26 Kasım 2015 08:32

TEOG’da skandal yanıt: Tehcirle Anadolu’daki Ermeni varlığı bitirilmek istenmemiş

Paylaş

Tolga Alp TURGUT
İstanbul

Milli Eğitim Bakanlığı, TEOG 2. gün oturumunda gerçekleşen İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi sınavında Osmanlı Devleti’nin uyguladığı Tehcir Kanunu’yla ilgili skandal bir soruya imza attı. Suriye’ye göç ettirilen Ermeniler için çıkarılan kanununla ilgili ‘normal şartlarda bir devletin yapması gereken maddeler sıralanarak "Bu bilgilere göre Osmanlı Devleti’nin uyguladığı tehcir politikası ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez" sorusunun yanıtı  "Tehcirle Anadolu’daki Ermeni varlığı bitirilmek istenmiştir” olarak verildi.

Soruyu Evrensel’e değerlendiren HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, dedesinin kanundan etkilendiğini anlatarak “Sürgün edilen Ermeniler, Teşkilat-ı Mahsusa çeteleri tarafından katledildi. Çıkarılan yasalar göstermelikti ve uygulanmadı” dedi. 

Eğitim Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca, “Bu tür konular tarihçiler, eğitimciler, politikacılar tarafından tartışılması gereken sorunlardır. Öğrencilere sorulması gereken sorular değil” dedi.

SÜRGÜN EDİLEN ERMENİLER KATLEDİLDİ’

Soruya tepki gösteren HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan Tehcir Kanunu'nu Evrensel’e anlattı. “Sürgün edilen Ermeni halkı, Teşkilat-ı Mahsusa çeteleri tarafından bulundukları şehirlerde veya şehrin hemen dışında katledildi. Ayrıca göç edenler yalnızca kadın ve çocuklardır. Yanlarına aldıkları eşyalara da Teşkilat-ı Mahsusa tarafından el konulmuştur. Erkekler zaten seferberlik ilanıyla askere alınmak bahanesiyle öldürülmüştür. Devletin çıkardığı yasalar, Batılı devletlere ‘azınlıkların haklarını koruyoruz’ mesajını vermek için çıkarılan göstermelik yasalardı. Tehcir Kanunu uygulamayan idari amirler de görevden alınmıştı” dedi. 

‘TEHCİR YASALARI UYGULANMADI’

Çıkarılan yasaların uygulanmadığını ifade eden Paylan, “Dedem, babasının kendisini bir komşusuna bırakması ve o komşunun dedemi saklaması sonucu hayatta kalmış. Mallarının iadesi için başvurmuş ancak sonuç alamamış. Geri dönüşe başvuran Ermeniler de geri döndürülmedi. Zaten birçoğu öldürülmüştü. Yasalar uygulansa bile bir halkı binlerce yıl yaşadığı yurdundan sırf etnik kimlikleri yüzünden alıp Suriye çöllerine sürgün etmek soykırımdır” dedi. 

‘SORU DEĞİL SORUN’

Eğitim Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca, “Bu tür konular tarihçiler, eğitimciler, politikacılar tartışılması gereken sorunlardır, öğrencilere sorulması gereken sorular değil” diyerek “Hem ülkemizde hem dünyada tartışılan bir konuyla ilgili sorulan bu soru propaganda maksatlı olarak değerlendirilebilir. Bu sorunun öğrencilere sorulması sağlıklı değildir” yorumunu yaptı. 

ÖNCEKİ HABER

Haberlerde kadın yok

SONRAKİ HABER

Zuckerberg baba olunca Facebook'ta doğum izni 4 ay oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...