13 Kasım 2015 12:23

Sendika yetki aldı, patron işten attı

Konya Cihanbeyli'deki Pan- Plast Plastik’te işçilerin sendikalı olup çoğunluğu kazanması üzerine, patron 25 işçiyi işten attı. Petrol İş Sendikası işten atmalara tepki gösterdi.

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

Konya’nın Cihanbeyli ilçesinde bulunan, sulama ve alt yapı sistemleri üreten Pan-Plast Plastik’te işçilerin sendikalı olup çoğunluğu kazanması üzerine, patron 25 işçiyi işten attı. Kısa bir süre önce Çalışma Bakanlığından çoğunluk tespitini alarak örgütlenme sürecini tamamlayan Petrol-İş Sendikası, olaya tepki gösterdi. Petrol-İş Ankara Şube Başkanı Şuayip Gül, “Pan-Plast Plastik yöneticileri, baskı ve telkinlerle işçilerin örgütlenme iradesine ipotek koymaya ve sendikalaşma sürecini baltalamaya çalışmaktadır. Şirket yöneticileri, sendikaların ve sendikalaşmanın çalışma hayatının ayrılmaz bir parçası olduğunu unutmuş görünmektedir” dedi. Demokratik hakların başında gelen sendikalılaşma hakkının, işçiler için su, hava gibi vazgeçilmez olduğunu belirten Gül, sendikal örgütlenmenin önündeki tüm engeller kaldırılması gerektiğini vurguladı. Gül, işçiler ancak örgütlenerek haklarını genişletebileceklerini, her gün ölümle burun buruna çalışma dayatmasına karşı durabileceklerini söyledi. 

İŞÇİLERE SENDİKADAN ‘İSTİFA ET’ BASKISI

Pan-Plast Plastik işçilerinin, bazı yöneticiler tarafından istifaya, kimlerin sendikalı olduğu konusunda birbirlerini ihbar etmeye, muhbir olmaya zorlandığını belirten Gül, sendikal çalışmalarından dolayı işçilerin e-devlet şifreleri istenerek işten çıkartıldıklarını dile getirdi. Tüm bu uygulamaların Anayasa ve kanunlara göre cezai suç teşkil ettiğini kaydeden Gül, 25 işçinin de yalnızca sendika üyesi oldukları için işten çıkartıldığını söyledi. Sendika olarak şirket yöneticilerine yaptıkları görüşme çağrılarına yanıt alamadıklarını belirten Gül, şunları söyledi: “Pan-Plast Plastik yönetiminden talebimiz, derhal sendikal haklara saygı göstermeleri, işçilerin en doğal yasal ve anayasal hakkı olan sendika üyeliğine itirazlarını durdurmaları, işten çıkarmalara son vermeleri, işten atılan işçiler işe geri alınmalı ve Konya’da aynen PAK-PEN işletmesinde olduğu gibi karşılıklı hassasiyetleri gözeten bir ilişki biçimi geliştirmeleridir. Karşılıklı özen ve hassasiyetlere saygı hem şirketin, hem sendikamızın hem de çalışanlarımızın yararına olacaktır.

ÖNCEKİ HABER

Adana’da doktora yumruklu saldırı

SONRAKİ HABER

Taşeron işçilere sendika baskısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...