12 Kasım 2015 11:01

Facebook’ta en fazla içerik kaldırılan ikinci ülke Türkiye

Facebook, yasal gerekçelerle en fazla içeriğin kaldırıldığı ülkenin Hindistan’ın ardından Türkiye olduğunu açıkladı.

Paylaş

Sosyal medya devi Facebook, Hindistan’ın ardından Türkiye’nin yasal gerekçelerle en fazla içeriğin kaldırıldığı ülke olduğunu açıkladı. Bu yılın ilk yarısında, Türkiyeli kullanıcıların 4 bin 496 içeriği Facebook yönetimi tarafından kaldırıldı. Hükümet, Facebook’tan 458 hesaba dair bilgi istedi.

Facebook, yayımladığı bir raporla bu yılın ilk altı ayında ülke yönetimlerinin kullanıcı içeriklerini talep etme oranının geçtiğimiz yıla oranla yüzde 18 yükseldiğini duyurdu. Buna göre, hükümetler bu yılın ilk yarısında toplam 41 bin 214 hesaba dair bilgi istedi. Bu rakam geçtiğimiz yıl aynı dönem 35 bin 51’di. Ülkelerin çoğu hırsızlık ya da rehine vakası gibi adli olaylara ilişkin başvuru yaptı. Facebook, bazı ülkelerin de temel kullanıcı bilgileri, IP adresleri veya kullanıcıların içeriklerini talep ettiğini açıkladı. ABD, 26 bin 579 hesaba dair bilgi talebiyle tüm taleplerin yüzde 60’ını yapmış oldu.

İÇERİK SANSÜRÜ ARTIYOR

Türkiye içerik kaldırma taleplerinde Hindistan’ın ardından ikinci sıraya oturdu. Facebook, Türkiye’deki mahkeme kararları ya da 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi Kanunu gereği 4 bin 496 içeriği yayından kaldırdığını duyurdu.

2014 yılında 3 bin 624 içerik kaldırılırken, bir senedeki artışın binden fazla olduğu dikkat çekildi. Facebook Türkiye’deki yayınların kişisel hakların zedelenmesi, özel hayatın gizliliği, Atatürk’e hakaret gibi konulardan ötürü kaldırıldığını açıkladı.

Öte yandan, AKP hükümeti tarafından Facebook’tan 475 kullanıcı ya da hesabın bilgileri talep edildi. (MEDYA SERVİSİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Elazığ'da Silvan'a destek eylemi

SONRAKİ HABER

Twitter'ı daha güvenli kullanmanın 7 yolu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...