07 Nisan 2012 08:46

Nar Film Festivali ‘Nar’la başladı

Günler öncesinden Yeşilsu Parkı’nda yapılan sokak müzikleri ile şenlik havasında duyurusu yapılan 2. Nar Film Festivali dün başladı.6 Nisanda Gaziantep Üniversitesinde, yazar ve sinemacı konukların katılımıyla düzenlenen ‘Sinema ve Toplum” başlıklı bir panelle başlayan festivalin açılış kokteyli ise festivale ev sah

Nar Film Festivali ‘Nar’la başladı
Paylaş
Dicle Başak

6 Nisanda Gaziantep Üniversitesinde, yazar ve sinemacı konukların katılımıyla düzenlenen ‘Sinema ve Toplum” başlıklı bir panelle başlayan festivalin açılış kokteyli ise festivale ev sahipliği yapan Nakıp Ali Sinepark’ta yapıldı.

Kokteylin ardından festivalin açılış filmi Nar’ın gösterimi, filmin yönetmen ve yapımcısının da katılımıyla gerçekleşti.

Gaziantep Üniversitesinin ev sahipliği yaptığı panelin moderatörlüğünü Yrd. Doç. Dr. Ali Sait Liman yaparken, Nar Bilim Kültür ve Sanat Derneğinin daveti üzerine festivale katılan Yönetmen Ümit Ünal, Yönetmen Kazım Öz ve Gazeteci Mustafa Kara, çok sayıda kişinin katıldığı panelde sinema üzerine oldukça canlı bir söyleşi gerçekleştirdi.

Tam da Fetih 1453’ün sinema salonlarını zaptettiği günlerde sinema ve toplum ilişkisinin irdelenmesi paneli daha da önemli kıldı.

Ülkedeki demokrasi sorununun sanat ve sanatçıya etkisinin de başat konu olarak değerlendirildiği panelde “Üniversiteye gideceğim zaman tercih dönemlerindeki tanıtımlar sayesinde, sinema televizyon okumaya karar verdim” diyen Yönetmen Ümit Ünal, sanatçı ile toplumsal alan arasındaki ilişkiye değindiği konuşmasında, şunları söyledi: “Sinema bir endüstri ve bu endüstrinin bir parçası olarak insanlar kendilerine sanatçı diyor… Eğer sanatçının içinden geldiği topluma karşı bir borcu varsa içinden gelen sese uymalı. Bu bazen tehlikeli bir durum olabiliyor. Ancak her ne olursa olsun sanatçı içinden gelen sesi dinlemeli.”

‘EN TEHLİKELİ SANSÜR KAFALARDAKİ SANSÜR’

“Dersimliyim ve 19 yaşına kadar hiç sinema filmi izlemedim. Film yapana kadar sadece 2 tane sinema filmi izledim.” diyerek sinemayla tanışmasını anlatan Yönetmen Kazım Öz, “Toplumsallıktan bağımsız bir sinema, sinemadan bağımsız bir toplumsallık mümkün değildir. Sinema çeşitli iktidarların kullandığı bir araç haline gelmiştir son zamanlarda. Ancak yine de ideolojik, kültürel, tarihsel mücadele sinema ve sanat için her zaman gereklidir. Sanat tüm kavramlar içerisinde bizlerin geleceğini garanti altına alan bir gerçektir” dedi.

Sinema ile ilk tanışmasını “İlk izlediğim sinema filmi Adile Naşit’in bir filmiydi. Sinemadan eve dönüşte annemden ‘Ne işin var sinemada senin’ diye bir azar işittim” diyerek özetleyen gazetemizin de köşe yazarı Mustafa Kara ise Türkiye’deki sinema ile piyasa arasındaki ilişkiye dikkat çektiği konuşmasında “sinemalar artık alışveriş merkezlerinde ve bu AVM’lerde bir iktidar artık. İnsanlar buralara hamburger yiyip alışveriş yapmak amaçlı gidiyorlar. Hegoman sinema sistemi daha çok kişiye ulaşmak amacıyla  popüler kişileri kullanıyor” diye konuştu. Kara, para ve piyasa kültürünün sinema için de ne kadar belirleyici olduğuna dikkat çekti. İki Dil Bir Bavul filmini örnek veren Kara, “Küçük bir bütçeyle yapılmış ve çok fazla seyirci kitlesine ulaşmamış olmasına rağmen hâlâ partilerin ilçe örgütlerinde, derneklerde , özel gösterimlerde bu filmi izleyebilmekteyiz ve uzunca bir süre sonra da bu böyle olacaktır. Aslında bu tarz faaliyetleri destekleyerek hegoman sinemayı yenebiliriz” diyerek bütün zorluklara rağmen sinema izleyicisinin bu hegomanyayı  kırabilme yollarına işaret etti.

Panel sonrasında Festivalin açılışında gösterilen Nar filminin ekibi ve diğer davetlilerin katıldığı açılış kokteyli Nar Sanat Başkanı Hatice Yıldız’ın konuşmasıyla başladı. Festival sonrası atölyeler, paneller ve diğer etkinliklerle çalışmalarını renklendireceklerini söyleyen Hatice Yıldız, 10 Nisana kadar devam edecek olan ücretsiz gösterimlerde ve sonrasında yapılacak etkinliklerde birlikte olma çağrısı yaptı.

Daha sonra festivalin açılış filmi olan Nar’ın gösterimi yapıldı ve filmin ardından Yönetmeni Ümit Ünal ve Yapımcı Türker Korkmaz’ın katılımıyla filmle ilgili söyleşi gerçekleşti.

Gaziantepli sinema severler, 40’yakın filmin gösterileceği ve pek çok yönetmen ve oyuncunun da konuk olarak katıldığı festivalin tüm programını Nar Sanat’ın www.narsanat.org adlı web sitesinden de takip edebilirler. (Gaziantep/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Çırak Aranıyor: Bir sınıfı anlatan iki kelime

SONRAKİ HABER

Tersane işçisine ölmek serbest konuşmak yasak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...