12 Kasım 2015 03:34

'Özgür Şengal' operasyonu başladı

Paylaş

Federal Kürdistan'da Şengal'in IŞİD'den tamamen kurtarılması için operasyonlar başlatıldı. Peşmerge operasyonuyla IŞİD'in ikmal yollarının kontrol altına alınması ve ilçeyi top atışlarından koruyacak bir güvenlik bölgesinin oluşturulması hedefleniyor. Operasyona 7 bin 500 peşmerge dahil 20 bine yakın savaşçı katılıyor. HPG,YJA-Star, YBŞ ve YPJ-Şengal güçleri de "Şengal'i özgürleştirme operasyonunun başladığını" duyurdu. YBŞ, operasyonla Şengal'in genelinin kurtarılmasını hedeflediklerini söyledi.

PEŞMERGE SABAH SAATLERİNDE HAREKETE GEÇTİ

Rudaw'ın haberine göre Peşmerge, bu sabah saat 07.00 itibariyle harekete geçti. Koalisyon uçakları ise dün gün boyunca keşif uçuşu yaptıktan sonra geceyarısı itibariyle bombardımana başladı.

IŞİD'in kayıpları hakkında henüz bir bilgi edinilemedi. Şengal'de son takviyelerle birlikte 600'e yakın IŞİD militanı olduğu tahmin ediliyor.

Rudaw’a konuşan Peşmerge Güçleri Özel Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Aziz Veysi, ilerleme kaydettiklerini belirtti. Operasyon için yeterli cephaneliğin bulunduğunu aktaran Tuğgeneral Aziz Veysi, “Sayı olarak da büyük bir peşmerge gücu operasyona katılmış durumda. Bu açıdan hiçbir sorunumuz yok” dedi.

Rudaw’ın peşmerge kaynaklarından edindiği bilgiye göre, Güney Kürdistan ile Rojava’yı birbirine bağlayan uluslararası karayolu ve 47’nci Cadde’nin yanı sıra Gabara  ve Tılşor köyleri kurtarıldı.

Koalisyon uçaklarının yoğun saldırıları eşliğinde gerçekleştirilen operasyonda ilçenin bir bölümü kurtarılırken, IŞİD'in döşediği çok sayıda mayının patlaması sonucu bazı binalar harabeye döndü.

Şengal operasyonu için belirlenen tarih 3 Kasım 2015'ti ancak PKK güçleriyle Peşmerge güçleri arasındaki anlaşmazlık sebebiyle operasyon ertelendi. PKK güçleri de Şengal'i kurtarmak için bugün operasyona başladıklarını duyurdu.

GERİLLA GÜÇLERİ KENT MERKEZİNDE

ANHA'nın haberine göre HPG, YJA Star gerillaları ile YBŞ ve YPJ Şengal güçleri şehir merkezinin içine girmiş durumda. Şehir merkezinde bulunan Hayr Nasir, Berbi Roj ve Sitî Zeynep mahallelerine konumlanan gerilla güçlerinin IŞİD'le çatışma halinde olduğu aktarıldı.

Êzidxan Ortak Komutanlığı çatısı altında hareket eden HPG, YJA Star gerillaları ile YBŞ ve YPJ Şengal güçlerinin kentin doğu tarafından, Peşmerge güçlerinin ise yoğunlukla batı tarafından ilerlediği belirtildi. Kentin doğusunda kalan çimento fabrikasının da Peşmergeler tarafından kurtarıldığı bildirildi.

Çatışmalar sürüyor.

BAYIK'TAN ORTAK KOMUTANLIK ÇAĞRISI


YBŞ GENEL KOMUTANI: ÖZGÜRLEŞTİRME OPERASYONU BAŞLATILDI

Şengal Direniş Birlikleri (YBŞ) Genel Komutanı Mazlum Şengal, ilçeyi özgürleştirme operasyonu başlattıklarını açıkladı. Mazlum Şengal,  HPG ve YJA Star, HPŞ (Hêzên Parastina Şengalê) ve Şengal'de oluşturulan Êzidxan Ortak Komutanlığı'nın başlatılan operasyona destek verdiğini söyledi.

ANF'nin haberine göre Mazlum Şengal'in açıklaması şöyle: “YBŞ olarak Şengal hamlesini bugün itibariyle başlattık. Bu özgürleştirme hamlesini başta Êzidî halkımız olmak üzere tüm Kürt halkına müjdeliyoruz. Bilindiği gibi geçen sene 19 Aralık günü Şengal merkezine ve çevresine yönelik bir operasyon başlattık. Bu operasyon çerçevesinde Şengal merkezindeki iki mahalle ile çevresindeki tepeleri özgürleştirdik. Bugün de Şengal’in genelini özgürleştirmek için büyük bir hamle başlatarak yeni bir sürece girdik. Bilindiği gibi bundan belli bir süre önce Şilo hamlesini başlattık. Bu hamle Şengal’i özgürleştirme hamlesinin birinci ayağıydı. İkinci hamle ise Şengal şehir merkezini özgürleştirme hamlesidir. Üçüncü hamlemiz de Şengal’in çevresini ve köylerinin özgürleştirmeye yöneliktir. Bizler de bunun müjdesini şimdiden tüm halkımıza veriyoruz. İnanıyoruz ki halkımız bu coşkuyu ve mutluluğu yaşayacaktır. Ve hiçbir zaman da bu günleri unutmayacaktır. YBŞ olarak Şengal’i özgürleştirmek için birçok güce çağrıda bulunduk. Ancak HPG ve YJA Star gerillaları ile HPŞ ve Êzidxan Ortak Komutanlığı bu çağrımıza cevap verdiler. Bize destek veren güçlere de teşekkür ediyoruz. Bunun yanında başlattığımız Şengal’i Özgürleştirme Hamlesine koalisyon güçlerinin desteğini bekliyoruz. Ve inanıyoruz ki halkımız, Şengal’i Özgürleştirme Hamlesi çerçevesinde ve katliamdan bu yana Şengal’de yürütülen mücadelede kim bedel ödemiş ise ona destek vereceklerdir. Bu çerçevede tüm halkımıza ve yoldaşlarımıza başarılar dileyerek, selamlarımı gönderiyorum.”

ŞENGAL 15 AYDIR İŞGAL ALTINDA

IŞİD, 3 Ağustos 2014'te Şengal'i işgal etmiş, peşmerge güçlerinin çekilmesiyle bölgedeki siviller savunmasız durumda kalmıştı. Ezidilerin tarihi yerleşim bölgesinde 5 bini aşkın sivil katledilirken, yüzlerce çocuk ve kadın esir alınmıştı. 200 bini aşkın sivil ise kaçmayı başarmıştı. IŞİD'in işgali sonrası YPG ve HPG güçleri de bölgeye gelerek sivilleri kurtarma operasyonuna katılmıştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

ABD, arka bahçesini yeniden düzenliyor

SONRAKİ HABER

İstanbul'un 5 ilçesinde IŞİD operasyonu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...