15 Kasım 2015 00:50

Bebeklere ilk yardım

Paylaş

AKUT Arama Kurtarma Derneği İlk Yardım Eğitim Merkezi, 13-17 Ocak 2016 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi CNR Expo Center’da düzenlenecek 30. Uluslararası İstanbul Anne Bebek Çocuk Ürünleri Fuarı’nda ‘Bebeklerde İlk Yardım ve Yöntemleri’ne dair bir sunum yapacak.  Gözümüzden bile sakındığımız bebekleri-mizi ne yazık ki tüm koruma önlemlerini alsak dahi onları kazalara karşı her zaman koruyamayabiliriz. Kaza anında hem kendimize hem de çocuklarımıza gerektiği durumda doğru müdahale etmek için ilk yardım eğitimi almamız gerektiğini söyleyen AKUT Arama Kurtarma Derneği İlk Yardım Eğitim Merkezi Mesul Müdürü Dr. Meriç Şahin, bebeklerimizin başına gelebilecek kazaları ve ilk yardım yöntemlerine dair bilgileri paylaştı.

Bebeklerimizi kazalardan korumak için öncelikle evlerimizi onlara göre düzenlememiz gerektiğini belirten Dr. Meriç Şahin, ülkemizde sıklıkla televizyonların altında kalarak maalesef hayatını kaybeden çocuklarımızın bulunduğunu belirtti .  İlk adım olarak, televizyonları duvara sabitleyerek önlem alınınabileceğini belirten Şahin, evde oluşabilecek diğer kazalar ve ilk yardım yöntemleri hakkında bilgi verdi.

ÇARPMALAR

En sık yaşanan kazalardan olan çarpmalar sonucu oluşan travmalar maalesef bebeklerimizin başına oldukça sık gelmektedir. Basit çarpmalarda buz uygulayarak bu bölgenin şişmesi engellenebilirken; sert çarpmalarda bebeğin hiç bir açık yarası olmasa dahi mutlaka doktor kontrolünden geçmesi gerekiyor.

 

ELEKTRİK ÇARPMALARI

Bebekler ellerindeki cisimleri elektrik prizlerine  sokmayı çok seviyorlar. O yüzden önlem almamız gereken en önemli noktalardan biri. Evimizdeki elektrik prizlerinin emniyet sigortasını takmamız gerekiyor. Ancak aldığımız önlemlere rağmen bebek akıma kapıldıysa sigortayı kapatarak ya da yalıtkan bir cisimle akımı kesmek gerekir. Elektrik yanıklarında çıkış yarası daha büyük olacağından bu bölgenin üstünü temiz bir bezle kapatarak vakit kaybetmeden bebeği bir sağlık kuruluşuna götürmek gerekiyor.

YANIKLAR

Yanan bölge suyla soğutulmalıdır. Yaranın üstüne kesinlikle yoğurt, diş macunu, salça gibi şeyler sürülmemelidir. Birinci derece yanıklar dışındaki yanıklarda, baş boyun ve cinsel organ bölgesi yanıklarında ve kimyasal madde yanıklarında bebek mutlaka hastaneye götürülmelidir.

BURNA CİSİM KAÇMASI

Burna kaçan cisimler burnun sağlam tarafı kapatılıp tıkalı taraftan kuvvetlice nefes verilerek çıkartılmaya çalışılır. Bu şekilde çıkmıyorsa çok zorlanmamalıdır. Özellikle yuvarlak cisimler, tutulmaya çalışıldığında daha derine kaçabilir.

YABANCI CİSİM TIKANMASI

Bebekler şeyi ağızlarıyla tanımaya çalıştıkları için hava yolu tıkanması riskiyle karşı karşıyadırlar. Böyle bir kaza bebeğinizin başına geldiyse ve hava yolu tıkanması kısmi tıkanma şeklindeyse yani bebek öksürüyorsa; kesinlikle sırtına vurulmamalı ve içecek verilmemelidir. Aksi takdirde kısmi tıkanıklık tam tıkanmaya dönüşebilir. Yutulan cisim nedeniyle tam tıkanma olmuşsa; bebek bir kol üzerine ters olarak yatırılır, başparmak ve diğer parmakların yardımıyla bebeğin çenesi kavranarak boynundan tutulur ve yüzüstü pozisyonda öne doğru eğilir, baş gergin ve gövdesinden aşağıda bir pozisyonda tutulur, 5 kez el bileğinin iç kısmı ile bebeğin sırtına kürek kemiklerinin arasına hafifçe vurulur. Bebek diğer kolun üzerine başı elle kavranarak sırtüstü çevrilir, yabancı cismin çıkıp çıkmadığına bakılır, çıkmadıysa başı gövdesinden aşağıda olacak sırtüstü şekilde tutulur, 5 kez iki parmakla göğüs kemiğinin alt kısmından karnın üs kısmına baskı uygulanır, Yabancı cisim çıkana kadar devam edilir, gerekirse tıbbi yardım istenir. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Cizre'de sokağa çıkma yasağı yüzünden ambulans gelmeyince bir kişi kalp krizinden öldü

SONRAKİ HABER

‘Avrupa’ oyununun yönetmeni Cem Uslu: Mülteciler sömürüye karşı savunmasız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...