26 Kasım 2015 16:34

Okusak mı barınsak mı?

Tam o sırada KYK imdadıma yetişti ya da ben öyle olduğunu düşündüm. Ek yerleştirme sonuçlarında Cihannüma Kız Öğrenci Yurduna yerleştim. Bahsettiğim yurt Balatçık mevkiinde, daha net bir şekilde açıklayacak olursam, okuluma 50 kilometre uzaklıkta, hayır hayır yanlış okumadınız, tam olarak 50 kilometre.

Paylaş

Eren SERTKAYA
Dokuz Eylül Üniversitesi

Bugün üniversite kampüslerine yönelik yapılan baskı devlet yurtlarında da etkisini gösteriyor. Kadın-erkek yurt ayrımları ile başlayan süreç son olarak kadın öğrencileri tahrik edici olarak niteler noktaya geldi. Bugün asgari ücretin 1300 TL olacağı söylenirken, aylık özel yurtlarda barınma ücreti ortalama 700 TL  olmasına rağmen verilen hizmetin yetersizliği de öğrencileri ve işçi aileleri mağdur ediyor.
Beyza Keskin 9 Eylül Üniversitesi İşletme Bölümü öğrencisi
Dokuz Eylül Üniversitesi öğrencisiyim. Üniversite hayatıma bu yıl başladım ve ben de her öğrenci gibi barınma konusundaki sıkıntılardan payıma düşeni aldım. Buraya gelmeden önce KYK'dan medet umuyordum fakat yetersiz kontenjan ve usulsüz yerleştirmelerden dolayı açıkta kaldım. Ardından mecburi olarak özel yurtlara yöneldim. Sonrasında özel yurt fiyatlarının ateş pahasına olduğunu, aylık bir asgari ücret miktarına eriştiğini gördüm.
ÇARESİZLİĞİN BAŞLADIĞI YER
El mahkum diğer yurtlara göre biraz daha uygun (uygun dediğim aylık 800 liraya tekabül ediyor) bir yurda yerleştim. Sorunlar kendini tekrarlamaya hatta artmaya devam etti. Yurt içi yemek, temizlik ve hizmet yetersizliği hat safhaya ulaştı. Sağlıksız ve besin değeri düşük yemeklerle hayatımı idame ettirmeye çalışırken bir ayda 5 kilo verdiğimin farkına vardım. Anlayacağınız ailemin güç bela giderlerden kısarak denkleştirebildiği parayla rezil bir yurt yaşamına sürüklendim. Peki ya KYK'ya yerleşseydim ne olacaktı? Cevabı tahmin etmek pek de güç olmamalı.
Bilgesu Yurdakul 9 Eylül Üniversitesi Fizik Öğretmenliği Bölümü Öğrencisi
Dokuz Eylül Üniversitesi Fizik Öğretmenliği birinci sınıf öğrencisiyim. Eğitim yılı başlamadan önce barınmak için birçok özel yurt ve ev araştırdım. Bu süreçte yurt ve ev sahiplerinin gözünde öğrencilerin, yolunmaya hazır tavuk olduğunu net bir şekilde görmüş oldum. Yani gerek maddi gerekse manevi sıkıntılar nedeniyle kendime uygun kalacak bir yer bulamadım.
İMDADIMA KYK YETİŞTİ(!)
Tam o sırada KYK imdadıma yetişti ya da ben öyle olduğunu düşündüm. Ek yerleştirme sonuçlarında Cihannüma Kız Öğrenci Yurduna yerleştim. Bahsettiğim yurt Balatçık mevkiinde, daha net bir şekilde açıklayacak olursam, okuluma 50 kilometre uzaklıkta, hayır hayır yanlış okumadınız, tam olarak 50 kilometre. Ulaşımımı en iyi şartlarda 3 araçla tamamlıyorum; 8:30'daki dersime yetişebilmek için 6:15'te, henüz kargalar kahvaltı sofrasına oturmamışken yurttan ayrılıyorum.  Sabah derse yetişmesi bir dert akşam yurda dönmesi ayrı bir dert. Banliyö araçtan yurda giden otobüs saat 20.00'da son buluyor. İkinci öğretim okuyan arkadaşlarım sağlıklı bir şekilde yurda ulaşabilmek için savunma sanatlarına merak saldı.
Bir şekilde yurda ulaştım varsayalım.
Ulaşım sorunundan daha da can alıcı şeylerle yurdun içinde karşılaştım. Giydiğim şort nedeniyle yurt yönetiminde bulunan kadın memur tarafından uyarılıp, erkek teknisyenleri tahrik etmekle suçlandım. Ataerkil zihniyetin baskıcı politikaları hayatın her alanında olduğu gibi yurtta da hakimiyetini sürdürmekte. Yağışlı günlerde yemekhaneye gitmek midem ve sağlığım için büyük bir sorun. Gördüğünüz fotoğraf bunun nedenini net bir şekilde açıklayacaktır. Odamın da temizlik açısından yemekhaneden aşağı kalır yanı yok. Yurt hizmetlileri tarafından en sık 3 haftada bir temizlenen bir odadan ne beklentim olabilir ki? Malumunuz günüm yollarda geçtiği için de oda temizliğine ayıracak pek vakit bulamıyorum.

ÖNCEKİ HABER

25 Kasım ve canım cicim yurdum

SONRAKİ HABER

KORKU FİLMİ GİBİ BİR HAYAT YAŞAMAMAK İÇİN

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...