19 Kasım 2015 00:58

Fransa’daki korku Almanya’ya ulaştı

13 Kasım’da Fransa’da yaşanan büyük katliam komşu ülke Almanya’ya ulaştı. Kaçan teröristlerin Almanya’da saldırı yapabileceği gerekçesiyle güvenlik önlemleri had safhaya çıkarıldı. Önceki gün Hannover’de oynanması planlanan Almanya-Hollanda milli maçı ihbar üzerine iptal edildi.

Paylaş

Yücel ÖZDEMİR
Köln

Fransa’da terör örgütü IŞİD tarafından 13 Kasım günü gerçekleştirilen saldırılarda 129 kişinin hayatını kaybetmesi, komşu ülke Almanya’da büyük bir sarsılmaya yol açtı. Paris’te Almanya-Fransa milli maçlarının oynandığı saatlerde bombalı saldırının olması nedeniyle, gözler önceki gün Hannover’de oynanması gereken Almanya-Hollanda futbol takımlarının hazırlık maçına yöneldi.
Gün boyunca oynanıp oynanmayacağı konusunda değişik spekülasyonların yapıldı, Milli Takım Teknik Direktörü Joachim Löw ve futbolcuların “Teröre boyun eğmemek” ve Fransa’da ölenlerle dayanışmak için sahaya çıkmak için kararlı olduğu maçın başlamasına bir buçuk saat kala gelen ihbar üzerine maç iptal edildi.

İSTİHBARAT BİLGİSİ FRANSA’DAN

Başbakan Angela Merkel’in izlemesinin planlandığı maça, bombalı saldırının yapılacağı ihbarı Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere tarafından doğrulandı.
Merkel ile birlikte Hannover’e gelen de Maiziere, gelen bilgileri değerlendirdikten sonra yurttaşların can güvenliği için maçı iptal etmeye karar verdiklerini açıkladı.
Bunun üzerine, stadyuma giren seyirciler yoğun güvenlik önlemleri altında çıkarılarak evlerine gönderildi. Başta maçın oynanmasının planlandığı Hannover olmak üzere Almanya’nın bir çok kentinde, Fransa’daki saldırıdan bu yana yoğun güvenlik önlemleri alınmış durumda.

‘EVDEN ÇIKMAYIN’ ÇAĞRISI

Alman güvenlik birimleri ve Hannover emniyeti, ilk etapta Almanya-Hollanda dostluk maçına yönelik saldırı ihbarının “yabancı bir istihbarat örgütü”nden geldiği bilgisi paylaşılırken, ilerleyen saatlerde bu bilginin Fransız istihbaratı tarafından Almanya’ya iletildiği bilgisi ajanslar tarafından duyuruldu.
Gelen ihbar üzerine aynı akşam Hannover’de yapılması planlanan konserler ve diğer bütün kültürel etkinlikler iptal etti. Polis yurttaşlara evden çıkmaması için çağrıda bulundu.
Bundesliga’da oynayan Hannover 96 da olaylar yüzünden pazartesi günü yapması gereken antrenmanı iptal etti. Ancak, önümüzdeki hafta sonunda Bundesliga maçlarının oynanacağı tahmin ediliyor.

TRENDE BOMBA TUZAĞI

Hannover’de her hangi bir patlama olmaz iken Hannover’den Bremen’e doğru yola çıkan bir trende bomba düzeneğinin olduğu bir paket bulundu. Alman ajansları ve internet siteleri tarafından güvenlik birimlerine dayandırılarak verilen habere göre, trene paket bırakan bir kişi ayrılırken bir kadının uyarısını dinlemeyerek ortalıktan kayboldu. Kadının ihbarı ardından bomba imha uzmanları trene giderek incelemelerde bulundu. Paketteki düzeneğin bomba tuzağı olduğu ifade edildi. Patlayıcıya ise rastlanmadı.

GÖZALTINA ALINANLAR SERBEST BIRAKILDI

Öte yandan Paris’teki bombalamanın arkasındaki en önemli kişi olarak belirtilen Salah Abdeslam’ın Almanya’ya kaçmış olabileceği gerekçesiyle bir dizi operasyon yapıldı. Bu çerçevede önceki gün Aachen yakınlarındaki Alsdorf’ta yapılan operasyonla gözaltına alınan 7 kişi daha sonra olayla bağlantılı olmadığı için serbest bırakıldı.
Ayrıca, Almanya’nın Rostock kentinde de  bir sığınmacı yurdunda Salih Abdeslam’in olduğu ihbarı üzerine operasyon düzenlendi. Ancak, ihbarın doğru olmadığı daha sonra anlaşıldı.

ÖNCEKİ HABER

ÖSYM Şırnak’ta OHAL ilan etti

SONRAKİ HABER

Sibel K. Türker: Bir kitabıma ilk kez ‘ümitli’ denildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa