12 Kasım 2015 12:15

SYRIZA’nın reformlarına karşı grev

Yunanistan’da, işçiler ve emekçiler SYRIZA'nın iş ve sosyal güvenlik koşullarına getirdiği değişiklikler nedeniyle greve çıktı.

Paylaş

Yunanistan’da, kamu ve özel sektör çalışanları, SYRIZA hükümetinin reform adı altında iş ve sosyal güvenlik koşullarına getirdiği değişiklikleri protesto etmek amacıyla greve çıktı. Yunanistan İşçi Sendikaları Konfederasyonu (GSEE) ve Yunanistan Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonunun (ADEDY) kamu ve özel sektör için aldığı genel grev kararı dün bütün ülkede uygulandı. 

SYRIZA-Anel (Bağımsız Yunanlar Partisi) koalisyonunun üçüncü Troyka anlaşmasını imzalamasından sonra yürürlüğe giren yeni tasarruf politikaları geniş emekçi kesimlerinin büyük tepkisine yol açıyor. Yeni uygulama yasaları, kamuya ve bankalara, borçlu olanların evlerine el koyma olanağı veriyor. 

Alınan genel grev kararı doğrultusunda Atina’da üç ayrı gösteri yapıldı. Mücadeleci İşçiler Cephesi (PAME) Omonia, Sendika konfederasyonları Klatmonos, çok sayıda sendika şubesi, kitle örgütleri, sol örgüt ve partiler ise ulusal müzenin bulunduğu meydana toplanma çağrısı yaptı. Atina’nın değişik meydanlarında toplanan kalabalık kitleler AB, İMF ve SYRIZA’nın politikalarını protesto etti. Her üç gösteriye üniversite ve orta öğrenime bağlı gençlerin yoğun olarak katıldıkları görülürken gençler ‘işsizlik değil iş istiyoruz’ pankartı arkasında yürüdüler. Telekomünikasyon ve enerji işçileri ise ‘satmıyoruz’ pankartı ile yürüdüler. Grevin tüm ülke genelinde etkili geçtiği ve diğer illerde yapılan gösterilerinde kitlesel olduğu belirtilidi. 

SYRIZA DA KATILMA ÇAĞRISI YAPTI

Bu arada SYRIZA’ya bağlı bir çok sendika ve örgüt de greve ve gösterilere katılım çağrısı yaptı. SYRIZA’nın sendikalardan ve işçi politikalarından sorumlu bürosunun da aynı açıklamaları yapması ve greve çağırması sol örgüt ve sendikalar tarafından iki yüzlü bir tutum olarak değerlendirildi. (DIŞ HABERLER)

 

ÖNCEKİ HABER

‘Silvan’da bir terör varsa o da devlet terörüdür’

SONRAKİ HABER

Katalonya bağımsızlıkta kararlı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...