21 Kasım 2015 15:17

Lüleburgaz cam işçilerinden direnişteki Mersin cam işçilerine destek ziyareti

Paylaş

Volkan PEKAL
Mersin

Mersin’de işten atmalara karşı eylemlerini sürdüren cam işçilerini, Trakya’daki cam işçileri ziyaret etti. Mersin’e gelerek işçilerle görüşen Tarakyalı cam işçileri, ‘Mersin’de dur demezsek sıra bize gelecek’ uyarısında bulundu. Trakya cam işçileri geçtiğimiz hafta Mersin işçilerine destek eylemi de yapmıştı. 
Ziyaret öncesinde örgütlü oldukları Kristal-İş Mersin Şubesinde görüştüğümüz işçiler dayanışmanın Şişecam fabrikalarının bulunduğu tüm illere örnek olması gerektiğini belirttiler. 

'GENEL MERKEZ KARAR ALSIN'

Eskişehir, Gebze, Yenişehir’deki şubelerin de gelerek destek vermelerini beklediklerini söyleyen İsmail Koç isimli cam işçisi, “Burada işten atma kapısı açıldıktan sonra bu diğer şubelerde de gerçekleşecektir” dedi.  Bunu kendi şubeleri ile de paylaştıklarını dile getiren Koç, biz sendika merkezine muhalefet olabiliriz ama ekmeğin muhalefeti iktidarı olmaz. Ekmek sorunumuzu hallettikten sonra kendi meselelerimizi daha rahat çözebiliriz. Gerekirse bir heyet oluşturup genel merkezle görüşelim” dedi.  Genel merkezin kararlarını geçmişte nasıl uyguladılarsa bundan sonra da arkasında duracaklarını kaydeden Koç, “Merkezin bütün şubeleri ilgilendirecek bir karar almasını bekliyoruz” dedi. 

'ŞİŞECAM’I DÜNYA ÜÇÜNCÜSÜ İŞÇİLER YAPTI'

Şişecam’ı dünya üçüncüsü yapanın işçiler olduğuna dikkat çeken Koç, “Hiçbir işçi evde yatarken bel fıtığı olmaz, böbrek hastalığına, bel rahatsızlıklarına halı sahada maç yaparken yakalanmaz. Bu fabrikalarda cama can katarken yakalanılan hastalıklar. Bu vefasızlık örneğidir” dedi. Kristal-İş Genel Merkezinin “Şubeler kendi eylemlerini yapacak” şeklindeki kararına tepki gösteren Koç, “Birbirimize sahip çıkacağız. Ya da açıkça söyleyecekler; ‘Biz sendikaya muhalif olan arkadaşları temizleyeceğiz’ desinler biz de ona göre hareket edelim” diye konuştu. 

'SENDİKA MESELEYE SAHİP ÇIKMIYOR'

Mersin’deki sorunun tüm şubelerdeki işçilerin sorunu olduğunu söyleyen Güner Karakuş, diğer şubelerin de katılması halinde Mersin işçisinin kazanmasının daha kolay olacağını dile getirdi. Mersin cam işçileriyle dayanışmanın yaygınlaştırılması gerektiğini kaydeden Karakuş, meseleye sadece işçilerin sahip çıktığını belirterek, şubelerin ve merkezin soruna sahip çıkmadığını, sorun çözülmüş gibi davrandığını söyledi. 

'BİRLİKTE OLDUĞUMUZU GÖSTERMEK İÇİN GELDİK'

Lüleburgaz’daki üç fabrikanın da yanlarında olduğunu göstermek için Mersin’de olduklarını ifade eden Turan Çakıroğlu, “İşveren ne kadar bizi parçalamaya çalışsa da biz bir bütünüz. Genel merkezin de  sahiplenmesini bekliyoruz. İşçinin bütünlüğünü sahiplenmek için oradalar” dedi.

Mersin’e 10 kişinin değil 650 cam işçisinin selamını getirmek için geldiklerini ifade eden Engin Eroğlu, “Keşke dünyayı, Türkiye’yi 10 kişi değiştirebilsek. Şişecam yönetiminin kararlarını düzeltebilsek. Herkesin çocukları aynı şartlarda okuyabilse, gelecekleri güzel olsa… Herkes göğsünü gererek evine gidebilsin, yeterli ücret alsın, evine ekmek götürsün. İstediğimiz fazla bir şey değil” dedi.  Patronun  şubeleri yalnız bırakılarak parçalanan şubeleri daha kolay yok edebileceğinin farkında olduğunu söyleyen Eroğlu, “Şu anda Mersin yalnız bırakılmaya çalışılıyor. Ondan sonra sıra Gebze, Bursa, Eskişehir ve Trakya’ya gelecek” dedi. Mersin’e destek olmazlarsa Trakya’ya sıra geldiğinde çevrelerinde kimse kalmayacağını söyleyen Eroğlu, “Bunun için arkadaşların yüreklerini getirdik. Birlik olmakta kararlıyız” dedi. 

EĞİTİM SEN'DEN DİRENİŞE DESTEK ZİYARETİ

Eğitim Sen Tarsus Şubesi de direnişte olan işçileri ziyaret etti. Tarsus Şube yöneticisi Eyüp Kızıl, güvenceli iş, güvenli gelecek mücadelesi veren bir sendika olduklarını belirterek kamu emekçileri olarak işçilerin yanında olduklarını söyledi. Bu tür direnişlerde memur ve işçi sendikalarının dayanışma içerisinde olmaları gerektiğine işaret eden Kızıl, cam işçilerinin direnişi başarıya ulaşıncaya kadar mücadelelilerinin yanında olacaklarını ifade etti.  

Ziyaretlerinden dolayı Eğitim Sen üye ve yöneticilerine teşekkür eden Kristal İş Sendikası Mersin Şube Başkanı Ahmet Ergev,  Emek örgütlerinin yanlarında durdukları zaman güçlerine güç kattığını söyledi. Bu haftadan eylemlerinin farklı şekillerde yoğunlaşacağını belirten Ergev, işten çıkarılan işçilerin geri işe alınana kadar mücadele edeceklerini söyledi. 

 

ÖNCEKİ HABER

İsrail ordusu Filistin radyosuna baskın yapıp susturdu

SONRAKİ HABER

Öğrencilere kadını aşağıyayıcı ifadelerle dolu Adab-ı Muaşeret kitabı dağıtıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...