05 Nisan 2012 10:07

Nobelli Yazar Grass’dan İsrail’e şiirli eleştiri

NOBEL Edebiyat Ödülü sahibi Alman Yazar Günther Grass’ın kaleme aldığı “Söylenmesi gereken söylenmeli” başlıklı şiirde İsrail’in İran’a yönelik savaş hazırlıkları yapmasını eleştirmesi Almanya’da geniş tartışmalara neden oldu.Dün Süddeutsche Zeitung’un yanı sıra New York Times, El P

Nobelli Yazar Grass’dan İsrail’e şiirli eleştiri
Paylaş

NOBEL Edebiyat Ödülü sahibi Alman Yazar Günther Grass’ın kaleme aldığı “Söylenmesi gereken söylenmeli” başlıklı şiirde İsrail’in İran’a yönelik savaş hazırlıkları yapmasını eleştirmesi Almanya’da geniş tartışmalara neden oldu.

Dün Süddeutsche Zeitung’un yanı sıra New York Times, El Pais ve La Repubblica gazetelerinde yayınlanan şiirde Grass, İran’ı atom bombası yapmakla suçlayan İsrail’in barışı tehlikeye sokan bir atom ülkesi olduğundan söz etti ve İran’a bir saldırı olmasının katliam olacağını ve bundan dolaylı olarak silah satıcısı Almanya’nın da sorumlu olması gerektiğini ifade etti. İsrail’i açıktan eleştiren şiirde, Almanya’nın İsrail’e denizaltı satması da eleştirildi.

Şiirin yayınlanmasından sonra Almanya’daki Musevi cemaati yetkilileri ve İsrail’in Berlin Büyükelçisi Emmanuel Nahshon, Grass’a sert tepki göstererek, kaleme aldığı şiirle İsrail karşıtlarına destek verdiğini ileri sürdü. Almanya Yahudi Cemaati adına açıklama yapan Dieter Graumann da Grass’ı ajitasyon yapmakla suçladı. CDU ve SPD yöneticileri de yaptıkları açıklamalarda Grass’a eleştiriler yönelttiler ve ölçünün kaçırıldığını ileri sürdüler. Bir sosyal demokrat olan Grass’a en açık desteği ise Sol Parti verdi. PEN Almanya Merkezi de yaptığı açıklamada Grass’a destek vererek, Almanya’nın İsrail’e silah satmasını eleştirdi.
(Köln/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Uğur için adalet talebi

SONRAKİ HABER

Müslüman Kardeşler yol ayrımına mı geldi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...