24 Kasım 2015 12:45

Sendikaların kadın komisyonları göstermelik olmasın

Paylaş

Schneider Elektrik İşçileri Kadın
Komisyonu Çiğli Organize Sanayi Bölgesi
İzmir

Birçok sendika bünyesinde kadın komisyonu oluştursa da bunlar çoğunlukla kağıt üzerinde kalıyor. Bizler Çiğli Schneider işçileri olarak işyeri komitemiz bünyesinde oluşturduğumuz kadın komisyonu olarak, yaptığımız çalışma ile varlığımızı hem kadın işçi arkadaşlarımıza hem de işverene hissettirdik. 

Fabrikalarda kadın olarak çalışmanın ne kadar zor olduğunu biliyoruz. Ancak ne yapmamız gerektiğini de yaşayarak, yaparak öğreniyoruz, yolumuzu böyle çiziyoruz. Sendikamızın Sapanca tesislerinde kadın işçilere yönelik verilen işçi sağlığı iş güvenliği eğitimine katılan arkadaşlarımızın aldıkları eğitimi ve yürüttükleri tartışmaları işyerinde çalışan diğer kadın arkadaşlarımıza aktarması ve çıkan sonuçları da paylaşmaları için vardiyalarda çalışan bütün kadın arkadaşlarımızı tek tek ziyaret edip iş çıkışı yapacağımız toplantıya çağırdık. Tabii işyeri temsilcilerimizin de katkılarıyla iki vardiyada da çok verimli iki toplantı yaptık. Arkadaşlarımız, kendi araçlarıyla bize yardımcı oldular ve evimize çocuğumuza ayırdığımız zamandan iki saati kendimiz için kullanmak istedik.

Çok verimli ve olumlu bir bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdik. Fabrikada çalışan kadın arkadaşlarımızın yüzde 80’ine ulaşarak ve birebir konuşarak hem eğitim hakkında hem de yaşanılan sorunlar hakkında güzel bir iki saat geçirdik. Toplantıda, yaşanan sorunların tespiti ve bunların işveren vekili ile konuşularak arkadaşlarımıza geri bildirim yapılması kararı alındı. Biz de alınan karara uygun olarak yanımıza bölümde çalışan ve aynı zamanda kadın komisyonu ve komite üyemiz bir kadın arkadaşımızı alarak toplantı sonucunda ortaya çıkan sorunları bölüm sorumlusu ile konuşarak arkadaşlarımızın sesi olmaya çalıştık. 
Daha sonra işverenle yapılan toplantıdan çıkan sonuçları yine işveren vekilini de yanımıza alarak ve de üretimi yaklaşık 20 dakika durdurarak tüm çalışan arkadaşlarımıza anlattık. Bunu her iki vardiyada da yaptık ve çok olumlu tepkiler aldık. 

Sorunların çözümü hemen olmasa bile işçilerin söyledikleri sorunların idareye bildirilmiş olması ve kimi sorunların yüksek sesle dillendirilmiş olması arkadaşlarımızı çok mutlu etti.

Toplantı sonrası yüzlerindeki gurur ve tebessüm de bize şunu gösterdi ki, sorunun sahibi olanlar kendilerinin muhatap alındığını hissettiklerinde daha fazla mücadeleye atılıyor ve daha fazla yan yana geliyorlar. İşyeri Kadın Komisyonumuzdaki arkadaşlarımızın çalışmaları diğer arkadaşlarımız tarafından takdir edildi. Artık amacımız böylesi toplantıları sık yapmak ve kadın arkadaşlarımızın sorunlarını ele almak. Bu toplantıları temsilci arkadaşlarımızın desteğiyle diğer fabrikalardaki kadın arkadaşlarımızla da yapmak istiyoruz. Şimdi de kişisel gelişim ve psikoloji gelişimi üzerine hem işverenden hem de sendikamızdan bir eğitim talebinde bulunacağız. Çıkacak sonuca göre de kendimize yeni bir yol haritası çizeceğiz.

ÖNCEKİ HABER

Şengör'e meslektaşları da tepki gösterdi

SONRAKİ HABER

Lavrov, Türkiye ziyaretini iptal etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...