14 Kasım 2015 15:28

Viyana'daki Suriye görüşmeleri sona erdi: 6 ayda geçici hükümet, 18 ayda seçim

Paylaş

Viyana'daki Suriye görüşmeleri sona erdi: 6 ayda geçici hükümet, 18 ayda seçim

Viyana'da gerçekleştirilen Suriye görüşmelerinin ardından Suriye sorununa çözüm için geçiş hükümeti ve seçim takvimi konusunda anlaşma sağlandığını açıklandı.
Suriye dışındaki taraf ülkelerin dışişleri bakanlarının Viyana'daki toplantısının bitiminde konuşan Kerry, "Suriye'de 6 ay içinde geçiş hükümetinin kurulması ve 18 ay içinde seçimlere gidilmesi konusunda anlaşma sağlandı" dedi.

ABD ve Rusya'nın ortak girişimiyle Avusturya'nın Başkenti Viyana'da Suriye'deki iç savaşa siyasi çözüm bulmak amacıyla başlatılan, 17 ülke, Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve Arap Ligi temsilcilerinin katıldığı görüşmeler sona erdi. Görüşmelerin ardından ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura görüşmelerin sonucuna ilişkin olarak ortak bir açıklama yaptı.

Reuters'ın haberine göre, 6 ay içerisinde geçici hükümet kurulacağını ve 18 ay içerisinde seçim yapılmasına karar verildiğini aktaran Kerry, Esad'ın geleceğine ilişkin bir anlaşmaya varılmadığını söyledi. Kerry, tarafların, Suriye hükümeti ve muhalifler arasındaki siyasi sürecin 1 Ocak'ta başlaması konusunda hemfikir olduklarını söyledi. BM Güvenlik Konseyi daimi üyelerinin Suriye'de ateşkes için kanun çıkarma konusunda da anlaştıklarını belirten Kerry, ateşkesin Nusra, IŞİD veya diğer terör örgütlerini kapsamayacağını vurguladı. 

Öte yandan, Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, "Toplantıya katılan ülkeler Suriye'de 18 ay içinde seçim yapılmasını istiyor" dedi. Steinmeier, Suriyeli muhaliflerle acilen görüşmeye başlanması konusunda mutabık kalındığını da söyledi. (HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Davutoğlu’nun 'güzel şeyler yaptık' dediği Silvan’da yaşananları duvarlar anlatıyor

SONRAKİ HABER

Antep’te 4 IŞİD'li öldürüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...