07 Nisan 2012 09:11

Yerel seçimler öne alınmak isteniyor

Anayasa gereği her 5 yılda bir mart aylarında yapılan yerel seçim tarihi, kampanya döneminin kış aylarına denk gelmesi nedeniyle öne alınıyor.AKP'nin Cumhurbaşkanlığı ve Belediye Başkanlığı seçimleriyle ilgili takvimi belli oldu. Normal koşullarda aynı yıl yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı ve Belediye Başkanlığı seçimleri i&cce

Yerel seçimler öne alınmak isteniyor
Paylaş

Anayasa gereği her 5 yılda bir mart aylarında yapılan yerel seçim tarihi, kampanya döneminin kış aylarına denk gelmesi nedeniyle öne alınıyor.

AKP'nin Cumhurbaşkanlığı ve Belediye Başkanlığı seçimleriyle ilgili takvimi belli oldu. Normal koşullarda aynı yıl yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı ve Belediye Başkanlığı seçimleri için "çifte sandık" kurulmayacak. 2014 yılında yapılacak yerel seçimler 6 ay öne çekilecek. Böylece, gelecek yıldan itibaren vatandaş her yıl sandığa gidecek. 2013'te yerel yönetimler, 2014'te Cumhurbaşkanlığı, 2015'te ise genel seçimleri yapılacak. Anayasa gereği her 5 yılda bir Mart aylarında yapılan yerel seçim tarihinin öne alınmasının temel gerekçesi, kampanya döneminin kış aylarına denk gelmesi. Yerel seçim tarihi olarak en ideal dönem sonbahar ayı görüldüğü için anayasa değişikliği ile seçim tarihinin Ekim veya Kasım ayına kaydırılması planlanıyor.

AKP, Meclis'te BDP, CHP ve MHP ile temaslara başladı. Yerel seçim tarihiyle ilgili düzenlemenin ayrı bir anayasa değişikliği olarak Meclis'e gelmesi bekleniyor. CHP, Abdullah Gül'ün görev süresinin 2014'te dolacağı ve yeniden aday olamayacağına ilişkin yasayı Anayasa Mahkemesi'ne taşımıştı. Mahkemeden iptal kararı çıkarsa, 2012 Ağustos ayında cumhurbaşkanlığı seçimi zorunlu olacak. Normal şartlarda ise Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 7 yıllık görev süresi 2014 Ağustosu'nda doluyor. Yerel seçim tarihi de Mart 2014. AKP istediği değişikliği yaparsa yerel seçimler Ekim veya Kasım 2013'te yapılacak. Milletvekilliği seçimlerinin tarihi de 2015 yılının haziran ayında yapılacak. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İdris Naim Şahin hiç gaz yememiş!

SONRAKİ HABER

Kentsel dönüşüme karşı 1 Mayısa

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...