11 Kasım 2015 14:14

‘Özgür Basın Özgür Toplum İçin Dayanışma Toplantısı’nın üçüncüsü yapıldı

Gazetecilik meslek örgütleri TGS, TGC, ÇGD, Disk Basın İş tüm medya kuruluşlarının yöneticilerini bir araya getirmeye devam etti.

Paylaş

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) ve DİSK Basın-İş’in düzenlediği gazeteciliğin içinde bulunduğu baskı ve güç koşulları ele alan “Özgür Basın Özgür Toplum İçin Dayanışma Toplantısı”nın üçüncüsü bugün Taksim’de bulunan Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Birinci Bölge Temsilciliği Konferans Salonu’nda yapıldı.

Toplantıda TGS Genel Başkanı Uğur Güç, TGC Başkanı Turgay Olcayto ve ÇGD Genel Başkanı Ahmet Abakay geçtiğimiz dönem Türkiye’de basına yönelik baskıların geldiği boyutları değerlendirdi. Daha önce toplantıda konuşması beklenen DİSK Basın İş Genel Başkanı Faruk Eren geçirdiği rahatsızlık nedeniyle toplantıya katılamadı.

OLCAYTO: ŞİMDİ DAYANIŞMA ZAMANI

İlk sözü alan TGC Başkanı Turgay Olcayto geçtiğimiz ay Bugün gazetesi ve Bugün Televizyonuna yapılan baskınlara ve atanan Kayyuma tepki göstererek “Şimdi hesaplaşma değil, dayanışma zamanı” dedi. 1 Kasım seçimlerinden AKP’nin tek başına iktidar olarak çıktığını belirten Olcayto, bundan sonraki dönemde hükümetin kurulmasını beklediklerini ancak baskıların azalacağına dair umutlu olmadıklarını belirtti.

ABAKAY: SAFLARI SIKLAŞTIRALIM

ÇGD Genel Başkanı Ahmet Abakay ise 4 Kasım’da Brüksel’de Avrupa Birliği Komisyonu tarafından düzenlenen “Balkanlar ve Türkiye’de Basın Özgürlüğü” konulu konferansta Türkiye’de basın üzerindeki baskıları aktardıklarını ve Türkiye’nin ilerleme raporunu neden seçimler öncesinde yayımlanmadığını sorduklarını söyledi. Abakay “Gazeteciler olarak safları sıklaştırma zamanı” dedi.

GÜÇ: TOPLU SÖZLEŞMELER ÇOK ÖNEMLİ

TGS Genel Başkanı Uğur Güç Bugün gazetesinde yaşananların yarın Cumhuriyet, Hürriyet, Sözcü gibi gazetelerin de başına gelebileceğini bu nedenle sendikanın gazeteciler arasında yaygınlaşması ve gazetelerde toplu sözleşmelerin imzalanması gerektiğini belirtti. 

KÜÇÜK: YARGI SİYASALLAŞIYOR

Toplantıda konuşan TGC Hukuk Danışmanı Gökhan Küçük, Bugün gazetesinde gazetecilerin işten çıkarılmasının basın iş hukukunda geçersiz olduğunu ve çalışanların işe iade davası açması gerektiğini söyledi. İç güvenlik paketinden sonra özgürlüklerin ciddi anlamda kısıtlandığını aktaran Küçük, yargının da yoğun bir şekilde siyasallaştığını söyledi. 
Toplantıda söz alan gazeteciler önümüzdeki dönemde neler yapılması gerektiğini tartıştı. 

GÖP DÖNEM BAŞKANI KADRİ GÜRSEL OLDU

Gazetecilere Özgürlük Platformu yeni dönemde Basın Enstitüsü Başkanı Kadri Gürsel’e verildi. 2010 yılında 100’e yakın örgütün bir araya gelerek kurduğu Gazetecilere Özgürlük Platformunun 2 dönemdir başkanlığını Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Uğur Güç yapıyordu. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Meslektaşları Gazeteci Cem Emir'i mezarı başında andı

SONRAKİ HABER

Silvan'da polislere tepki: Yeter siviller ölüyor, yolu açın gidelim

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...