21 Kasım 2015 00:50

Denizler tehdit altında

Paylaş

Halil İMREK
İskenderun

İskenderun Teknik Üniversitesi Denizcilik Meslek Yüksek Okulu Sualtı Programı Öğretim Üyesi Menderes Şereflisan, denizde yaşam alanlarının daraldığını, Denizi tehdit eden unsurlardan birinin santraller olduğunu söyledi. Evimiz İskenderun Süpürge ile İskenderun Ayna Kültür ve Sanat Derneklerinin geleneksel çarşamba sohbetleri etkinliğinin konuğu olan Şereflisan “Yumurtalık gibi hassas bölgelere kurulan termik santrallerdeki etki, çok büyük çevre sorunları yaratıyor” dedi. Denizleri koruyabilmek için algıyı, kültürü eğitimi yeni kuşaklara aşılamak gerektiğine dikkat çeken Şereflisan şöyle konuştu: “Yumurtalık gibi termik santrallerin soğutma sistemi o bölgededeki lagünü etkiliyor. Sugözü termik Santralinin kurulduğu yer bu körfezin can noktasıdır. Böyle bölgeye termik santral kurulduğu zaman yarım derecelik ısı farkı planktonların ölmesine neden olur. Binlerce yılda ağ balığının larvasının alıştığı plankton ölüyor, onun yerine başka plankton geliyor. O larva o planktonu yemeyebilir. Santral sadece suyu ısıtmıyor bütün körfezin balığının azalmasına neden oluyor”

‘DENİZLER TEMİZLEYİCİ GİBİ GÖRÜLÜYOR’

Çevreyi düşünmeden yapılan yatırımların dışında, denizi tehdit eden unsurların başında insanlardan kaynaklı algı, kültür ve eğitim geldiğini belirten Şereflisan şunları söyledi: “Denizler, göller, dereler, sular; çöplerin bırakılabileceği, kendini yenileyebilecek yerler gibi görülüyor. İnsanlar çöplerini yakınlarından geçen su kanallarına çok rahat bırakabiliyor. Denizi temizleyici olarak görüyor. Ancak suları nasıl temizleyebileceğimiz ile ilgili altyapı oluşturulmamış. Milli eğitimde de deniz kültürünü aşılayabilecek bir eğitim içeriği müfredatı yok” dedi.

‘ALGI VE KÜLTÜR DE TEHDİT UNUSURU’

Deniz ekosistemine yönelik tehditleri “Algı ve yetersiz deniz kültürü/eğitimi, kirlilik, kaynakların aşırı tüketilmesi-azalan stoklar; beslenme ve üreme alanlarının patlayıcılar ile tahribatı, ağlar ile örülmesi, kıyı yapıları ve deniz trafiğinden kaynaklanan fiziksel değişimler ile göçmen türlerinin geçişi, küresel atmosferik değişimler, hayalet ağ-avcılık”  başlıkları altında inceleyen Şereflisan, kirletici unsurların kayaların altındaki yaşam alanlarına kadar ulaştığını belirtti. 

Su altı çalışmalarında İskenderun Körfezi’ndeki üreme ve beslenme alanlarında yaşanan tahribatları tespit ettiklerini ve bunu fotoğraflarlar kayıt altına aldıklarını paylaşan Şereflisan, dalışlarda florada başlayan bozulmayı gözlemlediklerini söyledi.

DENİZLERİN AKCİĞERİ ÇİMENLER  

Deniz çayırlarının denizlerin akciğeri olduğunu ve denizlerin korunmasında en önemli etkenlerden birini oluşturduğunu vurgulayan Şereflisan, "Deniz çayırlarını yeterince koruyamazsak doğadaki karbon sevilerinin aşağıya inmesini de engelleyemeyiz" dedi. Şereflisan, bazı türlerin tahrip olan deniz çayırlarıyla birlikte tehdit altında olduğunu kaydetti. Yaptıkları çalışmalarda deniz türlerinin üreme alanlarının da giderek daraldığını ve tahrip olduğunu sözlerine ekledi. 

ÖNCEKİ HABER

Yüksekova'da sokağa çıkma yasağı ilan edildi

SONRAKİ HABER

'Şans değil'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...