06 Nisan 2012 09:41

Tuaregler bağımsızlık ilan etti

Mali’de askeri darbe sonrası çıkan iç karışıklıktan istifade eden Tuareg isyancılarının önemli bölümünü oluşturan Ulusal Azavad Kurtuluş Hareketi (MNLA), ülkenin kuzeyinde ele geçirdikleri bölgede bağımsızlıklarını ilan etti. Bağımsızlık ilan ettikleri ve Azavad olarak adlandırdıkları bölge; Gao, Kidal ve

Tuaregler bağımsızlık ilan etti
Paylaş

MNLA, geçen yıl, Libya’dan dönen, güçlü silahlarla donatılmış Tuareg askerlerinin de aralarında bulunduğu gruplarca kurulmuştu. Tuareg askerleri, Libya’da Kaddafi yönetimine destek veriyordu. Hareketin Sözcüsü Musa Attahir, komşu ülkelerin sınırlarına saygı gösterileceğini belirtti. Bölgede İslamcılara ve 10 yıldır Mali otoriteleri tarafından takip edilen Kuzey Afrikalı El Kaide militanlarına rastladıklarını ifade etti.

Mali’de ordu birlikleri, hükümeti ülkenin kuzeyindeki isyancılara karşı yetersiz kalmakla suçlayarak yönetime el koymuştu. Ancak geçen sürede Tuareglerin saldırıları karşısında tutunamayan cunta, bölgeyi boşaltarak birliklerini başkent Bamako’ya toplamıştı.

GÜVENLİK KONSEYİ KAYGILI

BM Güvenlik Konseyinin Mali’deki çarpışmalara son verilmesi çağrısından sonra, bölgedeki toprakları kontrol altına aldığını açıklayan MNLA isyancıları, dün tek yanlı ateşkes ilan etmişti. BM, isyancı gruplar arasında yer alan, El Kaide örgütüyle ilişkili olan ve Mali’nin tamamında şeriat uygulanmasını isteyen Ensar Dine örgütünden kaygı duyulduğunu açıklamıştı. Ancak Ensar Dine hareketi, kuzeyde bağımsız bir devlet kurma amacı taşımıyor.

Uluslararası Af Örgütü de, Mali’nin büyük bir insanlık kriziyle karşı karşıya olduğunu kaydetti. Af Örgütü, yağmalamaların, adam kaçırma eylemlerinin ve kargaşa ortamının sürdüğü kuzeydeki kentlere yardım kuruluşlarının girmesine derhal izin verilmesini istedi.

AVRUPA SERT TEPKİ GÖSTERDİ

Fransa, Tuareglerin Mali’nin kuzeyinde bağımsızlık ilan etmelerinin, Afrika ülkelerinin onayı olmadan, Fransa için hiçbir anlamı olmadığını açıkladı. Eski bir Fransız sömürgesi olan Mali, 1960 yılında bağımsızlığını kazanmıştı. İngiltere de ülkedeki istikrarsızlık ve anayasal düzenin ortadan kalkması nedeniyle Mali Büyükelçiliğini geçici olarak  kapattığını ve diplomatlarını geri çektiği açıkladı. İngiltere hükümeti, Mali’deki vatandaşlarına sınırlı bir yardımda bulunabileceklerini duyurdu. (DIŞ HABERLER)


SINIRLARA SAYGI TAAHHÜDÜ

Azavad Milli Kurtuluş Örgütünün (MNLA) İnternet sitesinden yapılan açıklamada, Azavad ülkesinin komşu ülkelerin sınırlarına saygı göstereceği belirtildi. Bunun yanı sıra Birleşmiş Milletler sözleşmesine de bağlı kalınacağı kaydedildi.
Libya’da Muammer Kaddafi’nin devrilmesinin ardından ülkelerine dönen Tuareg milisleri, bağımsızlık için ayaklanmaya öncülük etmişlerdi. Tuaregler, Mali’nin haricinde Nijer, Cezayir, Libya ve Burkina Faso’da da yaşıyor. Fakat bu ülkelerin toprakları üzerinde hak iddia etmediklerini vurguluyorlar. MNLA’nın yazılı açıklamasında, Azavad Devleti’nin demokratik kurumlarını oluşturmaya ve anayasa hazırlamaya başlayacağı belirtildi. Açıklamada, uluslararası toplumdan, bağımsız Azavad’ı vakit geçirmeden tanımaları istendi.

ÖNCEKİ HABER

Tüzel’in annesi son yolculuğuna uğurlandı

SONRAKİ HABER

Okmeydanı’nda polis halka saldırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...