17 Kasım 2015 16:30

MAZLUMDER Silvan raporunu açıkladı: Silvan’da siviller hedef alındı

Paylaş

Silvan’a giderek incelemelerde bulunan ve gözlermlerini bir rapora dönüştüren MAZLUMDER Diyarbakır Şubesi, resmi yetkililerce dillendirilen ‘Operasyonlar sırasında hiçbir sivil zarar görmemiştir’ iddiasının aksine sivillerin hedef alındığını söyledi. Rapor’da Silvan’da görev yapan polislerin silahlarına el konulması, balistik incelemeler yapılarak sivilleri öldürenlerin tespit edilmesi istendi.

Silvan’da 12 gün devam eden sokağa çıkma yasağının kaldırılmasının ardından 14 Kasım’da ilçeye giderek incelemelerde bulunan MAZLUMDER Diyarbakır Şubesi, bu incelemelerine dair hazırladığı raporu kamuoyu ile paylaştı. Dernek binasında düzenlenen basın toplantısında raporun ayrıntılarını açıklayan Şube Yöneticisi Derya Tanrıverdi, operasyonun uygulama şekli, görgü tanıklarının aktarımı ve incelemeleri sonucunda, sivil yurttaşların gerçek silahlar kullanılmak suretiyle hedef alındığı tespit ettiklerini söyledi.

'YETKİLİLERİN AÇIKLAMALARI GERÇEĞİ YANSITMIYOR'

MAZLUMDER heyeti tespitlerini şöyle sıraladı:

* Resmi yetkililerce sıklıkla dillendirilen ‘operasyonlar sırasında hiçbir sivil zarar görmemiştir’ iddiasının aksine birçok sivilin zarar gördüğü bazılarının da hayatını kaybettiği tarafımızca tespit edilmiştir.

* Operasyon sırasında sivillere ait ev, işyerleri ve özel araçların, güvenlik görevlilerinin hedef gözetmeksizin rastgele açtığı ateş sonucu kurşunlandığı ve yakılmasına sebebiyet verildiği görüldü.

* Yine polislerin kapıları kırmak suretiyle evlere girdiği, bazı evlerdeki yurttaşları da zor kullanarak evden çıkardıkları tespit edilmiştir. Girilen evlerde aramalar yaparak ev eşyalarını da tahrip ettikleri gözlemlenmiştir.

* Sosyal medyada da sıklıkla paylaşılan ve özel harekat timlerince duvarlara yazılan galiz küfürlerin olduğu, Kürt halkına dönük ırkçı içerikli yazılamalar yasağın uygulandığı mahallelerde tarafımızca gözlemlenmiştir.

* Devlet yetkililerinin sivil ölüm yaşanmadığına yada 1-2 sivilin öldüğüne dair açıklamalarının aksine heyetimiz çatışma süresince yaşamını yitirmiş sivilleri tespit etmiştir.

'POLİSLERİN SİLAHLARINA EL KONSUN, KATİLLER TESPİT EDİLSİN'

MAZLUMDER heyeti şu talepleri sıraladı;

* Çatışmalarda yaşamlarını yitirenler ve yaralananlar ile ilgili derhal adli ve idari süreçler başlatılmalı, operasyonlara katılan emniyet güçlerinin silahlarına el konularak ölü ve yaralıların vücutlarından çıkan mermi çekirdekleri üzerinde balistik inceleme yapılmalıdır. Olaylarda kastı, ihmali ve kusuru olanlar tespit edilerek açığa alınmalı, haklarında adli ve idari süreçler adil ve etkin bir şekilde işletilerek sorumlular cezalandırılmak suretiyle kamu vicdanı tatmin edilmelidir.

* Evleri ve iş yerleri zarar gören vatandaşların zararları da komisyon kurulup belirlenerek tazmin edilmelidir.

* Devlet tarafından raporumuza konu ve benzer olaylarda sokağa çıkma yasağı yerine farklı tedbirler tercih edilmeli veya sokağa çıkma yasağı istisnai bir tedbir olarak ilana sebebiyet veren olaylarla ölçülü ve orantılı bir şekilde tercih edilmelidir.

'BİR AN ÖNCE BARIŞ SÜRECİNE DÖNÜLMELİ'

Basın toplantısında bir açıklama yapan derneğin MAZLUMDER Diyarbakır Şube Başkanı Ali İhsan Gültekin ise “Sebebi veya müsebbibinin ne ya da kim olduğuna bakılmaksızın tekrardan hayata geçirilmesi özlenen toplumsal barış sürecinin yeniden tesis edileceği muhakkaktır. Bu anlamda yeniden masaya dönülerek Türkiye’nin sivil dinamiklerini de işe koşmak suretiyle ve iyice planlanıp hazırlanmış bir süreç, çatışmaları ortadan kaldırmaya muktedir olacaktır. Bu sorumluluğun yerine getirilmesi büyük ölçüde siyasal iktidara, devlete düşmektedir” dedi. (DİYARBAKIR)

ÖNCEKİ HABER

Kobanê’deki dayanışmayı Silvan için de gösterelim

SONRAKİ HABER

Meclis besmeleli yeminle başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...