06 Nisan 2012 07:58

Hükümet anayasal suç işledi

Meclis Genel Kurulunda iki bölüm halinde görüşülen 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair 35 maddelik tasarı kabul edilerek kanunlaştı.KESK Genel Başkanı Lami Özgen, hükümetin önceki gece Meclisten geçirdiği 4688 sayılı Yasa'ya ilişkin gazetemize değerlendirme yaptı. Grev

Hükümet anayasal suç işledi
Paylaş

KESK Genel Başkanı Lami Özgen, hükümetin önceki gece Meclisten geçirdiği 4688 sayılı Yasa'ya ilişkin gazetemize değerlendirme yaptı. Grevin yasaklandığı, örgütlenme yasaklarının sürdüğü bu yasanın gerçek anlamda bir toplusözleşme yasası olamayacağına vurgu yapan Özgen, söz konusu yasanın Türkiye'nin imzaladığı uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu, bu nedenle AKP'nin yaptığının Anayasal bir suç olduğunu kaydetti.

Gazetemizin sorularını yanıtlayan Özgen, hükümetin, konfederasyonlarının taleplerini görmezden gelerek, Meclisteki çoğunluğuna dayanarak bu yasayı çıkardığını söyledi. Özgen, "KESK olarak grevli toplusözleşmeli sendika hakkı ve örgütlenmenin önündeki bütün engellerin kaldırılması ve yerel yönetimlerdeki toplusözleşmelerin korunmasına ilişkin görüş ve önerilerimizi defalarca ilettik. Ama yasa son haliyle bu taleplerimizin hiçbirini karşılamadı. Yasada sadece mali ve sosyal hakları kapsayan 'sözde' toplusözleşme yer alıyor. Gerçek anlamda kamu emekçilerinin sorunlarını ele alan bir toplusözleşme yoktur. Yani toplusözleşme kamu çalışanlarının ekonomik, sosyal, siyasal, özlük ve mesleki haklarını kapsamamaktadır. Hakem kurulu kararıyla greve zımnen yasak getirilmiştir. Yerel yönetimlerde yapılan yüzlerce toplusözleşme yok sayılmıştır. AİHM'nin bu yönde aldığı kararlar yok sayılmıştır" diye konuştu.

'ANAYASAYA  AYKIRIDIR'

Grevsiz ve toplusözleşmesiz bi yasanın kamu emekçilerinin ihtiyaçlarına yanıt olamayacağını ifade eden Özgen, "Hele hele AİHM kararına aykırı bir yasa çıkarmak, Anayasaya aykırı yasa çıkarmak demektir. Şu anda AKP Anayasaya aykırı bir yasayı Meclisten geçirmiş durumda. Anayasal suç işlemiş durumdadır" dedi.

Hükümetin "Toplusözleşme yapacağız" diyerek kamu emekçilerini kandırmaya çalıştığını kaydeden Özgen, önümüzdeki günlerde başlayacak ilk sözleşme görüşmelerinde hükümetin tavır ve tutumunun bu gerçeği gözler önüne sereceğini söyledi. Özgen, KESK'in bu yasaya ve uygulamalarına karşı mücadelesini sürdüreceğini bildirdi. (Ankara/EVRENSEL)


YASA NE GETİRİYOR? * Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu'nun adı yasayla, Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu olarak değiştiriliyor. * Sendika kurucusu olabilmek için en az 2 yıl kamu görevlisi olarak çalışma şartı kalkıyor. * Sendika şubelerinin genel kurullarını delegelerle yapabilmesi için en az bin üyeye sahip olması gerekecek. * Toplusözleşmeler tekli yıllarda yapılacak ve 2 yıl geçerli olacak. * Masaya devleti temsilen, Devlet Personel Başkanlığının bağlı olduğu bakanın başkanlığında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı, Devlet Personel Başkanlığı temsilcileri oturacak.   * Sendikaları temsilen toplusözleşme masasına 15 üye oturacak. Üç büyük konfederasyonun başkanı ile hizmet kollarında yetkili sendikaların başkanları ve heyet başkanı sıfatıyla yetkili konfederasyonun belirleyeceği bir isim kamu emekçilerini masada temsil edecek. (Bugünkü aritmetikle 9 Memur-Sen temsilcisine karşılık, 4 Kamu-Sen ve 2 KESK temsilcisi masada olacak) * Belediyelerdeki toplusözleşmeler "sosyal denge tazminatı" olarak değiştiriliyor. Belediyelerin sendikalarla bu anlaşmayı yapabilmesi için ise yerel yönetimlerin mali durumuna ilişkin kısıtlamalar getiriliyor. * Uzlaşma sağlanamadığında son sözü Kamu Görevlileri Hakem Kurulu söyleyecek. * 2012 yılı için geçerli olacak maaş artışları için toplusözleşme masasına yasanın yürürlüğe girmesinin ardından bir ay içerisinde oturulacak.

ÖNCEKİ HABER

Hey Tekstil işçileri Li Fung'a tepkili

SONRAKİ HABER

Genç Anayasa Çalıştayı yapıldı, duyan var mı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...