16 Kasım 2015 11:37

Ev süpürmek için yılda 125 saat harcıyoruz

Yapılan bir araştırmaya göre, Türkiyeliler evini süpürmeye yılda 125 saat ayırıyor. Türkiyeli tüketicisi ayrıca, enerji verimliliği ve çevreye duyarlılık konusunda da bilinçli. Kullandığı ürünleri satın alırken, bu özelliklerine dikkat ediyor.

Paylaş

Bir teknoloji şirketi, Türkiye’de elektrik süpürgesi kullanım alışkanlıklarını ortaya koymak üzere bir araştırma gerçekleştirdi. Araştırma için 12 ilde 18 yaş ve üzerinde olan, evdeki küçük ev aletlerinin alımı ile ilgili konularda karar verici konumundaki kişilerle görüşüldü. İlgi çekici veriler ortaya çıkaran araştırmaya göre, yer süpürmek tercih edilen ev işleri arasında ilk sıralarda yer alıyor.

KADINLAR EMİŞ GÜCÜNE ERKEKLER MARKASINA BAKIYOR

Türkiyeli tüketici haftada ortalama 2,4 saatini elektrikli süpürge ile ev süpürmeye ayırıyor ve ortalama 4,6 yılda bir süpürgesini yeniliyor. Elektrikli süpürge satın alırken emiş gücüne (yüzde 47), markasına (yüzde 31) ve fiyatına (yüzde 22) bakıyor. Kadınlar için emiş gücü, erkekler içinse marka önemli diyen tüketicilerden mevcut elektrikli süpürgesinin gücünü (watt) bilenlerin oranı yüzde 57. Satın alma sırasında beyaz eşyadan (çamaşır makinesi, buzdolabı ve bulaşık makinesi; yüzde 78-80) sonra en çok elektrikli süpürgenin (yüzde 71) enerji tüketimine dikkat ediliyor.

TÜRKİYE’DE YILDA 3,5 MİLYON ADET ELEKTRİKLİ SÜPÜRGE SATILIYOR

Araştırmada sektör ile ilgili bilgiler de yer alıyor. Buna göre büyüklüğü 1 milyar TL olan pazarda yılda 3,5 milyon adet elektrikli süpürge satışı gerçekleşiyor. 27’den fazla markanın yer aldığı pazar, küçük ev aletleri pazarının yüzde 38’ini oluşturuyor.  

YÜKSEK WATT’LI DAHA İYİ Mİ ÇEKER ?

Araştırmada, tüketicilerin bir yanlış algısı da yer aldı. Yüksek wattın, yüksek emiş gücü olarak algılandığı, oysa bunun yanlış bir algı olduğu vurgulandı. Bir ürünün yüksek watta sahip olmasının aslında onun yüksek temizlik performansı gösterdiği anlamına gelmediğine işaret edilerek, “Emiş gücünün yüksek olmasını sağlayan başlık ve filtreleme sistemleri gibi faktörler de bulunuyor” denildi. Araştırmanın da bu durumu doğrular nitelikte olduğu, çünkü mevcutta sahip olunan süpürgelerin ortalama 2000 Watt olduğunun tespit edildiğini kaydedildi. (CİHAN)

ÖNCEKİ HABER

Cem Yılmaz Eskişehir’de izleyicilerle buluştu: Biraz güldürebilmek istedik

SONRAKİ HABER

Buz hokeyinde maçları 4 hakem yönetecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...