14 Kasım 2015 16:10

Van’da Silvan ve Erciş katliamları protesto edildi

Paylaş

Silvan ve Erciş katliamları Van’da protesto edildi. HDP, DBP ve KJA’nın çağrısıyla Feqiyê Teyran Parkı’nda yapılan basın açıklamasına HDP Van Milletvekilleri Lezgin Botan ve Adem Geveri’de katıldı. Kitlenin İki Nisan kavşağına yürümesine polis engel oldu. Engelleme üzerine uzun bir süre HDP Milletvekili Lezgin Botan ile polisler arasında görüşmeler olsada yürüyüşe izin verilmedi.

Bunun üzerine Cumhuriyet Cadddesi’ni bir süre trafiğe kapatan kitle adına açıklama yapan DBP Van İl Eş Başkan Yardımcısı Caziye Duman,  “Diyarbakır’ın Silvan İlçesinde 2 aydır süren kuşatma ve saldırılar Tekel, Konak ve Mescit mahallelerine düzenlenen hava saldırılarıyla yeni bir boyut kazandı ve onlarca sivil insanımız yaşamını yitirirken, onlarca insanımız da yaralandı” dedi. Dün Erciş’te de gerçekleştirilen saldırıya da dikkat çeken Duman, “Zilan’da köylerimiz bombalandı ve insanlarımız yaşamlarını yitirdi. Erciş’te haber takibi yapan gazeteciler  devlet saldırısını yazdıkları için tutuklandı, çatışma bölgesine gitmek isteyen Milletvekillerimiz ve parti yöneticilerimiz saldırıya uğradı” şeklinde konuştu.

HALKIN TALEBİ ZULÜMLE BASTIRILAMAZ

Devlet şiddetinin ve hak ihlallerinin dozunun her geçen gün arttığını belirten Duman, “başta yaşam hakkı olmak üzere tüm temel insan hakları ihlal ediliyor. Silvan, Türkiye sınırları içinde. Yaşadıkları zulmün nedeni ise siyasi iradelerine sahip çıkmaları, haklarını savunmaları, zulme karşı özgürlük-eşitlik mücadelesi vermeleri ve direnmeleridir” dedi. Katliamların sebebinin meşru özerklik talebi olduğunu aktaran Duman, “Halkın demokratik talebi tankla ve topla, zulümle bastırılamaz. Daha dün AKP’li Ömer Çelik, bölgede ‘Çatışma yok, terörle mücadele var’ diyordu. Bizde diyoruz ki Silvan’dan ve bölgenin diğer ilçelerinden, köylerinden, sokaklarından yükselen çığlıklar duyulmuyor. Silvan’da  çatışma yok, katliam var” dedi.

DAYANIŞMAYI YÜKSELTELİM

Halka, demokrasi güçlerine, sivil toplum kuruluşlarına, siyasi partilere ve vicdan sahibi olan herkese çağrıda bulunan Duman, “Bu acıları daha büyük felaketlere sürüklenmeden durdurmalıyız. Bugün Silvan’da yaşananlara, yarın bir başka yerde yaşanacaklara sessiz kalmayalım, dayanışmamızı yükseltelim” dedi. Katliamlara dur demenin insani bir görev olduğunu vurgulayan Duman, “Bizler AKP’nin baskıcı, otoriter,militarist ve yasakçı zihniyetine  karşı sokaklardayız ve yasakları tanımıyoruz. AKP’nin kirli savaş politikaları sona erene kadar sokaklarda olmaya ve direnmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu. Açıklamanın ardından beş dakikalık oturma eylemi yapıldı. (Van/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Şirinevler'de Silvan eylemi: Biat etmeyeceğiz,teslim olmayacağız!

SONRAKİ HABER

Paris Katliamında hayatını kaybedenlerin sayısı 129'a yükseldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...