06 Nisan 2012 08:31

İşçiye ölüm patrona teşvik yağıyor

İşçi havzalarından, tersanelerden, inşaatlardan iş cinayetleri haberleri eksik olmazken Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, sermayenin merakla beklediği yeni teşvik yasasını açıkladı. İllerin sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeylerine göre 6 bölgede sınıflandırıldığı sistemdeki teşvikleri Başbakan Erdoğan bir bir anlattı. Teşvik sistemine gör

İşçiye ölüm patrona teşvik yağıyor
Paylaş

1 OCAK 2012’DEN İTİBAREN

Yeni teşvik sisteminin 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere uygulamaya konulacağını belirten Erdoğan, “2023’e yürüyen bir ülke olarak, bu yeni teşvik sistemi, inanıyorum ki Türkiye genelinde yatırımı daha da özendirecek” diye konuştu.

Yeni teşvik sisteminde iller sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyine göre 6 bölgeye ayrıldı. Yeni uygulamada, bölgesel sistem yerine il bazlı bölgesel teşvik sistemine geçildi. Yeni sistemde az gelişmiş illere (6. bölge) yapılacak yatırımlara daha büyük teşvik sağlanacak. Bu illerdeki yatırımı yapacakların sigorta primi ödemeleri 10 yıl süreyle devlet tarafından karşılanacak. 6. bölgede 31 Aralık 2013’e kadar başlanacak yatırımlarda sigorta primi desteği 10 yıl uygulanacak. Bu tarihten sonra ise 7 yıl uygulanacak.

GÜMRÜK BİRLİĞİNDEN ÇIKILMALI

Başbakan Erdoğan’ın açıkladığı teşvik sistemine dair gazetemize görüşlerini açıklayan Ekonomist Mustafa Sönmez, sıcak para girişine ve ithalata dayalı büyüme stratejisinden vazgeçilmediği sürece teşvik paketinin sorunları çözmeyeceğini ifade etti. Sönmez, “AB ile yapılmış gümrük birliğinden çıkılmalı, kamu eliyle ithnalatı gerçekten ikame edici yüksek teknolojili sanayi yatırımlarına yönelinmeli” diye konuştu.  Sönmez şunları söyledi: “Hükümetin yatırımları teşvik etmek çerçevesinde getirmeyi düşündüğü önlemler dizisi, tek başına sonuç verici nitelikte değildir. Ekonomi bir bütündür. Aksayan birşeyleri düzeltmek için tümüne çeki düzen verilmelidir. Düşünülen önlemler, rekor düzeydeki cari açığı daraltma hedefiyle ithalatı ikame edici sanayiyi teşvik amaçlı gibi duruyor. Siz döviz kurunu sıcak para girişini özendirerek düşük tuttuğunuz sürece, sanayici bu tür önlemlere inanıp,  güvenip yatırıma yönelmez. Kur başını kaldırdıkça faizi yükseltip rezervden döviz sattıkça sanayici ithalatın devam edeceğini düşünür ve ciddi yatırım düşünmez.” (İstanbul/EVRENSEL)


STRATEJİK KIYAK

Yatırım malı ithalat malı makine teçhizat için gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası, 7 yıl süreyle sigorta primi desteği, yatırımın yüzde 50’si kadar vergi indirimi, yatırım kredileri için 50 milyon liraya ulaşan faiz desteği, yatırım yeri tahsisi. Asgari 500 milyon tutarındaki yatırımlar için bina ve inşaatta KDV istisnası. KDV iadesi desteğiyle finansman yükü azaltılacak. Yeni sistemde eğitim yatırımları da desteklenecek. Belirli büyüklükteki otomotiv, uzay, rüzgar sanayi yatırımları desteklenecek. Demiryolu, madencilik, turizm yatırımları yine 5. bölge desteği alacak.


EĞİTİME ÖZEL TEŞVİK

Erdoğan, “Yeni teşvik sisteminde, eğitim yatırımlarını da öncelikli olarak destekliyoruz. Özel sektör tarafından gerçekleştirilecek olan ilk, orta ve lise eğitim yatırımları, hangi ilde yapılırsa yapılsın, Bölgesel Teşvik Uygulamaları kapsamında 5. bölge desteklerinden yararlanacak. Demiryolu ve denizyolu ile yük ve yolcu taşımacılığına yönelik yatırımlar, madencilik yatırımları, Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgelerinde yapılacak turizm yatırımları da aynı şekilde, nerede olursa olsun, 5. bölge desteklerinden yararlanabilecek” dedi.

Erdoğan özellikle teşvikten yararlandırılacak sektörleri ise şöyle sıraladı: “Yeni teşvik sisteminde, belirli büyüklükteki savunma, havacılık ve uzay alanındaki yatırımlar ile, otomotiv, uzay veya savunma sanayine yönelik test merkezleri ve rüzgar tüneli yatırımlarının, yatırım yerine bakılmaksızın, 5. bölge desteklerinden yararlanmasını getiriyoruz. Özellikli eczacılık ürünleri olan, biyoteknolojik ve onkolojik ilaçlar ile, kan ürünleri üretimine yönelik yatırımların, yatırım yeri dikkate alınmaksızın, aynı şekilde 5. bölge desteklerinden yararlanmasını sağlıyoruz.”

ÖNCEKİ HABER

Mali’ye demokrasi gelemedi

SONRAKİ HABER

Tes-İş: Kaza değil cinayet

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...