12 Kasım 2015 16:41

Çocuklara kıymayın efendiler

Onlar mesela, ellerinde silahla değil oyuncaklarla gitmişlerdi çocuklara umut olmaya. Barış isteyen insanları neden öldürürler arkadaş?

Paylaş

Cenk ALTINTAŞ
Esenyurt-Halil Akkanat Lisesi

20 kasım çocuk hakları günü yaklaşırken yazmak istedim bu ülkede çocukluğu...
Tüm çocukların sahip olduğu eğitim, sağlık, yaşama, barınma gibi temel hakları, bunların yanında da fiziksel, psikolojik veya cinsel
sömürüye karşı korunma gibi hakları vardır değil mi? Peki bugün haklarının hangisinden yaralanabiliyor çocuklar. Yaşama hakkı? Hayır. Yaşama hakkından bile yararlanamıyor çocuklar. Öyle olsa vurubilir miydi polis ekmek almaya giden Berkin'i? 
2011'de  öldürebilirler miydi Roboski'de 22 çocuğu? Peki evinin önünde öldürülen 12 yaşındaki Uğur, Kobane eylemlerinde öldürülen Mert Değirmenci?
Yazım böyle devam ederse sonu hiç gelmez. Çünkü son yıllarda devlet tarafından yüzlerce çocuk öldürüldü. Bazı haberler 94 bazı haberler 250-300 çocuk öldü diyor. Benim ülkemdeki çocuklar 'çocuk gibi' mutlu değil. Ana dilde eğitim görmüyorlar. Neden bir çocuk kendi diline yasak konulan yere kışın terlikle gitmek zorunda kalır?

ÇOCUKLAR ÖLÜYOR, BARIŞ İSTEYEN DE...

"6 yaşındaki çocukla evlenmek normaldir." diyen Sosyal Doku Vakfı başkanı Nurettin Yıldız bunu neye dayanarak söylüyor merak ediyorum. 6 yaşındaki bir çocuğun kendi iradesi midir o yaşta evlenmek? Benim ülkemde çocuklar mutlu değil. Benim ülkemde çocuklar devletin hastanelerinden yararlanamıyor. Zaten devlet tarafından öldürülen çocuk devletin hastanesinde mi bakılacak, devlet tarafından mı güvence altına alıncak? Öldürülen çocukların bedeni evlerde buzdolaplarında cesetleri çürümesin diye bekletiliyor bu ülkede. Şimdi bir baba düşünün. 3 yaşındaki çocuğunun cansız bedenini çuvala koyarak taşıyor Van'da kışın, yolların kapalı olması nedeniyle Muharrem sağlık hizmetlerinden yararlanamıyor ve babasının kollarında ölüyor. 
Benim ülkemde çocuklara oyuncak götüren gençleri öldürüyorlar. Onlar mesela, ellerinde silahla değil oyuncaklarla gitmişlerdi çocuklara umut olmaya. 
Barış isteyen insanları neden öldürürler arkadaş? Bu insanlar kan dökülmesin istiyorlar çocuklar yetim kalmasın istiyorlar. Bu yazıyı yazdığım gün, sabah annem beni "Kalk oğlum yine bizi öldürdüler." diye uyandırdı. Haberlere baktığımda Ankara'ya barış için giden arkadaşlarımın öldürüldüğünü gördüm. Yazarken boğazım düğümleniyor. Sahi barış isteyenleri neden öldürürler? Mafyanın teki çıkıp  "Oluk oluk kan akıtacağız!" diyor rahatça, kibirli tavırlarıyla. Alkışlarla destek veriyorlar. 

YILGINLIK YOK

Bir yanda bunlar var ama diğer yanda her şeye rağmen kardeşlik ve barışın sesini yükseltmek için toplanan arkadaşlarımız, abilerimiz, ablalarımız... Her dilde slogan atan, omuz omuza halay çeken insanlar içinde insanlığa karşı bir kini öfkesi olmayan insanlar var. Neden öldürdünüz bu güzel insanları? İşte diyorum ya benim ülkemde çocukların ölmesini istemeyen insanlar öldürülüyor. Bazen düşünüyorum çocukları öldürenler hiç i çocuk olmadılar? Hiç mi bir çocuğun kafasını okşamadılar nasıl bu kadar acımasız ve gaddar olabiliyorlar? Yarınlarda eklenecek çok şey var. Umarım devletin kurşunları çocukları hedef almaz ve umarımki barış isteyen insanlar artık öldürülmez. Yazımı Nazım Hikmet'in dizeleriyle sonlandıracağım.
Koşuyor altı yaşında bir oğlan,
uçurtması geçiyor ağaçlardan,
sizde böyle koşmuştunuz bir zaman.
Çocuklara kıymayın efendiler,
bulutlar adam öldürmesin.                                                          

ÖNCEKİ HABER

Hacettepe’de yetki itirazına tepki

SONRAKİ HABER

Beyrut'ta 2 ayrı intihar saldırısı: 41 ölü, 180 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa