07 Nisan 2012 07:05

Çocuk işçiliğinin önü açılıyor

İş Kanunundaki, 16 yaşından küçüklerin ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılmasını yasaklayan düzenleme, TBMM’ye sunulan yeni İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Tasarısı ile yürürlükten kaldırılıyor. Yeni tasarı yasalaşırsa artık 16 yaşından küçük çocuklar ağır iş kollarında çalı

Çocuk işçiliğinin önü açılıyor
Paylaş

Hangi işlerin ağır ve tehlikeli işlerden sayılacağı ile kadınlarla 16 yaşını doldurmuş fakat 18 yaşını bitirmemiş genç işçilerin hangi çeşit tehlikeli işlerde çalıştırılabileceklerinin yönetmelikle düzenlenmesi öngörülüyor.

Tasarıyla, İş Kanununun ağır ve tehlikeli işlerde çocuk işçi çalıştırmayı yasaklayan, kadınlar ile 16-18 yaş arasındaki genç işçilerin hangi koşullarda ağır ve tehlikeli işlerde çalışabileceklerini düzenleyen 85. maddesi yürürlükten kaldırılıyor. İş Kanununun cezai yaptırımı düzenleyen 105. maddesinin de tümüyle kaldırılması öngörülüyor.

İŞÇİ GİBİ ÇALIŞACAK

Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özgür Müftüoğlu, yeni İş Sağlığı ve Güvenliği Kanun tasarısında çocuk işçi tanımının kaldırıldığını ifade etti. Tasarıyla mesleki eğitim alan çocuk işçilerin istihdam edilmesinin hedeflendiğini belirten Müftüoğlu, “Burası da çok önemli. Mesleki eğitim dışında çocuk çalıştıranların burada hemen geçtiğimiz hafta genel kuruldan 4+4+4 eğitim sistemiyle ilişkisi kurulabilir.” diye konuştu. Müftüoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Orada 4. sınıftan sonra yavaş yavaş yönlendirme 8. sınıftan sonra da tamamen mesleki eğitim oluyordu. Ve burada mesleki liselerdeki gibi haftanın 1 günü, 2 günü staj yapmak için gidilmiyor. Haftanın 5 günü, 6 günü sabahtan başlayarak bir işçi gibi çalışacaklar. Siz de çocuğunuzu okula gönderiyorum diyeceksiniz ama çocuklarınız işçi gibi her türlü işte çalıştırılacak. Dolayısıyla 18. ve 19. yüzyıla geri dönüldüğü söylenebilir.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Nazilli'de Kürt işçilere ırkçı saldırı

SONRAKİ HABER

Akteks’i üçe bölen ‘çaresizlik’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...