19 Kasım 2015 09:52

CHP, Basın Kanunu’nda değişiklik teklif etti

CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, Basın Kanunu’nda düzenlenen ‘Basın mensuplarının cezai sorumluluğu’ hükmünün kötü niyetle kullanıldığının altını çizdi ve Basın Kanunu'nun değiştirilmesi için teklif verdi.

Paylaş

CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, 5187 sayılı Basın Kanunu’nun 11. maddesinde düzenlenen ‘Basın mensuplarının cezai sorumluluğu’ hükmünün kötü niyetle kullanıldığının altını çizdi. 

Mahmut Tanal, Anayasa’nın 28. maddesinde koruma altına alınan basın özgürlüğüne hükümet tarafından ağır darbeler vurulması sebebiyle Basın Kanunu’nun değiştirilmesine yönelik teklifte bulundu. 

Basın mensuplarının muhalif olmaları halinde kolayca tutuklanabilmelerine engel olabilmek için teklif edilen maddeye CHP’li Tanal, şu ibarenin eklenmesini istedi: “Basın mensupları görevlerini yaparken, basın görevi kapsamında, kişilerle ilgili olarak somut isnatlarda ya da olumsuz değerlendirmelerde bulunması halinde, kendilerine ceza verilemez. Ancak bunun için isnat ve değerlendirmelerin, gerçek ve somut vakıalara dayanması ve basın mensubunun görevi ile bağlantılı olması gerekir.

Basın mensuplarının basın özgürlüğü kapsamında görevlerinden doğan veya görevleri nedeniyle işledikleri suçlardan dolayı haklarında soruşturma Adalet Bakanlığının vereceği izin üzerine cumhuriyet savcısı tarafından yapılır. Basın kuruluşlarının yazıhaneleri, merkezleri, şubeleri ve basın mensuplarının konutları ancak mahkeme kararı ile ve kararda belirtilen olayla ilgili olarak cumhuriyet savcısının denetiminde ve bağlı oldukları meslek odasının bir temsilcisinin katılımı ile aranabilir.”

‘BASIN ÖZGÜN OLMADAN DEMOKRASİ OLMAZ’

Tanal, kanun gerekçesini ise şöyle açıkladı: “Günümüzde, yazdıkları yazılar, yaptıkları haberler nedeniyle tutuklu bulunan pek çok basın mensubu bulunmaktadır. Basın mensuplarının yazıları ve haberleri nedeniyle kendilerine açılan pek çok tazminat davası bulunmaktadır. Bu soruşturma ve davalar basın özgürlüğüne etki etmekte ve basının özgürlüğünü kısıtlamaktadır. Basın mensupları yargılanma ve tazminat ödeme tehdidi altında haber yapmakta ve bu ortamda basının özgür hareket etmesine olanak kalmamaktadır. Basın özgürlüğü aynı zamanda halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme özgürlüğüdür. Basın özgürlüğü olmadan demokrasi olmaz.” (Ankara/CİHAN)

 

ÖNCEKİ HABER

Akşam ‘saygısız duruş’a sahip çıktı

SONRAKİ HABER

Kayyum Hayko Bağdat’ı işten çıkardı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...