25 Kasım 2015 12:31

Yasin Börü davası savcısı: Gizli tanıkları emniyet yönlendirdi

Kobanê eylemleri sırasında çıkan olaylarda hayatını kaybeden Yasin Börü'nün ölümüne dair görülen davada, iddia makamı gizli tanık beyanlarının "emniyetin yönlendirilmesiyle" alındığını belirterek, bazı sanıklar hakkında tahliye talep etti. Mahkeme, 4 kişiyi tahliye etti.

Paylaş

6-8 Ekim Kobanê eylemleri sırasında Diyarbakır'da yaşanan olaylarda Hür Dava Partisi üyeleri Yasin Börü ile Ahmet Dakak, Riyat Güneş ve Hasan Gökgüz'ün uğradıkları saldırı sonucu öldürülmesi, Yusuf Er'in de yaralanmasına ilişkin 21'i tutuklu 34 sanık hakkında açılan davanın ikinci duruşması Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye devam edildi. Duruşma salonunda tutuklu sanıklar ve mağdur aileleri ile her iki tarafın avukatları hazır bulundu.

Tutuksuz yargılanan sanıklardan Ahmet Yusufoğlu, Yıldız Doğanay ve Ahmet Tanrıverdi ise duruşmaya SEGBİS sistemiyle katıldı.

OLAY TARİHİNDE SANIKLARDAN BİRİ ASKERDE, BİRİ CEZAEVİNDE, DİĞERİ İSE HASTANEDE!

Duruşmada SEGBİS aracılığıyla ifadeleri alınan tutuksuz sanıklardan Ahmet Tanrıverdi, olayın yaşandığı tarihte askerde olduğunu ve buna dair resmi belgeleri mahkemeye sunacağını ifade etti.

Tutuksuz sanık Ahmet Yusufoğlu ise verdiği ifadesinde "Ben suç tarihinde Diyarbakır E Tipi Cezaevi'nde hükümlü olarak bulunmaktaydım. Bu olaylara nasıl katılayım. Suçlamaları reddediyorum" diyerek beraatını talep etti.

Diğer tutuksuz sanıklar gibi olay tarihinde hastanede olduğunu beyan eden tutuksuz sanık Yıldız Doğanay da "Saat 3-4 arasında Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeydim. Saat gece 12'ye kadar orada kaldım. Kardeşim orada yaralı yatıyordu. Hastaneden sadece sigara içmek için dışarı çıktım. Suçlamaları kabul etmiyorum" diye ifade verdi.

Tutuksuz sanıkların ardından tutuklu sanıklardan mahkeme heyeti Hasan Aldemir'in şikayetini dinledi. Hasta olması nedeniyle defalarca hastaneye götürülmek için kaldığı cezaevi idaresine dilekçe yazdığını, ancak hastaneye götürülmediğini anlatan Aldemir, "Bilinçli bir şekilde sevkimi iptal ediyorlar. Kalbimde pil olduğunu ve kan pıhtılaşması hastalığım var. Yapılması gereken iğnelerin ise doktor gözetiminde yapılması gerekiyor. Ancak bunlar yapılmıyor" dedi.

GİZLİ TANIKTAN SİVİL POLİSLERİ TEŞHİS ETTİ!

Duruşmaya verilen aradan sonra sanıkları teşhiste bulunan "Kanarya 1" adlı gizli tanığın çelişkili ifadelerinden dolayı mahkeme heyeti sanıkların arasına 4 sivil polis oturtarak, duruşmaya SEGBİS ile bağlanan gizli tanıktan teşhiste bulunmasını istedi. Teşhiste bulunan gizli tanık, sivil polislerden ikisini hatırlamadığını ancak diğer ikisinin olaya yakın bir yerde toplanan grubun içinde, ellerinde sopayla olay yerine yöneldiklerini ileri sürdü.

Teşhis işleminin ardından Gizli tanık "Kanarya 1", sanık avukatların sorduğu sorulara da yine çelişkili ifadeler verdi.

AVUKATLAR: GİZLİ TANIK BEYANLARI KABUL EDİLEMEZ

Bu durum üzerine gizli tanık "Kanarya 1"in beyanlarının sağlıksız-çelişkili olduğu gerekçesiyle kabul etmediklerini söyleyen sanık avukatları, müvekkillerinin tahliyesini istedi.

Yusuf Er'in bundan sonra beyanları kabul edilmez

Sanık avukatlarından Fuat Hayri Demir, olay günü yaralı olarak kurtulan müştekilerden Yusuf Er'in daha önce alınan ifadesinde baygınlık geçirdiğini belirttiğini hatırlatarak, ifadelerinin kabul edilmemesini talep etti. Av. Demir, "Bayılan biri yaşanan bu olayları nasıl hatırlayabilir. 2 Duruşmadır buraya geliyor. Sanıklar hakkında bilgi topluyor. Bundan sonra beyanlarını kabul etmeyeceğiz" dedi.

Sanık avukatlarının taleplerinin alınması sonrası olay gününe ilişkin çekilen 17 saniyelik cep telefonu görüntüsüne ilişkin mahkemeye ulaşan bilirkişi raporu okundu. Raporda, yapılan incelemelerde "görüntülerin kalitesiz olması nedeniyle kimsenin teşhis edilemediği" kaydedildi.

İDDİA MAKAMI ÖNEMLİ BİR DEĞERLENDİRMEDE BULUNDU.

Bugün ifade veren 'Kanarya 1' isimli gizli tanığın ifadelerinden sonra mahkeme heyetinin görüşünü sorduğu iddiama makamı, gizli tanık beyanlarının "maddi delile dayanmadığını ve kolluk kuvvetinin yönlendirmesiyle" alındığı görüşünü paylaştı. Bu doğrultuda da tutuklu sanıklardan Sedat Çoban, Cihan Yıldız, Abdulvahap Turan, Hasan Aldemir, Rıdvan Baş'ın tahliyelerini talep etti.

Taleplerin alınması sonrası ara kararını açıklayan Mahkeme Heyeti ise Sedat Çoban hariç Cihan Yıldız, Abdulvahap Turan, Hasan Aldemir, Rıdvan Baş'ın tahliyelerine karar verdi.

Tahliye kararları ile birlikte davada tutuklu sanık sayısı 17'ye düştü.

Mahkeme, duruşmalara katılan ancak ifade vermeden ayrılan Hür Dava Partisi üyesi Yusuf Er'in de zorla getirilmesine karar verdi.

Bir sonraki duruşma ise 7 Ocak 2016 tarihine ertelendi. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

‘Faillere ceza değil ödül veriliyor’

SONRAKİ HABER

Başkent’te esrarengiz patlama paniğe yol açtı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...