12 Kasım 2015 16:48

OSTİM penceresinden seçim

Abi ben AKP ne zaman iktidara geldi tam olarak bilmiyorum ama baya oldu ona eminim. Bundan emin olduğum kadar asgari ücreti 1300 tl yapmayacaklarına da eminim. Niye 5 ay önce yapmayıp da seçime 1 ay kala yaygara çıkardılar, aslında her şey belli.

Paylaş

Orkan SANCARBARLAZ
Ankara

Hepimizin aklında derin izler bırakan bir seçim dönemi geçirdiğimizi kimse yadsımaz herhalde... Peki ne olmuştu bu dönemde, bir hatırlayalım; koalisyon meseleleri, çatışmalı dönem, bomba patlamaları ve büyük seçim vaatleri derken büyük kayıplarla birlikte bu dönemi atlattık. Peki gerçekten atlatabildik mi, yoksa etkileri uzun dönem sürecek bir şey mi yaşadık? Bence etkisi uzun dönem sürecek ve hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağı bir sürece girdik. Girdiğimiz süreçte aklımızda neler var bir düşünelim; soru işaretleri mi mesela? Daha karanlık bir gelecek mi, yoksa daha istikrarlı bir gelecek mi? Ya da seçimlerden sonra gündeme Dann! diye oturan, sanayi sitelerinde çokça tartışılan asgari ücret meselesi mi? Pek çok konunun olduğu aşikar. Acaba asgari ücret 1300 tl olacak mı, olsa da başka yerden geri mi alacaklar tartışmaları dönüyor duruyor günlerdir. Biz de her zamanki deli merakımızdan düştük OSTİM'in büklüm büklüm yollarına.

NE VERİP DE GERİ ALMADILAR?

Röportaj yapmak için düştüğümüz yolda karşımıza çıkan ilk kişi Tayfun oluyor. Tayfun 16 yaşında, OSTİM'deki bir atölyede 2 yıldır çıraklık yapıyormuş. Tayfun'a sorduk kafamızdaki deli soruları; "Ne düşünüyorsun kardeşim bu konularda?" diye. Aldığımız cevap biraz karamsar, "Verirler abi heralde." diyor ama bu sözlere güvenmediği belli aslında. Muhabbetimiz ilerledikçe açılıyoruz, ekliyor Tayfun; "Verseler ne olur abi, ne verip de geri almadılar?" diye soruyor haklı olarak. Tayfun'un kafası biraz karışık aslında, memleketteki çoğu insan gibi belki de... Sohbetimiz daha da ilerleyecek gibi ama iş çıkış saati olduğundan tüm gün çalışan Tayfun'un bir an önce eve gitmek istediğini anlıyıp vedalaşıyoruz Tayfun'la. 

KİMSE BİR ŞEYDEN EMİN DEĞİL

Yolumuza devam ederken bu sefer 17 yaşındaki Sezgin çıkıyor karşımıza. Sezgin'e de soruyoruz aynı soruları. Sohbetimizin bizce en ilgi çekici cümlesi ise şu oluyor; "Abi ben AKP ne zaman iktidara geldi tam olarak bilmiyorum ama baya oldu ona eminim. Bundan emin olduğum kadar asgari ücreti 1300 tl yapmayacaklarına da eminim. Niye 5 ay önce yapmayıp da seçime 1 ay kala yaygara çıkardılar, aslında her şey belli. Şimdi de çıkmış biz yapacağız demedik, temenni ettik diyorlar." diyor Sezgin ve oldukça sinirlenmiş görünüyordu. Sonra birden "Aslında verebilir de belki." diyor, tabi bizde bir şaşkınlık. Şaşkınlığımızı gören Sezgin gülüyor; "Abi vermesine verirler de başka bir yerimizden alırlar, merak etmeyin." diyor. Biz de güldük biraz, ardından Sezgin evinin yolunu tuttu.
OSTİM'de genç işçilerin söylemleri üç aşağı beş yukarı böyle. Kimse bir şeyden emin değil. "Verirler, alırlar, önce verir sonra alırlar, yok önce alır sonra verirler..." yani durum baya karışık. Memleket karışık, meclis karışık, insanların aklı ve duyguları karışık.  Ben küçükken annemin yaptığı kesme çorbası geldi aklıma. İçinde her şey var ama karmakarışık.

ÖNCEKİ HABER

Beytüşşebap'ta 6 bölge 'geçici özel güvenlik bölgesi' ilan edildi

SONRAKİ HABER

Zirvedeki umut pazarı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa