13 Kasım 2015 09:45

Çamlıhemşinli kadınlar: Yeşil Yol dediğin ranttır

Paylaş

İklim Forumu'nun "Ekoloji Mücadelesi'nde Kadınlar" konulu oturumunda konuşan Çamlıhemşinli kadınlar, "Yeşil Yol Projesi ranttır. Doğayı seven, geleceğini korumak isteyen herkes bu direnişe sahip çıkmalı" dedi.

İstanbul Boğaziçi Üniversitesi'nde Garanti Kültür Merkezi'nde düzenlenen İklim Forumu, ikinci gününde "Ekoloji Mücadelesi'nde Kadınlar" konulu oturumla devam etti. Oturuma, Fırtına İnisiyatifi'nden Özlem Erol, Tülay Gülay ve Zeliha Gülay katıldı. Nazım Hikmet'in "Kadınlarımız" şiiri ile başlayan oturuma, Yırcalı kadınların ekolojik mücadelesine selam gönderildi. Moderatörlüğünü Nükleer Karşıtı Platform İstanbul Sözcüsü Fatoş Çırnaz'ın yaptığı oturumda, Yeşil Yol direnişini konu edinen belgeselin gösterimi yapıldı.

'BU NASIL YEŞİL YOL?'

Oturumda, Rize'de bulunan Çamlıhemşin ilçesinden destek vermek için katılan Zeliha Gülay konuştu. Doğa talanına karşı üzgün olduğunu dile getiren Gülay, "Hep doğal şartlarda yaşadık. Zordu ama mutluyduk. Bahçemizde çayımız vardı, hayvanlarımız vardı. Her işin altından kalkıyorduk. Her şeyimiz organikti. Biz Mayıs'ta yaylarımıza çıkarız, oralarda kalırız. Beraberlik vardı, birlik vardı. Kuralları devlet koymadı, biz kendimiz koyduk. Ama bu sene çok zorlandık" diyerek, Yeşil Yol Projesi'ne dikkat çekti. "Yeşili yok ediyorsun sonra da yeşil yol diyorsun. Bu nasıl yeşil yol?" diye tepki gösteren Gülay, topraklarını korumak için mücadele edeceklerini vurguladı.

'YEŞİL YOL DEDİKLERİ RANTTIR'

Yine Çamlıhemşin'den direnişçi kadınlardan Gönül Gülay ise, ekolojide kadın mücadelesinin daha önde olduğunu belirterek, özellikle Hemşin kadınlarının erkek egemen zihniyete karşı baskın olduğunu söyledi. Devletin Karadeniz'i ranta açmasına tepki gösteren Gülay, "Hemşin kadınları egemen kadındır. Yaylarımızı ise anlatmakla bitmez. Biz yaylarımızın yollarını kendimiz yaptık. Devletin hiçbir yardımı olmadı. 'Yeşil Yol' diye bir şey yoktur. 'Yeşil Yol' dedikleri ranttır. İnsan o doğanın yok olmasına gönlü razı olmaz. Ama insan olmayana bir şey diyemeyiz" şeklinde konuştu.

'YAYLALARIMIZDA KATLİAM VAR'

Gülay, yaylalarının ranta açılmaması için dozerin önünde nasıl direndiğini şu sözlerle anlattı: "Yaylaya çıktık dozerler yolu kapamıştı. Hepimiz sırtımızda taş taşıdık. Kepçenin önünde durduk. Daha sonra, dozeri geri çektirdik. Yaylalarımızda katliam var. Doğayı seven, geleceğini korumak isteyen herkes sahip çıkmalı. "

'KADINLAR DOĞAYA ERKEKLERDEN DAHA HÂKİM'

Fırtına İnisiyatifi'nden Özlem Erol ise, 6 yıl boyunca Fırtına Vadisi'nde yaşadığını ve orada yaşanan ekolojik tahribatın çok fazla olduğunu söyledi. Metropollerden yaylalara dönmek gerektiği için orada mücadeleyi sürdürdüklerini belirten Erol, bölgede kadın hakimiyetinin güçlü olduğunu söyleyerek, "Kadınlar doğaya erkeklerden daha hâkim ve üstünler" dedi.

"Ekoloji Mücadelesi'nde Kadınlar" konulu oturum soru cevap bölümüyle son buldu. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Şengal Dağı'ndaki Êzidîler de operasyona katıldı

SONRAKİ HABER

EMO Ankara Şube: Silvan'da yaşananlar kaygı verici

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa