18 Kasım 2015 08:38

Politeknik direnişinin yıl dönümünde emperyalist saldırganlığa öfke

Paylaş

Seyit ALDOĞAN
Atina

Yunanistan’da Albaylar Cuntası’nın yıkılmasında önemli bir rol oynamış olan Politeknik direnişi 42. yıl dönümünde tüm ülke genelinde kitlesel  gösterilerle anıldı. Her yıl 15 Kasım’da başlayan kutlama etkinlikleri ABD Büyükelçiliğine ve konsolosluklarına yapılan yürüyüşlerle son buluyor. 

Başkent Atina’da önceki gün oldukça kitlesel olan ve 50 binin üzerinde göstericinin katıldığı yürüyüş Atina Teknik Üniversitesi (Politeknik) önünde başladı. Meclisin bulunduğu Sintagma Meydanı’na kadar tüm yollar ve meydanlar göstericilerle doldu. AB, IMF ve hükümet karşıtı yüzlerce pankart taşınırken, “Tek yol mücadele ve direniş”, “Sistemi yıkma dışında bir borcumuz yok”, “AB-IMF şimdi yeni Politekniklere”, “Ukrayna’dan Kobanê’ye son sözü halklar söyleyecek” ve “Katil Amerika üsler dışarı” gibi sloganlar atıldı. 

Öğrenciler bağlı bulundukları okulların pankartları altında yürürken partiler kendi pankartlarıyla yürüdüler. Yunanistan Komünist Partisinin (KKE) ve Yeni Sol Hareket (NAR) örgütünün oldukça kitlesel olduğu gözlendi. Ayrıca cunta döneminde hapis yatmış olanlar ve aileleri, emekliler, sanatçılar ve göçmen örgütleri kendi pankartları ile katıldılar. 

SYRIZA UZAKTAN YÜRÜDÜ

AB- IMF politikalarına ve emperyalist saldırganlık karşıtlığına dönüşen yürüyüş boyunca 
7 bin polisin önlemler aldığı ve tüm sokaklara barikatlar kurduğu görülürken metro istasyonlarının çalışmaması ve erken saatlerde yolların trafiğe kapatılması katılımın daha büyük olmasını engelledi. Bu arada hükümet partisi SYRIZA da parti olarak yürüyüşe katıldı. 

Genel kortejden uzak olarak yürüyen SYRIZA’lılar hem göstericiler, hem de halk tarafından yuhalandılar. Çevik kuvvet polisi tüm yürüyüş süresi boyunca SYRIZA’nın korteji etrafında abluka oluşturdu ve güvenlik önlemleri aldı. Geçmiş gösterilerde aynı önlemi polis eski hükümet PASOK’un korteji için alıyordu. Bu yılki gösterilerde ise PASOK yer almadı.

ABD Büyükelçiliğinin ise çevik kuvvet otobüsleriyle tamamen abluka altına alınarak kapatıldığı gözlenirken grupların geçişi sırasında çok sayıda polis elçiliğin önüne getirildi. Daha sonra bazı anarşist gruplarla polis arasında Ekserhia Meydanı’nda ve çevresinde çatışmalar yaşandı. Polis çok sayıda gaz bombası kullanarak grupları dağıtmaya çalıştı.

'Burası Politeknik, halkımızı direnişe çağırıyoruz!'

ÖNCEKİ HABER

Çipras, Patrikhaneyi ziyaret etti

SONRAKİ HABER

‘Facebook’ta herkese açık fotoğrafı almak suç değil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...