06 Nisan 2012 11:40

Kot kumlama Bangladeş’e taşındı

Temiz Elbiseler Kampanyası (Clean Clothes Campaign-CCC), 50 civarında işçinin ölümüne, binlercesinin sakatlanmasına yol açan kot kumlama işleminin Türkiye’de yasaklanmasından sonra üretimin Çin ve Bangladeş’e kaydırıldığını açıkladı. Bangladeş’i mercek altına alan CCC, önceki gün yayınladığı ra

Kot kumlama Bangladeş’e taşındı
Paylaş
Murat Kuseyri

Temiz Elbiseler Kampanyası (Clean Clothes Campaign-CCC), 50 civarında işçinin ölümüne, binlercesinin sakatlanmasına yol açan kot kumlama işleminin Türkiye’de yasaklanmasından sonra üretimin Çin ve Bangladeş’e kaydırıldığını açıkladı. Bangladeş’i mercek altına alan CCC, önceki gün yayınladığı raporda; işçilerin havalandırma tertibatı olmayan fabrikalarda koruyucu maske verilmeden günde 12 saat çalıştırıldıklarını belgeledi.

CCC’nin yürüttüğü kampanya sonucunda giysi tekelleri, 2010 yılında kumlanmış kot alımına son vereceklerini açıklamışlardı. CCC, bu kararın, Bangladeş’te de görece iyileşmelere yol açtığını, bazı fabrikaların kapandığını, bazılarının daha kaliteli kum kullanmaya başladıklarını ancak fabrikaların bir bölümünün hâlâ eski yöntemlerle kot kumlamayı sürdürdüklerini belirledi.

Araştırmalar aralarında H&M, Levis, Lee ve Zara gibi giyim markalarının da bulunduğu pek çok tekelin hâlâ kumlanmış kot alımını sürdürdüklerini açığa çıkardı. CCC’nin 7 fabrikada toplam 73 işçi ve uzmanla yaptığı söyleşiler, fabrikalarda hâlâ büyük tekeller için kot kumlandığını gösteriyor. İşçilerden bir kısmı müfettişler tarafından farkedilmemesi için geceleri çalıştırıldıklarını söylüyor.

CCC’ye göre Bangladeş’te doktorlar ve sağlık görevlileri kot kumlama işiyle silikozis hastalığı arasındaki bağlantıyı kuramıyorlar. Hastalanan işçilere yanlış teşhişler konuyor ve yanlış tedavi yöntemleri uygulanıyor. CCC’nin “Öldüren Jens Kampanyası” Koordinatörü Dominique Muller , Türkiye’de doktorların silikozis hastalığını bundan 10 yıl önce tespit ettiklerini ama buna rağmen diğer ülkelerde işçilerin yaşamlarının moda uğruna tehlikeye atılmasının kabul edilemeyeceğini söylüyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Sarkozy: Daha çok kemer sıkacağız

SONRAKİ HABER

'Hükümetin gözü halkın cebinde'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...