25 Kasım 2015 12:09

Bu kez sansür FOTOGEN’den

Paylaş

Özcan YAMAN
İstanbul

FOTOGEN açacağı sergi için fotoğraf sanatçısı Sultan Güner’den aldığı dört fotoğrafı “sakıncalı” bulduğu için sergiden kaldırdı. İBB. Cumhuriyet Sanat Galerisi’nde 30 Kasım’a kadar sürecek olan serginin katalog işlemlerinde onay alan Güner’in fotoğrafları daha sonra “Üyemiz Sultan Güner’e ait bazı fotografların resmi ve halka açık bir mekanda sergilenmesi durumunda toplumsal hassasiyet nedeni ile şikayetlere neden olabileceği, devlet memuru olan galeri yönetici ve çalışanları için son derece olumsuz sonuçlar doğurabileceği…” gerekçesiyle sansürlendi.

30. yılını kutlayan ve üyelerinin katılımıyla hem fotoğraf albümü hemde bir fotoğraf sergisi gerçekleştiren FOTOGEN’in gerekçe açıklaması, fotoğraf sanatçıları tarafından sosyal medyada eleştirilerle karşılaştı.

Eleştirilerden bazıları şöyle:

‘SANSÜRE SANSÜR DİYEBİLMEK GEREKİR’
Yücel Tunca (Fotoğrafçı):

FOTOGEN’in sansürü “iyi niyetli” görünen bir yaklaşımla sineye çekmesi, hem kurumun, hem kişisel tavır geliştirmeyen bileşenlerinin, hem de özgürlüklerimizin zarara uğramasına neden oldu. 30 yılın çabası, özgürlüklerimizden yana tavır gösterilememesi ile bir günde büyük hasar gördü. Dernek adına yapılan açıklamada sansüre sansür denilememesi de kuruma karşı ayrı bir güven sorunu yarattı bende. Dernek yönetimi böyle bir durumda, mağdur edilen üyelerinin sonuna kadar arkasında durması gerekirken, açıklama metninde “ama o da bizimle aile fotoğraf çektirdi” manasında bir cümle kurulmasını anlamak da mümkün değil. Sansür uygulayan yöneticileri de, buna karşı tavır ortaya koymadığı gibi oldukça sorunlu bir açıklama metni yayınlayan FOTOGEN yönetimini kınıyorum.

‘YA SIRA BANA DA GELİRSE’
Özcan Yurdalan / Fotoğrafçı:

Fotogen açıklamasında galerideki görevi yetkisi ne olduğu bile belirtilmeyen birilerinin kaş çatmasıyla mı hatırı kırılmasın, amirleri azarlamasın diye mi nedir sergi sorumluları otosansür uygulamış. Görünen budur. Dernek açıklaması bunu söylemektedir. Sansür bile değil. Keşke galeri yönetimi tarafından fiili bir girişimle kaldırılsaydı o fotoğraflar kendimiz kaldırmasaydık. Sergi kitabına basılmış galeriye asılmış fotoğrafları sergiden kaldırmak nedir nasıl açıklanır? Bu bir fotoğrafçıyı aşağılama teşebbüsü değilse nedir? Savunulacak tarafı var mıdır? Fotoğrafçısını suçlamak nasıl bir akıldır? Her baskıya razı ruh hali bir sonraki aşamada bize neler yaptırır? Sergi salonundaki görevliler sergi içeriklerimizi belirleyecekse biz neyiz? Kaldırılan fotoğraflar benim olmadığına göre mesele yok mu yani? Ya sıra bana da da gelirse? Fotoğrafçı bir arkadaşımın benimle aynı platformdaki ifade özürlüğünü savunamayacaksam nerede kimin hakkını, özgürlüğünü savunacağım? Biz bundan sonra kime ne anlatacağız ne yapacağız? Bilmiyorum.

FOTOGEN’İN SANSÜRÜ KABULEDİLEMEZ
Redfotoğraf Grubu:

FOTOGEN Fotoğraf Sanatı Derneğinin  20 Kasım’da açılan “30. Yılda…” sergisinde yer alan arkadaşımız Sultan Güner’in 4 adet fotoğrafı “İBB. Cumhuriyet Sanat Galerisinde sansüre uğramıştır. Hayatın hiçbir alanında temel hak ve özgürlükler adına sansürü kabul etmediğimizi bildiriyor ve kınıyoruz..

ÖNCEKİ HABER

Isparta'da yeşil cennetten beton kafeslere

SONRAKİ HABER

Onlarca can aldı, hâlâ trafik levhası yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...