11 Kasım 2015 08:19

Mahkumlara barınak, köpekleriyle rehabilitasyon

Macaristan’da bir hapishanede başlatılan projeyle, mahkumları ve hayvan barınaklarındaki köpekleri bir araya getirip, her iki taraf için de bir rehabilitasyon olanağı yaratmayı amaçlıyor.

Paylaş

Macaristan’da bir hapishanede başlatılan “hayata mahkum olma” projesi, mahkumları ve hayvan barınaklarındaki köpekleri bir araya getirip, her iki taraf için de bir rehabilitasyon olanağı yaratmayı amaçlıyor.Sahibi tarafından sokağa atılan ve barınağa alınan, yani insanlara karşı güvenlerini yitiren köpekler ve işledikleri suçlar nedeniyle toplum tarafından dışlanan insanlar arasında kurulan ilişkinin her iki taraf için de “ıslah edici” olduğu düşünülüyor.Proje, önce konuyla ilgili hapishanede düzenlenen bir konferansla başlıyor. Mahkumların bu konferansa “gönüllülük” esasıyla gelmeleri önemli ve deneyimlere göre hapishane nüfusunun yüzde 80’i bu konferansa itibar ediyor. Genel tanıtımın ve programın amaçlarının anlatılmasının ardından köpeklerle ilgilenecek mahkumlar seçiliyor. Mahkumlar terapiye grup grup alınıyor. “Hırsızlar”, “uyuşturucu suçluları” ve “taciz ve tecavüzcüler” gibi. Ardından da seçilmiş “mahkumlar” ve bu amaç için hapishaneye getirilen “köpekler” haftanın belli günlerinde bir araya getiriliyor.

KÖPEKLER İRİ ADAMLARDAN ÇEKİNİYOR
Programı uygulayan uzmanlar, barınaklarda genellikle kadınların ilgilendiği köpeklerin ilk başlarda o kadar iri yarı adamla karşılaşınca titreşerek grup halinde bir köşede bekleştiğini söylüyorlar. Ama uzmanlar kısa sürede bu durumun değiştiğini belirtiyorlar ve hapishanenin kaba koşullarında bir şekilde duygularını ifade etmeye çalışan mahkumların köpekleri okşayıp sevmeye başladıklarını, bunun ise hemen köpeklerde de karşılık bulduğunu vurguluyorlar.
Belirli bir mahkum her zaman belirli bir köpekle buluşuyor. Böylece köpek ve mahkum arasında çok yakın ve kişisel bir ilişki oluşuyor.

‘İYİLEŞME’ ÇİFT TARAFLI
Sekiz on buluşmalık bir terapinin sonunda “ıslah olan” köpek, evinde hayvan beslemek isteyen birine veriliyor. Ama programın sonunda “iyileşen” sadece köpek değil. “hayata mahkum olma” projesine dahil olan mahkumların da davranışlarının değiştiği psikologlardan tarafından tespit edilen bir olgu.
Macaristan’n Debrecen şehrinde birkaç yıldır başarıyla uygulanan bu projenin şimdi farklı ülkelerde de uygulanabilmesi için çalışmalar da yapılıyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Dikili'de antik kayıp ada bulundu

SONRAKİ HABER

Yavru yarasalar Facebook’ta binlerce beğeni aldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...