'Her şeye rağmen gazetecilik'
Gazetecilik mesleğinin verdiği ilk kayıp olarak kabul edilen “Serbesti” Gazetesi Başyazarı Hasan Fehmi 6 Nisan 1909 gecesi Galata Köprüsü’nde öldürülmüştü.
Hasan Fehmi Bey’in ölümünün 103. yılında Çemberlitaş Divanyolu’ndaki 2. Sultan Mahmut Türbesi’nin bahçesinde bulunan mezarı başında düzenlenen anma törenine TGC Başkanı Orhan Erinç, Başkan Vekili Turgay Olcayto, Genel Sayman Gülseren Ergezer Güver, Genel Sekreter Yardımcıları Zafer Atay ve Ahmet Özdemir ile üyeler katıldı.
Anma töreninde TGC Başkanı Orhan Erinç bir konuşma yaptı. Erinç konuşmasında, “Serbesti Gazetesi Başyazarı Hasan Fehmi Efendi’yi silahlı saldırıda öldürülüşünün 103’üncü yıldönümünde ardından öldürülen 63 gazeteci ile birlikte saygıyla anıyoruz. Hasan Fehmi Efendi 6 Nisan 1909 günü öldürülen ilk Türk gazetecisidir. Öldürülen 64’üncü gazeteci de 19 Aralık 2009 kaybettiğimiz üyemiz Cihan Hayırsevener olmuştur. Yazdıklarından, düşüncelerinden rahatsızlık duyulan gazetecilerin öldürülmesi, tarihe utanılacak olayların eklenmesine karşın bekleneni sağlayamamış, gazeteciler tüm tehditleri ciddiye almayarak görevlerini yapmayı sürdürmüşlerdir” dedi.
Erinç, Basın Tarihi’nde 1992 yılı 14, l993 yılı da 9 gazeteci ile gazetecilerin mesleklerini yapmaktan silahla alıkonulduğu en acılı yıllar olduğunu aktarırken varılan noktada, gazetecilerin mesleklerini yapmaktan alıkonulduğu ifade etti.
‘TERÖRİST OLMAK ÇOK KOLAY’
2004 yılında yani Türk Ceza Yasası ile Terörle Mücadele Yasası değişiklikleri sırasında Yönetim Kurulu’nunun uyarılarının dikkate alınmadığı için gazetecilere terörist suçlaması yapılabilmesinin çok kolaylaştığını ifade eden Erinç konuşmasına şöyle devam etti: “Tutuklanarak yargılandıkları için mesleklerini yapmaktan da men edilmiş 101 meslektaşımız vardır. Çok sayıda meslektaşımızın da siyasal yaklaşımları nedeniyle kalemleri ellerinden alınmış durumdadır. Yayın organları ve gazeteciler arasındaki ayrım ise, çok partili dönemde örneği olmayan bir uygulamaya dönüşmüştür.
Öldürülmeden de meslekten men edilen ya da oto sansüre zorlanan meslektaşlarımızın durumu, açıklamalara göre dünyada da kaygıyla izlenmektedir. Öldürülen meslektaşlarımızı saygıyla anıyor, mesleklerini yapmaktan alıkonulmuş meslektaşlarımıza da özlemlerimizi ve sevgilerimizi yolluyoruz.”
Anmanın ardından saat 11.00’de Öldürülen Gazeteciler Günü nedeniyle TGC Basın Müzesi’nde bugüne kadar öldürülen gazetecilerin fotoğraflarının yer aldığı galeri ziyaret edildi.
(MEDYA SERVİSİ)
Evrensel'i Takip Et