20 Kasım 2015 10:01

Namık Tarancı vurulduğu yerde anıldı

Paylaş

Gerçek Dergisi Diyarbakır Temsilcisi Gazeteci Namık Tarancı katledilişinin 23. yılında Diyarbakır’da anıldı. Kontra güçler tarafından öldürülen Tarancı’nın vurulduğu noktaya karanfiller bırakılırken,“Bizler dün olduğu gibi bugün de bu mirasın devamcıları olmaya devam edeceğiz. Bugün de her türlü baskıya karşı Kaptan gibi mücadele edeceğiz. Evrensel Gazetesi ve Hayat Televizyonu olarak tutuklanan bütün gazeteci arkadaşlarımızı, tehdit edilen, hedef gösterilen bütün medya organlarını da dayanışma duygularımızla selamlıyoruz” denildi.

Diyarbakır’da 20 Kasım 1992'de dergi bürosundan çıktığı sırada Bağlar'da kontra güçler tarafından öldürülen Namık Tarancı, Evrensel Gazetesi, Hayat Televizyonu ve Emek Partisi Diyarbakır İl Örgütü tarafından vurulduğu noktada anıldı. Anmaya, Yazar Şeyhmus Diken, SES Diyarbakır Şube Eş Başkanı Ramazan Kaval, Devrimci 78’liler Derneği yöneticileri, Evrensel gazetesi, Hayat Televizyonu emekçileri ile Emek Partisi (EMEP) üye ve yöneticileri katıldı. “Beyaz Torosçulardan, AKtorosçulara baskı, sansür, kurşun, kayyum ve tutuklamalar devam ediyor. Özgür Basın Susturulamaz” yazılı pankart açılan anmada, yaşamını yitiren gazeteciler ve Tarancı şahsında bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

‘GAZETECİLERİ ÖLDÜREN KONTRA GÜÇLERİ AKP SALIVERDİ’

Burada konuşan Evrensel gazetesi Yazarı Yusuf Karataş, Namık Tarancı’nın, 23 yıl önce bugün kontra güçler tarafından katledildiğini, aynı dönem onun gibi halka gerçekleri ulaştırma mücadelesi içinde olan Ape Musa’dan Hafız Akdemir ve Ferhat Tepe ve Yahya Orhan’a kadar birçok özgür basın emekçisinin katledildiğini hatırlattı. Gazetecileri anan Karataş, “Birçok gazeteci arkadaşımızı katleden JİTEM’ciler ve kontra güçler AKP iktidarı döneminde ya salıverildiler ya da son Temizöz davasında olduğu gibi aklandılar.‘JİTEM onları öldürüyordu, kelepçeye şükretsinler’ diyen AKP zihniyetinin medya üzerindeki baskılar konusunda 90’lı yılları aratmadığı bir dönemden geçiyoruz. Soru sorduğu için vali tarafından gözaltına alınan, haber izlerken polis tarafından kafasına silah dayanan, cumhurbaşkanına hakaretten tutuklanan, IŞİD destekçileri tarafından kafası kesilmekle tehdit edilen gazeteciler, hükümete muhalefet etme gerekçesiyle kayyuma devredilen, Türksattan çıkartılan medya organları bugün o dönemi aratmadığını gösteriyor” diye konuştu.  7 Haziran seçimlerinden sonra Hükümet sözcüsü Arınç’ın, gazetemiz Evrensel ve Özgür Gündem’i hedef gösterdiğini hatırlatan Karataş, “Hükümetin tetikçisi medya organlarından Sabah, İMC ve Özgür Gündem'i hedef gösteriyor. Çünkü halka karşı yürüttükleri kirli savaşı kimse görmesin, duymasın istiyorlar.

HALKIN KURTULUŞU MÜCADELESİNDE YURTSEVER DEVRİMCİ GENÇLİĞİN ‘KAPTAN’IYDI’

Namık Tarancı da tam da devletin ve desteklediği kontra güçlerin halkımıza karşı yürüttüğü kirli savaşı deşifre ettiği için 1992’de katledilmişti. O sadece gerçeğin habercisi değil, aynı zamanda ‘Sevdamıza Prangalar Vurulmaz’ diyen halkın devrimci bir şairiydi. 1980 darbesi öncesinde Halkın Kurtuluşu mücadelesinde Yurtsever Devrimci Gençliğin ‘Kaptan’ı olarak bilinirdi. Hayatının her döneminde hep halkının davasına sahip çıktı, hep onun sesi olmaya çalıştı” dedi. Bugün Namık’ların, Apê Musa’ların mirasına sahip çıkmak; her türlü tehdide, baskıya, tutuklamaya, sansüre karşı halklarımıza gerçeği ulaştırma mücadelesinin militan gazetecileri olmaktan geçtiğini ifade eden Karataş, “Bizler dün olduğu gibi bugün de bu mirasın devamcıları olmaya devam edeceğiz. Evrensel Gazetesi ve Hayat Televizyonu olarak tutuklanan bütün gazeteci arkadaşlarımızı, tehdit edilen, hedef gösterilen bütün medya organlarını dayanışma duygularımızla selamlıyoruz” dedi.

‘DİYARBAKIR’DA YETİŞMİŞ EDEBLİ VE EDEBİ BİR KAPTAN’DI’

Karataş’ın ardından Tarancı’yı anan Yazar Şeyhmus Diken de, Tarancı’nın Diyarbakır’da yetişmiş değerli bir insan olduğunu belirterek "Diyarbakır’ın sadece siyasi kimliği yok. Edepli ve edebi bir kimliği de var. Namık Tarancı o kimlikten gelen bir kaptandı. Faili meçhul ama biz failleri biliyoruz “dedi. Diken, Tarancı’nın anısına,  “Sevdamıza prangalar vurulmaz” adlı kitabından şiirlerini okudu.

Konuşmaların ardından Tarancı’nın vurulduğu noktaya karanfiller bırakıldı. Evrensel gazetesi ve Hayat Televizyonu emekçileri de anmada, “Kaptan’ın kalemini yere düşüremediler. Bizler yazmaya devam ediyoruz. Onu yaşatmaya devam edeceğiz. Bugün varlığımızla da gerçeğe kurşun işlemediğini bir kez daha göstermiş olduk” dedi. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yunanistan sahil güvenliği mülteci botunu batırdı

SONRAKİ HABER

Kerem Yılmazer ölümünün 12. yıl dönümünde anıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...