11 Kasım 2015 15:44

Danone işçilerine uluslararası destek

Paylaş

Fransa’da faaliyet yürüten Solidaires’den beş kişilik bir heyet, 2014’te DİSK’e bağlı Gıda-İş Sendikasında örgütlenen Danone işçileriyle görüşmek üzere Lüleburgaz’a geldi.

Petrol-İş toplantı salonunda dün gerçekleşen görüşmeye, Gıda-İş Genel Sekreteri Seyit Aslan, Örgütlenme Uzmanı Cengiz Atlı, Danone İşyeri Baştemsilcisi Nejdet Çalışkan, İşyeri Temsilcileri Ahmet Can Hasköylü, Serkan Kastı ve Danone işçileri katıldı.

Solidaires, Fransa’da, kamu emekçilerinin ve çeşitli iş kollarından işçilerin örgütlü olduğu, mücadeleci sınıf sendikacılığı anlayışına sahip, 80 sendikanın bir araya gelerek oluşturdukları bir platform. Danone işçilerinin sendikalaşma mücadelesi yürüttüğü günlerde Solidaires, Fransa’da Danone’nin genel merkezi önünde basın açıklaması yapıp bildiri dağıtarak Fransa kamuoyunu bilgilendirmiş, Danone işçilerine destek olmuştu. Fransa heyetinde, sendikaların uluslararası ilişkilerinden sorumlu olan Marc Tzwangve, Christian Mahievx, Cavrent Cacoste, Stephane Enjalran, Nica Andersson vardı.

Seyit Aslan, Danone işçilerinin direnişine verdikleri destek için, heyete teşekkür etti. Heyetin, Türkiye’deki işçilerin çalışma koşullarını, sorunlarını, örgütlenmede yaşadıkları zorlukları, uğradıkları hak kayıplarını, sendikal hareketin durumunu öğrenmek için geldiğini aktaran Aslan, Lüleburgaz’a da Danone işçileriyle görüşmek için geldiklerini belirtti.

PATRON YETKİ SORUNUNU BAHANE EDİYOR

Daha sonra söz alan İşyeri Baştemsilcisi Nejdet Çalışkan, Gıda-İş’te örgütlenme sürecinde yaşadıklarına, sürdürdükleri direnişe dair heyete bilgi verdi. Heyettekilerin notlar alarak, sorular sorarak, her ayrıntıyı öğrenmeye, anlamaya çalıştıkları görüldü. Çalışkan bilgilendirmede, sendikaların Türkiye’de baraj sorununun olduğunu, Gıda-İş’in de bu sorunu yaşadığını, bu sorundan dolayı işçilerin istedikleri sendikaya üye olamadıklarını, sendikalaşmanın bu nedenle zayıf kaldığını belirtti. Türkiye’deki Danone yetkililerinin de, yetki sorununu bahane ederek masaya oturmak istemediğini, buna direndikleri için kendileriyle görüşmek zorunda kaldıklarını anlatan Çalışkan, daha önce üyesi oldukları Tek Gıda-İş zamanında da, yüzde 50+1 işyeri barajını bahane ederek patronun masaya oturmadığını, bu yüzden çok zayıf bir toplusözleşme imzalamak zorunda kaldıklarını, Tek-Gıda-İş’in kendilerine sahip çıkmadığını ve bu nedenle Gıda-İş’te örgütlendiklerini anlattı.

PATRONLAR HER YERDE İŞÇİ HAKLARINA SALDIRIYOR

İşçilerin anlatımları ve sordukları sorular üzerine heyettekiler, Danone, Renault gibi şirketlerin, Avrupa’da ülkelerinde İLO sözleşmelerine uyduklarını, Türkiye gibi işçi haklarının geri olduğu ülkelerde, bu ülkelerin işçilerin aleyhine olan yasalara dayanarak, ücretlerde, çalışma koşullarında, sendikal haklarda ve diğer konularda, ihlallerden kaçınmadıklarının görüldüğünü belirttiler.
Heyet, patronların bunları sömürülerini arttırmak için yaptıklarını, Fransa’da da eski yıllara oranla, işçi haklarında gerilemeler olduğunu, patronların, taşeron işçiliğini yaygınlaştırmak istediklerini, gizli gizli taşeron işçi çalıştırdıklarını anlattılar. Patronların, diğer işçi haklarını da budamak istediklerine dikkat çeken heyettekiler, bu saldırılara karşı, önce işyerinde sonra da ülke ve uluslararası düzeyde dayanışmanın artması gerektiğine vurgu yaptılar.

Danone işçilerinin önümüzdeki dönem yapacağı sözleşme sürecini yakından takip edeceklerini söyleyen heyettekiler, işçilerin istediği bir sözleşme imzalaması için her türlü desteği vereceklerini açıkladılar. (Kırklareli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Renault işçilerine saldıran Türk Metal yöneticileri yargılanıyor

SONRAKİ HABER

İstek üzerine gözaltıda yeni skandal: Valilik çalışanına muhbirlik teklif etmişler!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...