17 Kasım 2015 15:39

Kerry’nin ‘Ortak operasyon’ açıklaması tartışma yarattı

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Türkiye ile birlikte operasyona başlayacaklarını söylemesi, “Kara operasyonu mu geliyor?” sorusunu gündeme getirdi. Kerry ne bu konuda ne de operasyonun zamanlamasına ilişkin bir bilgi vermedi.

Paylaş

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye’nin kuzey sınırını kapatmak için Türkiye ile birlikte operasyona başlayacaklarını söyledi. Kerry’nin belirsizliklerle dolu açıklaması tartışma yarattı. “Kara operasyonu mu geliyor?” sorusu gündeme gelirken Kerry ne bu konuda ne de operasyonun zamanlamasına ilişkin bir bilgi vermedi. 

Akademisyen ve yazarlar Kerry’nin açıklamasını gazetemize değerlendirdi. Gazeteci Yazar  Fehim Işık, Obama’nın güvenli bölgeye karşı olduklarını bildiren açıklamalarından dolayı ‘Ortak bir kara hareketi olmayacağı’ görüşünde. Yrd. Doç. Dr. Sinan Birdal ise sınır ötesi bir operasyondan ziyade ‘IŞİD’in sızması’nın engellenmesi için bir operasyon olacağını savunuyor. Araştırmacı  Yazar Faik Bulut ise, G20 toplantısı ile operasyon konusunda ‘ayak sürüyen’ Türkiye’nin ikna edildiğini söylüyor ve ekliyor “Operasyon ne derece hayata geçecek, bunu da zaman gösterecek.”

KERRY ‘ORTAK OPERASYON’ DEDİ

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Suriye’nin kuzeyinde Türkiye ile ortak bir operasyona başlayacaklarını, böylece sınırın 98 kilometrelik bölümünde güvenliği sağlayacaklarını iddia etti. CNN televizyonunda yayımlanan röportajında Kerry şunları söyledi: “Suriye’nin kuzey sınırının yüzde 75’i şu anda kapalı. Türkiye kendi çabalarıyla bölgeyi güvence altına aldı. Kalan 98 kilometrenin de kapatılması için Türklerle operasyon başlatıyoruz.” 

Söz konusu 98 kilometrelik alanın PYD’nin kontrolü dışında zaman zaman IŞİD’in de faaliyet gösterdiği bölge olduğu belirtiliyor.

Kerry dün BBC’ye de açıklama yaptı. IŞİD’le mücadelede Rusya ile iş birliğini arttıracaklarını söyledi. Kerry , “Önümüzdeki aylarda sistematik ve dikkatli davranacağız. IŞİD daha fazla baskı hissedecek. Giderek dağıtılacak ve yok edilecek” açıklaması yapmıştı. 

TÜRKİYE: BAZI ADIMLAR ATILACAK

Sputnik’in ulaştığı Türk Dışişleri Bakanlığı kaynakları, Kerry’nin açıklamaları hakkında “ABD ile devam eden iş birliğimizden bahsediliyor” derken daha ayrıntılı bir değerlendirme yapmadı. Konuyla ilgili olarak Reuters’a konuşan bir Türk yetkili ise “ABD ile birlikte DEAŞ’a karşı ortak mücadele ediyoruz. Önümüzdeki günlerde birlikte bazı adımlar atılacak” dedi. 

ABD BÜYÜKELÇİSİ: KAÇAKÇILIĞI ENGELLEME AMAÇLI

ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass ise Hürriyet’e yaptığı açıklamada, Kerry’nin açıklaması ile, IŞİD’in kontrolündeki sınır bölgesinde, örgütün insan ve mal kaçakçılığı yapmasını engellemek amacıyla yapılacak ortak operasyonu kastettiğini söyledi. Yine Hürriyet’in kaynak gösterdiği “Ankara’daki yetkililer” de Kerry’nin bu sözlerle IŞİD’e karşı bir kara operasyonunu değil, geçmişe göre daha güçlü ve etkin bir hava operasyonunu kastettiğini söylediler.

OPERASYON AÇIKLAMASI ‘BELİRSİZ’

Kerry’in açıklamaların Gazeteci, Yazar Fehim Işık, Işık Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümünden  Yrd. Doç. Dr. Sinan Birdal ve Araştırmacı Yazar Faik Bulut gazetemize değerlendirdi. 

IŞIK: KARA HAREKETİ BEKLEMİYORUM

Açıklamanın hava ve kara operasyonu noktasında belirli bir bilgi ifade etmediğini, süreci sürüncemede bırakan ifadeler kullanıldığını belirten Fehim Işık, Obama’nın G20 konuşmasından dolayı ‘Ortak bir kara hareketi olmayacağını’ düşündüğünü söyledi. 

Suriye Cerablus’ta Türkiye’ye yakın gruplar ve Türkiye’nin eğittiği ÖSO içindeki grupların varlığını hatırlatan Işık, ABD’nin IŞİD’i zayıflatan her adımını olumlu bulduğunu söyledi. 

ABD’nin olası operasyonu, Türkiye’nin eğittiği yerel gruplar üzerinden yürütebileceğini belirten Işık, bu grupların da tabanı olmayan gruplar olduğuna vurgu yaptı. Işık, bunun da gelecek için şüpheleri beraberinde getirdiğini söyledi. 

Işık, bu durumun ileride bir karmaşaya neden olabileceği uyarısında bulunarak, “IŞİD dışında diğer güçlerle çatışmayı da getirebilir” dedi. 

TÜRKİYE’NİN MANEVRA ALANI DARALIYOR 

Kerry’in açıklamasında 98 kilometrelik sınırı kapatmak için asker gönderileceğini ifade eden Sinan Birdal, “Dolayısıyla sınır ötesi bir operasyon için değil, IŞİD’in sızmasının engellenmesi için gidiliyor. Demek ki bu zamana kadar önlemler yetersiz görülmüş. Sınır güvenliğini aslında hükümetin sağlaması lazım. İki neden dolayı sağlamamış olabilir. Ya teknik  ya da irade yetersizliği vardı. ABD askeri geliyor. Bu da sınır hattında Türkiye’nin manevra alanını daraltıyor” diye konuştu. Söz konusu açıklamayla, PYD’nin kontrolündeki bölgenin güvenliğini tescillendiğini ifade eden Birdal, Türkiye’nin bunu bölgede tek başına güvenliği sağlayamadığına dikkat çekti.

'TÜRKİYE’Yİ SIKIŞTIRDILAR'

Kerry’nin açıklamalarını değerlendiren Araştırmacı Yazar Faik Bulut, “Türkiye bu güne kadar bu operasyonlara kerhen katılıyordu, ayak sürüyordu. Özellikle Paris’teki katliamdan sonra Antalya’da yapılan toplantıda Türkiye’yi sıkıştırdıkları ve bir şekilde ikna ettikleri görünüyor. Tabii bu ortak operasyon ne derece hayata geçecek, bunu da zaman gösterecek.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Çipras İstanbul’a geldi Davutoğlu ile maçı izleyecek

SONRAKİ HABER

Kıyıma direnen cam işçisinden çözüm çağrısı: Üretimden gelen güç düğümü çözer

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...