19 Kasım 2015 06:26

Lüleburgaz cam işçileri, Mersin'deki kıyıma karşı dayanışma eylemi yaptı

Lüleburgaz'da bulunan Oto Cam, Trakya Cam ve Kırklareli Cam'da çalışan işçiler, Mersin’de işçi kıyımına karşı direnen Şişecam işçileriyle dayanışma eylemi yaptılar.

Paylaş

Kristal-İş Sendikası’nın, Mersin’de işçi kıyımına karşı direnen Şişecam işçilerinin mücadelesi karşısındaki seszizliğine ilk tepki Lüleburgaz’dan geldi. Lüleburgaz'da bulunan Oto Cam, Trakya Cam ve Kırklareli Cam'da çalışan işçiler, dün akşam iş çıkışında Kristal-İş Lüleburgaz Şubesi önünde yaptıkları eylemle “Mersin'deki cam işçisinin yalnız olmadığını gösterecek kararlar almasını bekliyoruz” dedi.

Kongre Meydanı’nda toplanan cam işçileri, buradan sessizce Kristal-İş şube binasına yürüdü. Burada konuşan Kırklareli Cam işçisi Ramiz Özeren, sıkıntıları olduğunu, bu sıkıntılarını gerekli yerlere anlatmak istediklerini, ama kendilerinin dinlenmediğini söyledi. Özeren, seslerini duyurabilmek bu eylemi yaptıklarını ifade etti. Cam sektöründe dönemsel krizler yaşanabildiğini, Şişecam'ın bu krizleri hep kârla atlattığını ve kendini büyüttüğünü hatırlatan Özeren, bu durumun işçilere ise işten atma, fazla çalışma, ücretsiz izin, ücretlerin düşürülmesi ve taşeronlaştırma olarak yansıdığını kaydetti. Özeren, "Şu anda işveren 600 milyon doların üzerinde kâr açıkladı. Ancak bu kâr bir milyar dolar da olsa, iki milyar dolar da olsa, onların devamlı sıkıntıları var, dünya şartlarından dolayı. Ancak bizim sıkıntılarımız da ayyuka çıktı” dedi. Sendikacıların kendilerine yaptığı açıklamanın emekliliğine 1-2-3 yıl kalanların teşvik verilerek işten çıkarılacağı yönünde olduğunu belirten Özeren, 6 Kasım'da bu karara uyulmadığını, işverenin, 8-10-12 yılı kalanları işten çıkardığını söyledi. Sendikacılara seslenen Özeren, muhalefet olarak alınacak her kara uyacaklarını, sendikanın da sözünde durarak aldıkları kararın arkasında durması gerektiğini belirtti.

BİRİLERİ YALAN SÖYLÜYOR
Daha sonra bir cam işçisi, işçiler adına ortak açıklamayı okudu. Mersin’de Kristal-İş üyesi işçilerin haksız yere işten atıldığı kaydedilen açıklamada, genel başkanın emekliliğine 1-3 yıl kalanlardan kendi isteğiyle teşvikten yararlananlar dışında işten atma olmayacağını açıkladığı belirtilerek “Ama görüyoruz ki, iş akitleri fesh edilen arkadaşlarımızın 8 yıldan, 15 yıla kadar süresi olanlar var. Birileri burada yalan söylüyor, ama kim? İşveren anlaşmaya uymadıysa, genel başkanı oyuna getirdiyse, daha ne bekliyoruz?” dendi. Genel Başkan Bilal çetintaş’ın Mersin’de her bölgenin kendi eylemini yapacağını duyurduğu hatırlatılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Bu nasıl bir karar, soruyorum sizlere? Hani bir büyük bir aileydik, hani biz bir bütündük, tüm şubeler birdik... Biz bu güne kadar, genel merkezin aldığı tüm kararların arkasında durduk ve uyguladık. Şimdi yine onların tüm şubelerce uygulanacak, Mersin'deki cam işçisinin yalnız olmadığını gösterecek kararlar almasını bekliyoruz. Çünkü bugün Mersin'de, yarın Eskişehir'de, öbür gün Bursa'da, kısacası bu iş sırasıyla her bölgede başımıza gelebilir.”

KRİZ BAHANE
İşçi kıyımının krizden kaynaklandığına inanılmadığı ifade edilen açıklamada, “Dünya ikinciliğine oynayan bir şirket 35-40 kişiye iş bulamıyorsa, yazık. Ama işin içinde başka amaç varsa, bunu da açıkça söylesinler. İstirahat alanlar, hastalananlar, iş kazası geçirenler, işten çıkarılacakmış! Bu ne demek arkadaşlar? Bu insanlar, evde yatarken mi böbrek hastası, evde yatarken mi bel fıtığı, evde yatarken mi iş kazası geçirdi? Bu kadar vefasızlık olur mu? Ve buna izin veren sendikacılar da bu nasıl bir anlayış? Şimdi buradan son kez herkesi uyarıyoruz, biz büyük, çok bir aileyiz. Bu büyüklüğümüzü, gücümüzü gösterecek sadece bir karar bekliyoruz. Ve bu kararın da, bir an evvel alınmasını istiyoruz” diye konuştu.
Açıklamada sendika merkezine de şu çağrıda bulunuldu: “Bizim, kurum olarak iç meselelerimiz olabilir. Ama şimdi bunların sırası değil. Zamanı geldiğinde bunlar halledilir. Şimdi birlik olma zamanı, ayrışma zamanı değil.”
Eyleme Eğitim Sen, EMEP, ÖDP, HDP, CHP, Danone işyeri temsilcileri, Gıda-İş Bölge Sorumlusu Cengiz Atlı ve Emek Gençliği de katıldı.

Kıyıma direnen cam işçisinden çözüm çağrısı: Üretimden gelen güç düğümü çözer

Mersinli cam işçileri dayanışma bekliyor

Şişecam'dan itiraf gibi kâr açıklaması

Kırklareli ve Bursa Şişecam işçileri işçi kıyımını değerlendirdi:Sonu gelmeyen kıyımların habercisi

Mersin'de cam işçileri, eylemi bitiren Kristal İş yönetimine tepkili


ŞİŞECAM'DA NE OLDU?
Mersin’de Kristal-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu Şişecam’a bağlı Anadolu Cam, Paşabahçe ve Trakya Cam Fabrikalarında fırın kapatma ve daralma gerekçesiyle 200’e yakın cam işçisinin işten atacağını açıkladı. Yapılan görüşmeler ve işyerini terk etmeme eylemlerine rağmen Şişecam patronu, Paşabahçeden 58, Anadolu Cam’dan da 65 işçinin işine son verdi. Paşabahçe’den 38’i Anadolu cam’da ise 51 işçi gönüllü çıkmayı kabul ederken  34 işçi istemedikleri halde işten çıkarıldı. Bunun üzerine Paşabahçe önünde direnişe başlayan cam işçilerinin direnişi sürüyor. (Kırklareli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

HDP'li vekiller Nusaybin ablukasına karşı açlık grevine başladı

SONRAKİ HABER

Fransa'da OHAL 3 ay uzatılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...