26 Kasım 2015 17:19

Liselerde ÖTK

Yeni eğitim-öğretim yılının da başlamasıyla biz liseli gençlerin sorunları ve çözüm önerileri üzerine tartışmalar dergimizin geçmiş sayılarında çokça yer almıştı. Biz de Kartal’da liseliler olarak ÖTK seçimlerini konuşmak üzere bir araya geldik

Paylaş

Deniz ALTINBULAK
Fen Bilimleri Temel Lisesi
Kartal/İstanbul

Yeni eğitim-öğretim yılının da başlamasıyla biz liseli gençlerin sorunları ve çözüm önerileri üzerine tartışmalar dergimizin geçmiş sayılarında çokça yer almıştı. Biz de Kartal’da liseliler olarak ÖTK seçimlerini konuşmak üzere bir araya geldik. İlk sözü Kavram Temel Lisesi’nden okuyan Oğuz’a verdik. Oğuz’un gözünde temel liselerdeki ÖTK seçimleri ‘saman altından su yürütmek’ deyimi gibiymiş. Fen Bilimleri Temel Lisesi’nden söz alan arkadaş da aynı şeyi söylüyor. Temel liselerde ÖTK seçimleri hiç kimsenin haberi olmadan yapılıyor. Yani dememiz o ki; ÖTK seçimleri temel liselerde, demokratik seçim anlayışından çooook uzak diyarlarda...

ORTAK TALEPLER ETRAFINDA
Tartışmaya dahil olan Merdan, okulunu teokrasi ile yönetilen bir ülkeye benzetiyormuş. Merdan, lisesinde her türlü alanın toplumsal ve öğrenci odaklı olması gerektiğini savunan, ÖTK’nın ise ortak talepler etrafında tek bir ses olabilmek için önemli bir araç olduğunu söyleyen arkadaşımız. Bu arada Süleyman Demirel Anadolu Lisesi okul ÖTK’sını alan arkadaşımız kendisi. Temel de kendi okulundaki eşit, parasız, laik ve bilimsel bir eğitim hakkı için mücadele vurgusunun gerekliliğini belirtiyor. Soma katliamı sonrası okul öğrencilerinin inşa ettiği SDL (Süleyman Demirel Lisesi) Dayanışmasının da önemli bir mücadele aracı olduğunu yineliyor.

BİRLİK OLUNCA KAZANIYORUZ
Şimdi sözü Semiha Şakir Anadolu Lisesi geçen yıl ki okul ÖTK adayı Botan’a veriyoruz. Öğrenci temsilciliğinin önemini vurgularken, okullarımızda kulüplerin de işlevli hale getirilmesi için gereken mücadeleyi de gözümüzden kaçırmamız gerektiği söylüyor. Son sözü Botan’ın lisesinde okul ÖTK’sını alan ve aynı zamanda geçtiğimiz günlerde yapılan Kartal Lise ÖTK seçimlerinde ilçe öğrenci meclisine giren arkadaşımız Samet’e bırakıyoruz. “Daha önce ÖTK kelimesinin anlamını dahi bilmezken, geçen yıl Botan’ın ÖTK deneyiminin bu yıl bana ışık tuttu. Okulumdaki seçim çalışmalarında okul yönetimi tarafından yapılan baskıcı  tutumlara karşı seçimlere ortak aday olarak girdik. Biz öğrenciler antidemokratik tutumlara karşı birlik ve dayanışma içinde hareket ettiğimiz zaman kazanımlar elde edebiliyoruz.” Diyor ve sözlerini bitiriyor. Bizim açımızdan verimli bir tartışma oldu liselerde ÖTK meselesi. Şimdi birlikte ve daha güçlü demokratik lise mücadelemizi yükseltmek için tartışmalarımız doğrultusunda çalışma alanlarımıza dönüyoruz.


ÖTK’NIN ÖNEMİNİ ÖĞRENDİK
“Biz öğrencileri korku ve endişeye kapılmadan en demokratik temelde birleştiren bir güçtür ÖTK.” diyor Köy Hizmetleri Anadolu Lisesi ÖTK Başkan Yardımcısı Bilgesu Kiper. Okulunda seçim süreci başladığından beri yeni arkadaşlarla ilişkiler kurmuş ve geliştirmiş, arkadaşlarıyla bolca tartışma ortamı bulmuş Bilgesu. Tanıdığı bütün arkadaşlarına ÖTK’nın önemini ve neden böyle bir örgütlülük gerektiğini anlatmış. Aynı okulda okuyan Burcu ve Nurcan, Bilgesu’nun adaylığı ile ÖTK’nın önemini öğrendiklerini söylüyorlar. ÖTK seçim süresince okul yönetiminin antidemokratik uygulamalarıyla karşılaştıklarını da ekliyorlar.

ÖNCEKİ HABER

İnsan ve hayvan paradoksu

SONRAKİ HABER

Birleştik ve kazandık

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...