26 Kasım 2015 13:10

Alevilerden Hükümet programına tepki: Cemevleri Alevilerin ibadethanesi

Paylaş

Sultan ÖZER
Ankara

Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan Hükümet Programı'nda, "İrfanevleri ile Cemevlerine hukuki statü" ve Alevilere ilişkin vaadlere Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı'dan  (HBAKV) ilk tepki geldi.

HBAKV, programda yer alan Aleviliği "salt kendilerinin gösterdiği ve tarif ettiği bir şekilde Alevilik" olarak nitelendirdi. Cemevleri'nin "Alevilerin ibadethanesi" olduğunu hatırlatan HBAKV, dedelere kadro ile maaş bağlanması vaadine de karşı çıkarak, "ücretli yeni bir dinsel kesimin yaratılmasının karşısındayız" dedi. 
64. Hükümet Programı dün Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından Meclis'te okundu. Cumartesi günü partilerin değerlendirip, Pazartesi günü de oylanacak olan programın Alevlilere ilişkin bölümüne tepki gösteren  Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBAKV), laiklik uyarısında bulundu. 

'ÇALIŞTAY'LARI DİKKATE ALMAMIŞLAR'

Alevilerin sorunlarının sadece birkaç cümle ile geçiştirildiğini ve Alevilerin yaşadığı sorunların görmezden gelindiğini kaydeden HBAKV, "2009 yılından beri Alevi Çalıştayları yapan hükümet, Alevi Örgütlerinin kendilerine sunduğu değerlendirme, istem ve önerilerini dikkate almadığını bir kez daha beyan etmiştir" görüşünü dile getirdi. 

Başbakan'ın, “herkesin temel hak ve özgürlüklerini en iyi derecede yararlanacağı bir Türkiye hedefliyoruz, bu hedefimiz doğrultusunda toplumdaki her bireyin yaşam tarzını güvence altına alan bir yaklaşımı benimsiyoruz” sözlerine atıf yapan HBAKV, "Alevilerin yaşam hakları ilgili olarak Sünniliğin ve Diyanet'in içinde yaşayabilecekleri ve salt kendilerinin gösterdiği ve tarif edeceği şekilde bir Alevilik ifade etmiştir" dedi. 

'ALEVİLİK SALT İNANÇ SORUNU DEĞİL'

Alevi sorununun salt bir inanç sorunu olmayıp, bütün yurttaşların eşitliği ve özgürlüğü temelinde yurttaşlık sorunu olduğunun altını çizen HBAKV şunu dile getirdi; "Bütün farklılıklar eşit yurttaşlık temelinde, birlikte yaşamalı, bunun temel anahtarı laikliktir. Türkiye laik bir devlet değildir, ancak laik olması gerekir. Bu, yaşam açısından hava kadar, su kadar önemlidir. Oysa hükümetin yaklaşımının bu olmadığı, hükümet programında beyan edilmiştir." 

'CEMEVLERİ İBADETHANEDİR'

Başbakan'ın programda Cemevlerini, İrfan evi ve benzeri şeylerle birlikte değerlendirmesine de tepki gösteren HBAKV, bunun, AKP'nin 14 yıldır çözmediği sorunu çözmek istemediğini gösterdiğini dile getirdi. HBAKV şu görüşü ifade etti: "Cemevlerinin Alevilerin ibadet merkezi olmasının yanı sıra sivil bir dinselliği, mekânsal imkânı ve ifadesi olmasındandır. Alevilik, müstakil bir inanç ve ibadet düzeni olarak tanınmalı ve bu doğrultuda cemevleri ibadethane statüsüne kavuşturulmalıdır." HBAKV, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından içerilmek ya da Diyanet İşleri Başkanlığı benzeri yeni bir yapılanma isteklerinin olmadığının da altını çizdi. 

'HER İNANÇ KENDİNİ FİNANSE ETMELİ' 

"Dedelerinin nasıl yetiştirileceği, kimlerin dedelik yapıp yapmayacağı, dedelerin yapacağı hizmetlerde alınacak ölçüt ve koşullar tümüyle Alevilik öğretisinin iç konularıdır" diyen ve bunların bir düzene bağlandığını hatırlatan HBAKV, "Bu düzene müdahale edilmesi açıkça yeni bir Alevilik inşaası anlamına gelecek ve bu da Alevilik sorunun hizmet çözümüne hizmet etmeyeceği gibi, çözülmek istenen yeni bir Alevilik sorununun inşaası olacaktır" uyarısında bulundu. Dedelerin maaşa bağlanması vaadine de tepki gösteren HBAKV uyardı; "Dedelere şu ya da bu kurum aracılığı ile kadro tahsis edilerek maaşa bağlamaları yoluyla imamların ardından, ücretli yeni bir dinsel kesimin yaratılması karşısındayız."

'ALEVİLİĞİ TARİH ETMEYİN'

Alevilik sorunu olarak tarif edilen sorunun, Aleviliğin kendisinde olmadığının altını çizen HBAKV "Bir bütün olarak siyasal toplumun yapılanmasından ve onun örgütsel ifadesi olarak devlet ile devleti cisimleştiren siyasal aygıtlardan, araçlardan, kurum ve kuruluşlar ile ilgili siyasal aktörlerden kaynaklanan sorunlar yumağını ifade etmektedir" dedi. HBAKV Hükümeti "Aleviliği tarih etmeme" konusunda da uyararak, "buna karşı mücadelerir süreceğini" hatırlattı. (Ankara/EVRENSEL) 
 

 

ÖNCEKİ HABER

Dersim’de köylüler meraya yapılmak istenen taş ocağını engelledi

SONRAKİ HABER

İşten atılan işçiler kendilerini rektörlük binasına zincirlemek isteyince gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...