21 Kasım 2015 15:53

Elazığ’daki sendika temsilcileri: İş güvencesine dokundurtmayız!

Paylaş

Orhan KURUL
Özkan ZÜLFİKAR
Elazığ

Seçimlerin hemen ardından AKP’nin, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda değişikliğe gitmeye hazırlandığını açıklaması tepki çekmeye devam ediyor.  Yapılacak değişiklikle memurların işten atılmasının kolaylaşacağı ve iş güvencesinin yok edileceği belirtiliyor. Elazığ’da eğitim iş kolundaki sendikaların temsilcileriyle 657’nin değiştirilmesi tartışmalarını sorduk. 

Eğitim-Bir-Sen Elazığ 1 No’lu Şube Başkanı İbrahim Bahşi, “Henüz hükümet dahi kurulmamışken, iktidar partisinin bazı milletvekillerince yapılan iş güvencesinin kaldırılacağına yönelik sorumsuz açıklamaları esefle karşılıyoruz” dedi. Bu tür açıklamaların, çalışma hayatının ve toplumsal barışın dinamitlenmesine yol açacağını belirten Bahşi,  “İş güvencesi , Memur-Sen’in ve bütün kamu görevlilerinin kırmızı çizgisidir” dedi. “İktidarın hedefi iş güvencesini kaldırmak olmamalı, güçlendirmek olmamalıdır” diyen Bahşi, kamu hizmetleri alanında taşeron çalıştırmaya da bütünüyle son verilmesi gerektiğini aktardı. “İş güvencemizi sonuna kadar koruyacağız” diyen Bahşi, bu kapsamda sessiz kalmayacaklarını ve iş güvencesine dokundurtmayacaklarının altını çizdi. 

Eğitim Sen Elazığ Şube Başkanı Fuat Koç, 657’nin mevcut haliyle bile istenen düzeyde olmadığını ancak iş güvencesi  sağladığını söyledi. “Hükümet ülkede tam bir kontrol sağlamak ve iktidarını kurmak amacıyla var olan iş güvencesini de kaldırmak istemektedir” diyen Koç, “Görülen odur ki yıllardır yaptıkları kadrolaşmayla yetinmemektedirler” dedi.  “Kadrolaşma yolunda hiçbir engel görmek istemiyorlar” diyen Koç, 657’nin daha önce de kaldırılmak istendiğini hatırlattı. Bu teşebbüsün Anayasa Mahkemesinden döndüğünü hatırlatan Koç, “Buna rağmen hukuk zorlanarak kanun çıkarılmak istenmektedir” dedi. Koç, “Kaldı ki işin bir diğer boyutunu da gözden kaçırmamak gerekiyor. O da zaman zaman ortaya atılan KPSS’nin kaldırılacağına dair iddialardır” dedi. Bu gelişmelerin birlikte ele alınması gerektiğini söyleyen Koç, “Bu iki durum birlikte gerçekleştirilirse artık tam kadrolaşmanın önünde kimse duramayacaktır. İnanıyorum ki emekçiler, sendikalar bu değişikliklere fırsat vermeyecektir” dedi. 

“Hükümet ‘İşçi memur ayrımını kaldıracağız’ derken, Cumhurbaşkanı ise paralel yapıyla mücadele etmek için 657’yi değiştirmek istiyorlar” diyen Türk-Eğitim-Sen Elazığ Şube Başkanı Talat Efe, daha önce de MEB teşkilatı yasasının değiştirilerek yöneticilerin büyük çoğunluğunun değiştirildiğini söyledi. “Bu değişim yapılırken yandaş olmayan yöneticilerin büyük çoğunluğu somut verilere dayalı olmayan dayatmalarla, değerlendirmelerle görevden alındılar. Bakanlık yargı kararlarını uygulamayarak suç işlemektedir” diyen Efe, “Bu kötü örnek ortada dururken 657 sayılı Kanun kaldırılırsa yandaş olmayan kamu çalışanlarını veya kendi söylediklerini yapmayanları işten atmaları çok kolay olacaktır” uyarısında bulundu. “2 milyon 600 bin memurun huzurunu kaçırıyorlar memurun kazanılmış haklarına el uzatılmasına Türkiye Kamu Sen’in izin vereceğini kimse düşünmesin. Ne gerekiyorsa sendikamız yapacaktır” diyen Efe, tüm sendikalara seslenerek; “Her türlü eyleme varız iş bırakmaysa iş bırakma genel grevse genel grev haydi sizde gelin birlikte mücadele edelim” dedi.  “Biz de bu sorunun çözülmesi için tüm sendikaların mücadele etmelerini bekliyoruz” diyen Efe, “Hangi sendikaların konuya ciddi destek vereceğini hangi sendikaların köstek olacağını zaman gösterecektir. Bunu da tüm kamu çalışanlarının takdirine bırakıyoruz” diye konuştu. 

ÖNCEKİ HABER

Öğrencilere kadını aşağıyayıcı ifadelerle dolu Adab-ı Muaşeret kitabı dağıtıldı

SONRAKİ HABER

Suriye’de operasyon dalgası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...