18 Kasım 2015 18:10

Çipras'tan HDP'ye: 'Mücadelenizi hayranlıkla izliyoruz'

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ve beraberindeki heyet ile görüşen Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, HDP'nin zorlu koşullarda amansız bir mücadele yürüttüğünü belirterek, 'Sizin mücadelenizi hayranlıkla izliyoruz' dedi.

Paylaş

Yunanistan Başbakanı ve SYRIZA Lideri Aleksis Çipras, Ankara'daki temasları kapsamında HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ve Eş Genel Başkanı Nazmi Gür ile Shreton Otel'de bir araya geldi.

Çipras ile HDP heyetinin görüşmesi 19.15'te başladı. Görüşmede Yunan Dışişleri Bakanı Nikolaos Kotzias da yer aldı.

HDP heyeti ile görüşmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Çipras, HDP'yi yakından takip ettiklerini ve HDP'nin verdiği mücadeleyi büyük bir hayranlıkla izlediklerini söyledi. Çipras yapılan son seçimlerde yüzde 10 barajına ve var olan baskılara karşın HDP'nin büyük bir başarı elde ettiğini ve SYRIZA olarak bu başarıdan memnuniyet duyduklarını dile getirdi. HDP'nin zorlu bir dönem geçirdiğini belirterek, "Türkiye'de baskılar ve saldırılar büyük bu konuda büyük gerilemeler saptamak mümkün maalesef" diye konuştu.

ÇİPRAS: KÜRT SORUNUNA FARKLI BAKIYORUZ

Bir saati aşkın görüşmede Türkiye'nin demokratikleşmesi, Türkiye'nin AB üyeliği, Suriye meselesi ve mülteciler ile HDP ile SYRIZA ilişkileri gündeme geldi. Edinilen bilgilere göre, yapılan görüşmelerde Çipras, eski Yunan hükümetlerinin Türkiye'nin dayatmaları sonucu Kürt sorununa "Güvenlikçi" perspektifle baktıklarını belirterek, "Ama biz Kürt sorununu demokratik haklar ve talepler sorunu olarak görüyoruz ve verilen mücadeleyi bu çerçevede değerlendiriyoruz" diyerek politikalarındaki değişikliğe işaret etti. Yine Çipras'ın Türkiye'nin AB üyelik sürecine destek verdiklerinin altını çizdiği belirtildi.

Görüşmenin ardından Çipras, HDP heyetini görüşmenin yapıldığı salonunun kapısına kadar geçirdi.

YÜKSEKDAĞ: ÇİPRAS'IN HAYRANLIĞI TÜRKİYE HALKLARININ MÜCADELESİNE

Görüşme sonrasında görüşmenin içeriğine ilişkin basına bilgi veren HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Çipras'ın bölgesel barışın gerçekleşmesi dileklerini ve çabalarını dile getirdiğini ve HDP'nin bu konudaki çabalarını desteklediğini ifade ettiğini söyledi. Çipras'ın insanlık trajedisine dönüşen mülteci sorununun çözülmesi ve bölgede kalıcı barışın sağlanması yönünde görüşler paylaştığını belirten Yüksekdağ, "Suriye'de ve Türkiye'de barış zeminin oluşması isteğinde bulundu. Vurguladığı noktalardan birisi de Kürt sorununda çözüm ve demokratikleşme ve müzakere sürecinin yeniden başlatılması isteğiydi. Bunu aynı zamanda hükümet ve Başbakan ile yaptığı görüşmede de dile getirdiğini söyledi. Sadece Türkiye'de değil Suriye'den Balkanlara kadar uzanan bir bölgede barışın ve demokratik siyasetin gelişmesi ihtiyacına işaret etti" diye konuştu.

Yüksekdağ, iki parti arasındaki işbirliğini ve ilişkilerini sistematik olarak sürdürme kararı aldıklarını söyledi. Yüksekdağ, Çipras'ın HDP'ye yönelik "Mücadelenizi hayranlıkla izliyoruz" şeklindeki ifadelerinin sorulması üzerine de şöyle konuştu:

"Yaptı vurgunun esası şuydu. Türkiye'de çok zorlu bir demokrasi mücadelesi yürütülüyor. Bu zorlu koşullarda sizlerin bu direnme azmi ve çizginizde ısrar etmeniz bizim ilham aldığımız ve hayranlık duyduğumuz bir yaklaşım diye ifade etti. Biz kimsede hayranlık uyandırma kaygısı ile değil insanların özgür olması kaygısı ile mücadele yürütüyoruz. Bir siyasi nezaket ifadesiydi ama aynı zamanda Türkiye halklarının verdiği mücadeleye duyulan hayranlıktır. Başta Kürt halkının ve Türkiye halklarının verdiği mücadeleye yönelik duyulan bir ifade olarak kullandı."

Bölgedeki yazılamalara ilişkin soruşturma başlatılması üzerinden sorulan bir soruyu da yanıtlayan Yüksekdağ, daha önce bu konuyu dile getirdiklerini belirterek "Bölgede sokağa çıkma yasağının ilan edildiği ilçelerde bir gladyo yapılanması iş başında. Özel harekat ve buna yakın duran kesimlerde bir gladya yapılanmasına yakın duran güvenlik güçleri var. Silvan'daki duvar yazılamaları tam anlamıyla ırkçı yazılamalardı. İdil'deki yazılamalarda böyle. Bölge halkları korkmuyor artık bunu aşmış. Ama Türkiye'nin batısındaki halklar açısından ürkütücü yazılanmalardır. Esadullah adı altında bir gladyo örgütlenmesi hortlatıldı bunlar göreve çağrıldı. Bu büyük bir sorundur. Bire bir yaşadığımız sorunları dile getirdik" diye konuştu. Bu yapılanmanın resmi güvenlik güçlerinin üzerinde bile baskı uyguladığını belirterek, "Keşke bunları hükümetle paylaşabilsek. Bunları Silvan'da gördük, bunları paylaştığım için o çete tarzı ile hareket eden birimler karşısında tutum aldığım için İçişleri Bakanlığı bana karşı soruşturma başlattı" diye konuştu. Yüksekdağ, gerçeklerin üzerinin örtülmesine izin verilmemesi gerektiğini ifade etti. (Ankara/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Galatasaray'da Hamzaoğlu dönemi sona erdi

SONRAKİ HABER

Urfa'da öğrenci servisi kaza yaptı: 2 öğrenci öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa