Çırak Aranıyor: Bir sınıfı anlatan iki kelime
Bu yıl ilk kez sokakta ve salonda olmak üzere iki ayrı mekanda gerçekleştirilen etkinliklerin salondaki bölümü Selahattin Akçiçek Kültür Merkezinde yapıldı. Açılış töreninde konuşan Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, şiirin gücünün toplumlara barış, özgürlük, kardeşlik gibi değerleri taşıyacağını dile getirdi. TBMM’de bulunduğu dönemde Türk-Yunan dostluk grubunun ilk kurucu başkanı olduğunu belirten Tartan, onur konuğu ülke Yunanistan’ın gerek coğrafi konum, gerekse kültürel olarak Türkiye’ye en yakın ülke olduğunu kaydetti.
'TÜM İŞÇİLER, EZİLENLER ONUN KAHRAMANLARIDIR'
Etkinliklerin onur konuğu Refik Durbaş açılışta yaptığı kısa konuşmada çocukluğunun İzmir’de geçtiğini belirterek kendini yaşam boyunca hep İzmirli hissettiğini söyledi. Konuşmaların ardından Konak Belediyesi Kültür Müdürü Namık Kuyumcu’nun yönettiği söyleşide Hüseyin Peker, Doğan Hızlan ve Haydar Ergülen, Refik Durbaş’ın şiirini ve şiir anlayışını ele aldılar. İzmir’de iken Durbaş’ın okul arkadaşı olduğunu belirten şair Hüseyin Peker, Durbaş’ın ardından kendisinin de üniversiteyi İstanbul’da okuduğu ve burada da ayrılmadıkların söyledi. Durbaş’ın yazdığı 17 kitabın en az 10’unun yazım sürecine tanıklık ettiğini belirten Peker, “Onun, ‘umut bulunmaz heybemde’ dediği yer hanemizdi. Refik’te ölüm bile anayurdunu arar. Tüm işçiler, ezilenler onun kahramanlarıdır” dedi.
Durbaş’ın yazdıklarının sağlamasını yaşamında yaptığı için şiirlerini iyi şiir olarak nitelediğini dile getiren Doğan Hızlan, “Çoğumuz, her gün geçtiği sokaklarda tekstil atölyelerinin camlarına asılan çarpık yazılarla ‘çırak aranıyor’ yazısına dikkat bile etmeyiz. Oysa Durbaş, bu iki kelimeden bir sınıfın tüm özelliklerini anlatmıştır. Kolay okunan şiir yazmanın ustasıdır o. Baharın bile bir hüznünün olduğunu gösterir bize. Hızlan, iyi şairlerin yazdığı düzyazıların içine mutlaka şiirin sızdığını aktararak, Durbaş’ın düzyazılarında da bunu görebildiklerini söyledi.
SESSİZLİĞİ ÖZETLEMEK HÜNERİ
“Refik Durbaş o kadar az konuşur ki, onun konuşması bile bir ironidir” diyen şair Haydar Ergülen, şairin “sessizliği özetlemek hüneri” dizelerinin onu eni iyi anlatan dizelerden olduğunu dile getirdi. Durbaş’ın şiirlerinden dizeler okuyan Ergülen onun şiirlerinin çağdaşı olan ve sonraki kuşak şairleri önemli oranda etkilediğini vurguladı. (İzmir/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et