği gözüküyor. Büyükşehir başkanımızın zaman zaman dile getirdiği hak ve adaletin işyerlerinde de olması gerekli. Aynı kesintiler sosyal haklar kısmında da var. Eşit bir şekilde, geçinebileceğimiz ve hakkımız olan bir maaş ve haklar istiyoruz” dedi.

TALEP YÜZDE 25 ZAM

Faruk Saral (Genel-İş İzmir 3 No’lu Şube Sekreteri): Aradaki ücret farklılıklarının senelere yayarak ortadan kaldırılması ve eşit işe eşit ücretin sağlanması gerekiyor. Teklif taslağımız makul bir taslaktır. Bizim teklif ettiğimiz rakam yüzde 25’tir ama toplusözleşme bir pazarlık masasıdır. Örgütlü ve üretimden gelen gücümüzle yapacağımız pazarlıklarla nihai hedefe ulaşmaya çalışıyoruz ama kesinlikle şunu yapacağız. Örgütümüzün evet demediği hiçbir şeye imza atmayacağız. Örgütümüzle ortak mutabakatla belli bir seviyeye getirdiğimizde bu TİS’i masada bitirmeye çalışacağız.

ÖNCEKİ HABER

Kadın işçilere kötü davranıyorlar

SONRAKİ HABER

‘Mesele işçilerin birliğini ve mücadelesini hayata geçirmek’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...