22 Kasım 2015 09:30

Yargıtay boşanma davasında çocukken uğradığı cinsel İstismarı gizleyen kadını ‘kusurlu’ buldu

Paylaş

Hatay'ın İskenderun ilçesine bağlı köylerinde 15 yaşındayken uğradığı cinsel istismarla ilgili dava 4 yıldır sonuçlanmayan 19 yaşındaki Ö.B., bir darbe de Yargıtay'dan yedi. Kendinden 18 yaş büyük C.Ç. ile evlendirilen Ö.B.'nin eşi, cinsel istismar olayını öğrenince boşanma davası açtı. Boşanma kararı veren yerel makeme kocayı suçlu bulup tazminat ödemeye mahkum etti. Ancak Yargıtay, istismarı gizlediği için genç kadını 'kusurlu' bulup, tazminat kararını bozdu. 

Hatay'ın İskenderun İlçesi'ne bağlı bir köyde 15 yaşındaki ÖB 37 yaşındaki C.B. tarafından 2011'de cinsel istismara uğradı. Yaklaşık 3 ay sonra Ö.B., ilaç içerek intihara kalkıştı. Hastaneye kaldırılan Ö.B., tedavi sonrası olayla ilgili jandarma ekiplerine ifade verirken cinsel istismar olayından da söz edince Cumhuriyet Savcılığı soruşturma başlattı.

DAVA 4 YILDIR SONUÇLANMADI

İstismar mağduru çocukla ilgili soruşturmasını tamamlayan Cumhuriyet Savcısı, tutuksuz sanık C.B. hakkında 'Çocuğun basit cinsel istismarı' suçlamasıyla 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırladı. İskenderun 2'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde açılan dava, kızla ilgili Adana Adli Tıp Kurumu'nun 'Ruh ve beden sağlığı bozulmuştur' raporu üzerine İskenderun 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Burada görülen dava 4 yıldır sonuçlanmadı.

MAHKEME İZNİYLE EVLENDİRİLDİ

İstismar davası süren Ö.B. 2012 yılında 16 yaşına girince, ailesinin başvurusuyla İskenderun 2'inci Aile Mahkemesi'nden alınan izinle, yurtdışında işçi olarak çalışan ve o tarihte 34 yaşında olan C.Ç. ile evlendirildi. Küçük kızın yaklaşık 3 ay evli kaldığı aynı zamanda uzaktan akrabası olan C.Ç., iddiaya göre cinsel istismar olayından haberdar olunca Ö.B.'yi baba evine gönderip boşanma ve manevi tazminat davası açtı. Kadın da aynı isteklerle karşı dava açtı. Birleşik davayı görüşen İskenderun Aile Mahkemesi, eşini baba evine götürüp bıraktığı için C.Ç.'yi ağır kusurlu buldu. Ö.B.'ye 15 bin lira tazminat ödenmesine karar veren mahkeme, çifti boşadı, kocanın tazminat isteğini ise kabul etmedi.

YARGITAY: KADIN KUSURLU

İtiraz üzerine dosyayı görüşen Yargıtay 2'nci Hukuk Dairesi, boşanma yönünden verilen kararı onarken tazminatlarla ile ilgili kısmını bozdu. Yerel mahkemenin aksine kadının tamamen kusurlu olduğunu ileri süren Yargıtay 2'nci Hukuk Dairesi'nin ilamında, kadının tazminat ve nafaka taleplerinin reddi gerekirken 'yasa hükümlerinin yorumunda yanılgıya düşülerek kabulüne karar verilmesi doğru bulunmamıştır' denildi. 

Ö.B.'nin avukatları ise, Yargıtay'ın bu kararına karşı 'karar düzeltme' talebinde bulundu. Bu aşamadan sonra davanın yerel mahkemede yeniden görüşülüp görüşülmeyeceği kesinlik kazanacak. 

'BİR DAHA MAĞDUR OLDUM'

İstismar davası henüz sonuçlanmadan Yargıtay'ın verdiği kararı öğrenen Ö.B., "Çocuk yaşta istismara uğradım. 4 yıldır istismar davam sürüyor. Bu dava sonuçlanmadan boşanma olayıyla ilgili Yargıtay'ın verdiği kararla bir daha mağdur oldum" dedi. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Ankara Katliamı'nda yaşamını yitirenler anıldı: Bayrağımızı en ileriye taşıyacağız

SONRAKİ HABER

THY’de 29 sefer Lodos nedeniyle iptal edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...