19 Kasım 2015 18:46

Ödüllü filmler Gezici Festival’de

Bulantı, Abluka, Sarmaşık ve Ana Yurdu gibi son dönem Türkiye sinemasının ödüllü filmlerini izleyiciyle buluşturmaya hazırlanan Festival 26 Kasım’da başıyor.

Paylaş

Ankara Sinema Derneğinin düzenlediği Gezici Festival, 21’inci yolculuğuna hazırlanıyor. 26 Kasım-10 Aralık arasında sinemaseverlerle buluşacak festivalin Türkiye 2015 Bölümünde Emin Alper’in yeni filmi “Abluka”, Zeki Demirkubuz’un son filmi “Bulantı”, Ben Hopkins imzalı Hasret, Tolga Karaçelik’in ikinci uzun metrajlı filmi Sarmaşık ve Senem Tüzen’in ilk uzun metrajlı filmi Ana Yurdu yer alıyor. Dünyanın pek çok festivallerinden ödüllerle dönen filmleri izleme fırsatı sunan festivalin gösterimleri her yıl olduğu gibi bu yıl da yönetmen ve oyuncuların katılımıyla gerçekleşecek. festivalde yer alan filmlerden bir seçkiyi sizin için hazırladık;

İlk gösterimi Venedik Film Festivali’nde yapılan ve Jüri Özel Ödülü’nü alan, Adana Altın Koza’da da En İyi Film dahil beş ödül kazanan Emin Alper imzalı Abluka, güvenlik nedeniyle çembere alınmış bir gecekondu mahallesinde iki kardeşin içine düştüğü siyasi şiddet ortamını anlatıyor. Film, “küçük insanlar”ı otorite ve şiddet araçlarıyla donatan politik sistemin, onları kendi sonlarını hazırlayan bir şiddet mekanizmasının dişlileri haline getirişini konu alıyor.

İSTANBUL’UN TUHAF MELANKOLİK ÖZÜ

Ben Hopkins imzalı Hasret, şimdiden son dönem Türkiye sinemasının en başarılı örneklerinden biri olarak göster
iliyor.  İstanbul hakkında bir film çekmek üzere Almanya’dan gelen yönetmen, çektiği görüntüleri monitörden izlerken çekimler sırasında görmediği bazı şekil ve suretleri fark eder. Kamera hayaletleri yakalamıştır. Durumu takıntı haline getiren yönetmen, günümüzden kentin tarihine doğru çıktığı yolculuğunda İstanbul’un farklı yönlerine de değinecektir; eski mahallelerin yıkılması ve yenilenmesi, göçmen işçiler, hükümete karşı direniş, şehirde yaşayan çok çeşitli dinler ve topluluklar, İstanbul’un tuhaf derecede melankolik özü…

Dünya prömiyerini Sundance’te yapan,  East End Film Festivali’nde En İyi Film ödülüne layık görülen Tolga Karaçelik’in ikinci uzun metrajlı filmi Sarmaşık, bir armatörün iflasının ardından o sırada seferde olan yük gemisi Sarmaşık’ın mürettebatının gemide mahsur kalmasını anlatıyor. Film, altı kişilik mürettebatın bu huzursuz bekleyişteki hiyerarşik güç mücadelesine odaklanıyor.

DEMİRKUBUZ’UN SON FİLMİ BULANTI DA FESTİVALDE

Zeki Demirkubuz’un yazıp yönettiği ve başrolünde yer aldığı Bulantı da festivalde gösterilecek filmler arasında yer alıyor. Hali vakti yerinde bir aydın-akademisyen olan Ahmet’in sevgilisiyle birlikte olduğu bir gece, karısını ve küçük kızını trafik kazasında kaybetmesinin ardından yaşadıklarının anlatıldığı filmde ünlü yönetmene; Şebnem Hassanisoughi, Öykü Karayel, Çağlar Çorumlu, Cemre Ebuzziya ve Ercan Kesal gibi oyuncular eşlik ediyor.

ANNE KIZ İLİŞKİSİNİN GERÇEK YÜZÜ

Senem Tüzen’in ilk uzun metrajlı filmi Ana Yurdu, Venedik Film Festivali’ndeki dünya prömiyerinden sonra, Adana Altın Koza ve Varşova Film Festivallerinden ödüllerle döndü. Romanını bitirmek için anneannesinden kalan köy evine gelen kentli kadın Nesrin ile beklenmedik bir şekilde ziyaretine gelen annesi Halise’nin arasında yaşanan gerginlik üzerine kurulu filmde, Esra Bezen Bilgin ve Nihal Koldaş başrolleri paylaşıyor. Film, kız evlat olmanın Türk toplumunda karşı karşıya kaldığı belli psikolojik zorlukları incelerken, anne-kız ilişkisinin doğasına da ışık tutuyor. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Suriyeli çocuklar için gökyüzünün rengi kan kırmızı

SONRAKİ HABER

İngiliz Ressam Daniel Crews-Chubb: İstanbul ilham verici bir şehir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...