15 Kasım 2015 09:01

Erdoğan ile Obama bir araya geldi, gündem IŞİD

Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama, G-20 Liderler Zirvesi için Antalya’da bir araya geldi. Regnum Otel’de gerçekleşen görüşmedeki Türkiye heyetinde, Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü İbrahim Kalın ile Milletvekilleri Berat Albayrak ve Binali Yıldırım hazır bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Obama yaklaşık bir saatlik görüşmenin ardından ortak basın açıklaması yaptı. Erdoğan, Paris’teki terör saldırısına işaret ederek zirvenin çok önemli bir zamanda meydana geldiğini belirtti. Erdoğan, “129 kişinin ölümü hepimizi üzdü ve şiddetle kınadığımız bir netice olarak bu döneme damgasını vurdu” dedi. G-20 Zirvesi’ni belirlenen başlıklar altında devam ettireceklerini belirten Erdoğan, şöyle devam etti:

ERDOĞAN: DAEŞ İLE MÜCADELEYİ ELE ALDIK

“Ancak dünyadaki uluslararası terörizme yönelik tavrımız, G-20 Zirvesi’nden çok kesin, keskin ifadelerle inanıyorum ki karşılığını bulacaktır. Kolektif bir terörizm anlayışıyla karşı karşıyayız. Bildiğiniz gibi terörün dini, ırkı, milleti, vatanı yoktur ve Paris’tekinde de yine aynen Ankara’da, Gaziantep’te, Suruç’ta, Diyarbakır’da olduğu gibi kolektif bir terörle karşı karşıya kaldık. Bu terör eylemi sadece Fransız halkına karşı değildir, tüm insanlığa karşıdır.

Aynı zamanda tabi ki G20 Zirvesi’nde gerek iklim değişikliği, gerek mülteciler meselesi, dünyadaki finansal gelişmeler, ekonomik gelişmeler bütün bunları değerlendireceğiz.

Sayın Barak ile Suriye’de DAEŞ ile mücadeleyi ele alma fırsatımız oldu. Koalisyon güçleri noktasında, bundan sonra atacağımız adımları da değerlendirme fırsatını bulduk. Model ortaklar olarak, stratejik ortaklar olarak bundan sonraki süreçte de dayanışmamızı dünya barışına bir katkıda bulunmak için kararlılıkla devam ettireceğiz.”

OBAMA: KOORDİNELİ BİR ŞEKİLDE ÇALIŞMALARIMIZ YÜRÜTMEYE KARAR VERDİK

ABD Başkanı Obama da, G20’nin geleneksel olarak küresel ekonomi konularını tartışmak için bir platform oluştuğunu öne süren Obama, “Ancak Sayın Erdoğan’ın da söylediği gibi Paris’te yaşanan hain saldırılar sonucunda acil konular da görüşmelerimize dahil olacak. Ankara’da olduğu gibi Fransa’da da masum insanları hedef alan bu saldırılar, sadece Türkiye’ye, sadece Fransa’ya değil tüm insanlığa karşı yapılmış saldırılardır. İkimiz de Başkan Hollande’a söylediğimiz gibi  Fransız halkı ile dayanışma içindeyiz ve bu hain saldırının faillerinin adaletle yüzleşmeleri için elimizle geleni yapmaya hazırız” dedi.

Türkiye’nin hem Suriye hem de Irak’ta IŞİD tehdidiyle savaşma konusunda önemli bir koalisyon ortağı olduğunu söyleyen Obama, şunları söyledi:

“NATO’da müttefik olarak IŞİD’e karşı yapılan mücadelede Türkiye çok önemli bir ortak olmuştur. Aynı zamanda Suriye’deki bu felaket ortamını gidermek için de önemli bir ortak olmaya devam etmektedir. Dolayısıyla çok verimli bir toplantımız oldu, koordineli bir şekilde çalışmalarımız yürütmeye karar verdik, aynı zamanda Türkiye-Suriye sınırında IŞİD tehdidiyle nasıl başa çıkabileceğimizi görüştük. Viyana’daki diplomatik gelişmelerden, Dışişleri bakanlarımızın görüşmelerinden bahsettik. Hem Ankara hem Paris hem de Suriye’de felaket acılar yaşatan bu IŞİD tehdidi ile nasıl mücadele edeceğimizden bahsettik.

Türkiye ve Türkiye halkı çoğu Suriye ve Irak’tan olmak üzere 2 milyon mülteciyi barındırmaktadır. ABD’ de bu çok ağır bir yüktür. ABD de Suriye halkına insani yardım yapan öncü ülkelerden biridir. Bu krize yardım konusunda diğer ülkelerin neler yapabileceğinden bahsettik ve aynı zamanda iklim değişikliği, kapsayıcı büyüme gibi G20 için önemli olan diğer konulardan da bahsetme fırsatı bulduk.” (ANKA)

ÖNCEKİ HABER

Paris katliamının acısı 15 ülkeye yayıldı

SONRAKİ HABER

G-20 protestosunda 6 gözaltı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...