16 Kasım 2015 11:10

Bir cebimize koyacaklar diğer cebimizden alacaklar!

Esenyurt’ta farklı iş kollarında çalışan işçiler DİSK/Gıda-İş Sendikasının çağrısıyla bir araya gelerek asgari ücreti tartıştı.

Paylaş

Asgari ücret tartışmaları işçiler arasında da devam ediyor. Esenyurt’ta işçiler DİSK/Gıda-İş Sendikasının çağrısıyla bir araya geldi, asgari ücreti tartıştı. Gıda, metal, tekstil başta olmak üzere değişik iş yerlerinden yaklaşık 50 kişinin katıldığı toplantıda, gazetemizin Ekonomi Yazarı Bülent Falakaoğlu da konuşmacı olarak yer aldı. “Asgari ücret 1300 lira olacak mı, olursa işçilere yansıması ne olur?” sorularına yanıt arayan işçiler, işyerlerinde ciddi soru işaretlerinin olduğunu ve bunun işçiler arasında tartışıldığını söylediler. 

KAZANILMIŞ HAKLARIMIZ ELİMİZDEN GİDER Mİ?

Alüminyum fabrikasında çalışan bir metal işçisi “İkramiye alıyorum, senede bir ise kömür hakkımız var. Asgari ücret 1300 lira olunca kazanılmış haklarımız elimizden gidecek mi?”  sorusunu yöneltti. Soru cevap şeklinde ilerleyen toplantı da Falakaoğlu, kayıt dışı çalıştırmadan işçi atmaya, çok daha fazla çalıştırmadan yemek, servis, kömür gibi kazanılmış haklara göz dikmeye kadar patronların saldırılarını karşı işçilerin uyanık olması gerektiğine dikat çekti.

1300 LİRA YETMEZ!

Toplantıda konuşan işçilerin geneli asgari ücretin yetmediğini bu yüzden hafta sonları da mesailere kaldıklarını, 1300 liralık ücretin de yetmeyeceğini söyledi. Ev kiralarına, yükselen gıda fiyatlarına dikkat çeken Kervan Gıda işçisi “Bir cebimiz dolarken diğer cebimizden alacaklar” diye konuştu. Nakış işçisi de kazanılmış hakların korunabilmesi için işçilerin birlikte mücadelesine dikkat çekti.

10 yıl önce Saadet Gıda’da çalışmaya başlayan kadın işçi hâlâ asgari ücrete çalıştığını belirterek mesailerin ise elden verildiğini söyledi. Çalışma koşullarının zorluğuna da değinen kadın işçi, “Patronlar bizi değil, biz patronları doyuruyoruz” dedi.

Son süreçte fabrikalarda kutuplaşmanın yaşandığına da dikkat çeken işçiler, ekmeklerinin büyümesi için ırk, dil, din ayrımını bir kenara bırakarak birlikte mücadele etmekten başka yollarının olmadığını ifade etti.

Toplantının bitiminde işçilere seslenen DİSK/Gıda-İş Marmara Bölge Temsilcisi İbrahim Kızılyer, asgari ücretin yükseltilmesi için yıllardır mücadele verdiklerini belirterek “Ülke çapında birçok yerde mitingler gösteriler yaptık. Bizim talep ettiğimiz ücret bu değil, asgari ücret 1300 lira olsa bile hâlâ açlık sınırının çok altında” diye konuştu. (İstanbul/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Gazprom’dan Türkiye açıklaması

SONRAKİ HABER

Leyla Bedirxan'ın yaşamı sahneye taşınıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa