07 Nisan 2012 10:39

12 Eylül'le böyle mi hesaplaşıyorsunuz?

Cumartesi Anneleri, 367. haftada da kayıp yakınlarının akıbetini sorgulamak için bir araya geldi. Galatasaray Meydanı’nda buluşan Cumartesi Anneleri, her hafta olduğu gibi ellerinde kayıp yakınlarının fotoğraflarını taşıdı.Bu haftaki açıklamada 4 Nisan günü başlayan 12 Eylül davası ön  plana çıktı. Açıklamay

12 Eylül'le böyle mi hesaplaşıyorsunuz?
Paylaş

Bu haftaki açıklamada 4 Nisan günü başlayan 12 Eylül davası ön  plana çıktı. Açıklamayı  yapan Sanatçı Nur Sürer, davaya dikkat çekerek “12 Eylül davası ‘İnsanlığa karşı suç’ kapsamında değil de “Anayasayı ihlal ve darbe yapmak” tan açılarak, yalnızca Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’nın yargılanacağı bir davaya indirgendi” dedi.  

Sürer, “12 Eylülü yargılıyoruz” diyen Başbakan Erdoğan’a seslenerek “ Berfo Kırbayır’ı dinlediniz. Talimatınızla TBMM’de kurulan komisyon, oğlu Cemil’i 12 Eylül işkencehanesinde devletin kaybettiği tespitinde bulundu. İşkencecilerin isimleri de açıklandı. Ama aradan bir yıl geçti. Cemil’in hâlâ mezarı yok. Failleri hâlâ yargı önüne çıkarılmadı. Böyle mi 12 Eylülle hesaplaşıyorsunuz?​”  dedi.

HESAPLAŞTIĞINIZA İNANALIM MI?

Sürer sözlerine şöyle devam etti: “ Siyasetçiler, akademisyenler, öğrenciler, sendikacılar, gazeteciler, çocuklarla dolu hapishaneleriniz. Çocuklarımız F Tipi hapishanelerinizde çürümeye terk ediliyor. İlköğretim çağındaki yavrularımıza hapishanelerinizde tecavüz ediliyor. Yayın politikasını beğenmediğiniz gazeteyi kapatıyor, sizi eleştiren gazetecileri işsiz bırakıyorsunuz. Zulüm politikalarınıza itiraz eden herkes terörist sayılarak ağır hapis cezalarına çarptırılma cezasıyla karşı karşıya” (İstanbul/EVRENSEL)


TALAT TÜRKOĞLU ANISINA

367. haftayı atfettikleri Talat Türkoğlu’na da değinen Sürer, Türkoğlu’nu kaybedenlerin 12 Eylül zihniyetinin devamcıları olduğunu söyledi.

Türkoğlu’nun sosyalist kimliğinden kaynaklı defalarca gözaltına alındığını dile getiren Sürer Türkoğlu, “1 Nisan günü Edirne’den İstanbul’a dönmek için yola çıktı. Fakat kendisinden bir daha haber” alınamadığını söyledi. Türkoğlu için defalarca İçişleri Bakanlığına, Adalet Bakanlığına ve Başbakanlığa başvurularda bulunulduğunu belirten Sürer, gelen yanıtların ise ‘Talat Türkoğlu isimli şahıs hiç alınmamıştır” olduğunu belirtti.  Sürer, 1997 yılında JİTEM İtirafçısı Kasım Açık’ın, Türkoğlu’nun kimler tarafından katledildiğini itiraf ettiğini, fakat bu itirafların da savcıları harekete geçirmediğini söyledi. Açıklamada konuşan Türkoğlu’nun Ablası Menibe Türkoğlu, “Nisan ayı herkes için baharı çağrıştırır fakat bizim için acı ve kederi ifade ediyor” dedi. Abla Türkoğlu, kardeşinin faillerinin biran önce bulunmasını istedi.

ÖNCEKİ HABER

Babam darbe için öldürüldü

SONRAKİ HABER

Üç ayda 22 ‘şüpheli’ asker ölümü!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...