17 Kasım 2015 17:21

Çelikler’de patron hak tanımıyor

Paylaş

Raziye KIRLI
Kütahya

Kütahya'da Çelikler bünyesinde termik santralde çalışan işçiler isyanda. Tes-İş ile imzalanan sözleşmede yer almasına rağmen, aylardır birçok yasal haktan yoksun bırakılan işçilerin anlattıklarına göre işçilerin, mühendislerin isyanı ve hatta müfettiş cezaları dahi, patronu hak gaspından geri döndürmedi. Cezalara rağmen sözleşmeyle kazanılmış haklar verilmiyor, iyileştirme yapılmıyor, bu konudaki uzlaşma taleplerine bile yanıt verilmiyor. Devletin yapmış olduğu sözleşmeye uymayan fabrika, sendikayla 15 defa masaya oturmuş ve anlaşmamak için her yolu deneyerek ayak sürmüş. 

Çelikler bünyesinde çalışan ve ismini vermek istemeyen bir işçinin anlattıklarına göre eylül ayından beri ikramiyeler, sözleşmede taahhüt edilen elektrik ve yardım paraları işçiye ödenmedi. Geçtiğimiz ay yapılan müfettiş kontrolünde ikramiyelerin, elektrik ve yardım paralarının ödenmemesi nedeniyle fabrikaya 1.5 milyon lira para ceza kesildi. 1 milyon lira tutarıyla cezadan daha az olmasına rağmen ikramiyeler hâlâ ödenmedi. 

TAZMİNAT VE SENELİK İZİNLER DE ÖDENMEMİŞ

Anlatılana göre hak gaspı bununla sınırlı değil. İşten atılan işçilere kıdem tazminatı haricinde verilmesi gereken ihbar tazminatları da ödenmedi. Aynı zamanda senelik izne çıkmayıp çalışan işçilere bunun bedeli verilmedi. 

Devletten Çelikler bünyesine geçen işçi ile taşerondan geçen işçiler arasında ücret farkı da var. Taşerondan gelen işçiler diğer işçilerden daha düşük ücretle çalıştırılıyor. Seyitömer, Tunçbilek ve Orhaneli’de çalışan işçiler arasında da ücret birliği yok. 

İŞÇİYE KAHVALTI VERİLMİYOR

Vardiya vakti dahilinde kahvaltı vermekle yükümlü olan fabrika, hiçbir zaman ne kahvaltı vermiş, ne de kahvaltıyı vermediği takdirde ödemesi gereken meblağı ödemiş. İşçiler ya aç gelip aç gittiklerini ya da yemek paralarını cebinden ödediklerini söylüyor. 

Buna tepki gösteren işçiler ise kapının önüne koyulmakla tehdit ediliyor. İşçilerle emir dışı iletişimde bulunan veya işçinin yanında olan ve işçilerin nezdinde sevilen mühendisler de işten atılanlar arasında. Son olarak işletme müdürü ve bir mühendis geçen ay “İşçilerle iletişimde bulundukları” için işten atıldılar. 

ÖNCEKİ HABER

Adana’da gözaltına alınan sendika ve siyası parti yöneticileri serbest

SONRAKİ HABER

Kayseri Erciyes Üniversitesi'nde formasyon tepkisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...