14 Kasım 2015 03:43

Van'da 2 gazeteci 'Cumhurbaşkanı'na hakaret' iddiasıyla tutuklandı

Erciş'te gözaltına alınan DİHA Muhabiri İdris Yılmaz ile JINHA Muhabiri Vildan Atmaca, 'örgüt propagandası yapmak' ve 'Cumhurbaşkanı'na hakaret etmek' iddiasıyla tutuklandı.

Paylaş

Van’ın Erciş ilçesinde gözaltına alınan Dicle Haber Ajansı Muhabiri İdris Yılmaz ile JINHA Muhabiri Vildan Atmaca, “Örgüt propagandası yapmak” ve “Cumhurbaşkanına hakaret etmek” iddiasıyla tutuklandı.

Gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan İMC TV Muhabiri Bekir Güneş önceki gün çatışmaları izlemek için 8-9 gazetecinin Erciş’e gideceklerini ancak bir kahvenin önünde sivil giyimli 5-6 kişinin gelip DİHA Muhabiri İdris Yılmaz’ı sivil bir arabaya bindirmeye çalıştıklarını söyledi. Güneş “Biz İdris’i götürmelerine izin vermeyince özel harekat polisileri geldi ve havaya ateş açtı. Kameralarımızı aldılar. Bizi darbettiler, İdris’in kaburgasını kırdılar” 

Erciş Emniyeti Terörle Mücadele Şubesine götürüldükten sonra arama işlemleri yapıldığını ve kendilerine “Burada haber yapmak başka bir yerde haber yapmaya benzemez. Burası bizim mekanımız, bunu göreceksiniz” dediklerini ve darbedildiklerini anlatan Güneş “Orada 9 saat alıkonulduk. Darbedildik ve hakarete uğradık” dedi. Gözaltılar için emniyete gelen Van Baro Başkanı ve milletvekillerinin de hakarete uğradıklarını anlatan Güneş, Baro Başkanına “Sen kimsin, teröristlerin yanındasın” dendiğini söyledi. 

9 saatin sonunda kendisiyle beraber Ruşen Takva ve İdris Yılmaz’ın kardeşi Yılmaz Yılmaz’ın serbest bırakıldığını söyleyen Güneş Yılmaz Yılmaz’ın da “Kardeşimi neden alıyorsunuz?” diye sorduğu için gözaltına alındığını anlattı. 

‘TOPYEKÜN DİRENİŞ ZAMANI’

Gazetecilerin tutuklanmasına gazetecilerden tepki geldi. Gazeteci Celal Başlangıç, toplumun kafasına silah dayatılarak sindirilmek istendiğine ve gazetecilerin de bu sindirmeden en fazla etkilenen kesim olduğunu belirterek, önümüzdeki günlerde hem siyasete hem de gazetecilere bu yönde baskının artacağı yönünde eğilim olduğuna dikkat çekti. Gazetecilerin baskı politikalarına karşı direnmesi gerektiğini söyleyen Başlangıç, alanda gazetecilik yapan muhalif medyaya mutlaka sahip çıkılması gerektiğini dile getirdi. AKP’nin despotik anlayışına karşı ciddi bir tavır alınması gerektiğini belirten Başlangıç, Türkiye’nin basın özgürlüğü noktasında en gerideki ülkelerden biri olmaya aday olduğunu vurguladı. Ahmet Hakan'a destek olan gazetecilerin söz konusu Kürt basını olduğunda sessiz kaldığına dikkat çeken Başlangıç, gazetecilerin ortaklaşarak mücadele etmesi gerektiğini kaydetti.

‘TUTUKLAMALAR ULUSLARARASI PLATFORMLARA TAŞINACAK’

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, Türkiye’de yasak bölgelerin arttığına ve yasak bölgeler arttıkça gazetecilere yönelik baskının da arttığına dikkat çekerek, iktidarın çatışma bölgelerindeki gerçekleri gizlemeye çalıştığını söyledi. Gazetecilerin tutuklanmasının evrensel hukuka, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne ve yetersiz bulunan Türkiye Anayasası'na dahi aykırı olduğunu belirten Önderoğlu, tutuklanmaların kabul edilemeyeceğini söyledi. Gazetecilerin hemen direnişe geçmesi gerektiğinin altını çizen Önderoğlu, tutuklamaların uluslararası platformlara taşınacağını dile getirdi.

‘BOYUN EĞMEYECEĞİZ’

Cumhuriyet Gazetesi’nde savcıların usulsüz yollarla konut edinmelerine ilişkin yaptığı haberler dolayısı ile 23 yıl hapis cezası istemiyle yargılanan gazeteci Canan Coşkun, “Cumhurbaşkanına hareket” suçlamasının artık gazetecilerin en sık karşılaştığı suçlamalardan birisi haline geldiğini söyledi. Coşkun, “İşin vahim yanı, gazetecilerin soruşturmalarına bakan basın savcıları yerine bu soruşturmaları terör savcıları yürütüyor. ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret’ iddiaları, ‘terörle’ eşdeğer haline getirildi. Bu, çok tehlikeli bir gidişat. Tüm muhalif medyaya yönelen bir tehdittir. Boyun eğmemeliyiz. Bu sindirme operasyonu ama sinmeyeceğiz. İnadına yazmaya devam edeceğiz” dedi.

POLAT: ŞİMDİ TOPYEKÛN DİRENİŞ ZAMANI

Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat ise, iki gazetecinin Başbakan Davutoğlu’nun CNN’de “Basın özgürlüğü benim kırmızı çizimdir” demesinden 3 gün sonra tutuklandığını hatırlatarak, gazetecilerin görev başındayken engellendiğine ve darp edildiğine dikkat çekti. Tutuklamalarının basın özgürlüğüne bir darbe olduğunu belirten Polat, iktidarın gazetecileri hedef alan tutumundan vazgeçmesi gerektiğini söyledi. İktidarın korku cenderesine düşmeden mesleğini yapan gazetecilere her alanda sahip çıkılması gerektiğini belirten Polat, "Gazeteciler için şimdi topyekûn direniş zamanı. Gazeteciler eğer şimdi harekete geçmezlerse önümüzdeki dönem yaşanacak baskılara karşı da hiç birşey yapamazlar. Şimdiden ortaklaşma ve mücadele edilmeli" diye konuştu. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İstanbul güne sis ile uyandı

SONRAKİ HABER

Vodafone Maratonu nedeniyle yarın bu yollar kapalı olacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...